Tot ce trebuie sa stii despre YouTube Music, noul serviciu de streaming muzical lansat in Romania

0

La aniversarea de 6 ani de prezenta pe piata romaneasca, YouTube lanseaza serviciul de streaming Youtube Music si in Romania. In acest articol o sa va explic ce ofera acest serviciu, care sunt avantajele si dezavantajele fata de competitori si de ce merita sau nu sa folosesti varianta Premium.

Ce este YouTube Music?

Youtube Music este un serviciu de streaming muzical asemanator Spotify, Deezer, Apple Music, Google Play Music, etc. prin care utilizatorii au acces la o baza de date foarte vasta de melodii pentru o subscriptie lunara.

In plus, fata de catalogul serviciilor de streaming, YouTube Music ofera acces si catre baza de date muzicala a fratelui mai mare, YouTube, care include videoclipuri, dar si piese care nu sunt disponibile pe alte servicii de streaming, plus remixuri, coveruri sau concerte live.

Serviciul a fost lansat la nivel international anul trecut in iunie, in doar 17 tari, insa in ultimele luni a devenit disponibil si in alte tari. Incepand cu 14 mai 2019 este disponibil si in Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Macedonia, Cipru si Bulgaria, ajungand in prezent la 50 de tari, iar pana la finalul anului mai urmeaza cateva valuri de lansari si in alte teritorii.

Ce primesc daca nu vreau sa platesc?

Pana ajung sa va povestesc ce primesti in varianta YouTube Music Premium, hai sa vedem ce primesti gratis daca iti instalezi aplicatia pe telefon sau folosesti varianta web pe music.youtube.com.

  • Asa cum era de asteptat, YouTube Music are si o varianta free care spre deosebire de alte servicii de streaming, iti permite sa asculti muzica nelimitat si in ce ordine vrei tu. Nu exista restrictii ca numar de skip-uri si nu te forteaza sa-ti asculti playlisturile sau albumele preferate doar in modul shuffle.
  • Ai acces la intregul catalog de piese disponibile ca streaming pe YouTube Music, dar si la clipurile muzicale disponibile pe YouTube intr-o interfata axata doar pe muzica, cu recomandari personalizate, in functie de artistii si piesele ascultate de tine.
  • Ai o serie de playlisturi impartite pe genuri muzicale, stari sau activitati, fie ca vrei sa asculti doar piese pop, sau piese de relaxare sau piese in timp ce iesi la alergat.
  • Beneficiezi de o experienta personalizata 100%. Ecranul principal se actualizeaza constant in functie de ce fel de muzica asculti si chiar si ordinea pieselor din playlisturi este diferita pentru fiecare utilizator in parte, astfel ca piesele preferate sunt intotdeauna priotirizate pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta. Cu cat asculti mai mult, cu atat recomandarile vor fi din ce in ce mai bune.
  • Ai parte de o experienta locala mult mai buna. Ai playlisturi cu piese romanesti astfel ca e mult mai usor sa fii la curent cu noile lansari ale artistilor Romani, fie ca vorbim de pop, rap, rock sau muzica electronica.
  • Iti sunt importate automat playlisturile pe care ti le-ai facut pe YouTube, iar daca vrei sa-ti transferi playlisturile create pe alte servicii de streaming poti sa folosesti cu incredere Soundiiz.

Ce primesti cu YouTube Music Premium?

Pentru 22 de lei/luna in Romania (sau daca ai deja abonament la Google Play Music) ai acces la varianta Premium a aplicatiei, care pe langa ce am descris mai sus iti ofera si urmatoarele avantaje:

  • Acces fara reclame asa ca acum poti sa asculti linistit fara sa fii intrerupt de nimic.
  • Posibilitatea de a asculta piesele in background. Asta e functie asteptata de foarte mult timp pentru utilizatorii de YouTube pe mobil. De-acum poti asculta linistit muzica preferata si daca inchizi ecranul telefonului sau daca deschizi o alta aplicatie.
  • Posibilitatea de a asculta piesele offline. Iti poti descarca albume intregi, playlisturi sau doar cateva piese care sa fie disponibile si offline pentru momentele cand n-ai semnal la telefon sau nu vrei sa consumi datele mobile.
  • Functia Mix Offline prin intermediul careia poti sa lasi algoritmul sa-ti descarce un playlist personalizat pe baza a pieselor pe care le asculti des care sa fie disponibile pentru ascultat offline. Poti sa setezi numarul de melodii in functie de cat spatiu mai ai disponibil pe dispozitiv.
  • Posibilitatea de a face switch intre varianta audio sau video a piesei. Asta e o functie foarte utila atunci cand vrei sa nu consumi foarte multe date mobile, plus ca iti ofera optiunea de a vedea, atunci cand e posibil si videoclipul piesei pe care o asculti in prezent.

Puncte bonus pentru faptul ca atunci cand faci switch-ul continua de unde a ramas. In varianta free, piesele sunt prezentate doar in format video in playlisturi atunci cand acesta este disponibil.

Ce inseamna YouTube Premium?

Odata cu YouTube Music, in Romania a fost lansat si abonamentul YouTube Premium care vine la pachet cu abonamentul YouTube Music Premium inclus pentru 26 de lei/luna (in Romania) si care pe langa cele expuse mai sus ofera urmatoarele avantaje:

  • YouTube fara reclame. Acum poti sa urmaresti orice clip de pe YouTube fara sa stai cu grija ca o sa fii intrerupt de vreo reclama fie ca esti in aplicatie sau in varianta web.
  • Poti sa descarci clipurile offline prin intermediul aplicatiei mobile. La fel ca la Netflix, acum poti sa descarci clipuri pe care poti sa le urmaresti atunci cand n-ai semnal.
  • Poti reda clipuri pe YouTube si in background. La fel ca la YouTube Music Premium, acum poti sa asculti orice clip si daca esti intr-o alta aplicatie sau ai ecranul inchis.
  • Ai acces la productiile originale YouTube precum Cobra Kai, Origin, Wayne, Weird City si multe altele.

Avantaje si dezavantaje

Evident, aplicatia nu e perfecta (cum de altfel niciuna nu este) si este intr-o continua dezvoltare, iar de-a lungul timpului vor mai fi adaugate diverse functionalitati care vor imbunatatii experienta utilizatorilor.

Avantaje

Ca principal avantaj in fata competitorilor direct as spune faptul ca ai acces la toate piesele urcate pe YouTube ar putea repezenta un motiv suficient de bun pentru a utiliza YouTube Music. Din diverse motive, multi artisti nu isi urca piesele pe serviciile de streaming, dar in schimb le au disponibile pe YouTube.

Un exemplu local ar fi trupa BUG Mafia care lipseste momentan partial de pe alte servicii de streaming, insa pe YouTube Music poti asculta toata discografia. Un alt exemplu bun ar fi albumul de debut Guess Who – Probe Audio, care nu este pe niciun alt serviciu de streaming, dar poate fi ascultat fara probleme pe YouTube Music.

Exemplele pot continua si cu artisti internationali, iar la asta se adauga multi artisti independenti care n-au niciun deal semnat cu casele de discuri sau cu distribuitorii de continut digital pe platformele de streaming si care si-au urcat piesele doar pe YouTube.

Un alt avantaj il constituie algoritmul de recomandari care eu zic ca e chiar mai bun decat la Spotify sau la Deezer si cu cat asculti mai multa muzica si iti invata obiceiurile de consum, cu atat acestea vor deveni mai relevante pentru tine.

Tot la avantaje as pune si faptul ca in varianta free ai acces nelimitat la continutul din platforma, fara restrictii de vreun fel.

Dezavantaje

Ca dezavantaj principal fata de alte servicii asemanatoare as spune ca in varianta free nu poti asculta muzica in background, dar pe de alta parte daca ti-ar oferi toate aceste avantaje ce motiv ai mai avea dupa sa treci la Premium. Sa nu uitam totusi ca e vorba si de un business in spate.

Un alt dezavantaj pe care il vad ar fi lipsa podcasturilor. Aici s-ar putea sa fie doar o chestie personala, dar am inceput sa ascult foarte mult podcasturi in ultima vreme si ar fi fost util sa nu am o alta aplicatie dedicata pentru asta.

Tot la categoria dezavantaje in varianta free, comparativ cu alte servicii similare, ar fi si faptul ca piesele sunt redate in varianta video by default (atunci cand clipul este disponibil), iar asta inseamna teoretic un consum de date mai mare.

Celelalte servicii de streaming n-au problema asta pentru ca nu ofera si varianta video a pieselor.

Cum sa platesti si mai putin pentru YouTube Music?

Nu prea s-a vorbit de treaba asta zilele-astea, dar o chestie misto cu care vin YouTube Music Premium si YouTube Music o reprezinta abonamentele Family pe care le poti imparti cu inca 5 persoane. Astfel, pentru 33 de lei/luna ai acces la YouTube Music Premium si pentru 39 de lei/luna ai acces la YouTube Premium pentru intreaga familie. Daca imparti la 6, faci tu calculele si vezi cat iti iese de persoana pe luna.

  • Cu un plan de familie YouTube, poti sa imparti abonamentul cu plata YouTube cu inca maximum 5 membri ai familiei (de minimum 13 ani), care locuiesc la aceeasi adresa.
  • In calitate de titular de cont sau administrator de familie, vei crea un grup de familie Google. Poti invita membrii familiei in grup, pentru a imparti cu ei abonamentul YouTube Premium sau YouTube Music Premium.
  • In calitate de membru al familiei, iti poti folosi propriul cont Google pentru a accesa abonamentul cu plata YouTube. Preferintele de vizionare si de ascultare sunt strict ale tale si vei continua sa-ti vezi biblioteca, abonamentele și recomandarile proprii. Preferintele nu sunt impartite intre conturi.

Daca vei incerca sa te abonezi pe YouTube Music Premium sau YouTube Premium de pe un dispozitiv cu iOS o sa observi niste preturi un pic mai mari decat am specificat eu aici in articol. Aia e taxa pe care o percepe Apple pentru aplicatiile din App Store, insa poti sa-ti faci abonamentul de pe web separat si vei avea acces dupa la el si pe dispozitivele Apple. Asta asa ca pro-tip, ca sa nu dai niste bani aiurea in plus.

Sa trec la YouTube Music sau nu?

Ei bine aici e decizia ta. Sunt constient ca fiecare are obiceiurile lui de consum si odata ce te obisnuiesti cu o aplicatie, parca e si mai greu sa te muti pe alta similara.

Ce recomand eu insa este sa descarci aplicatia (iOS / Android), sa o folosesti gratuit in modul Premium in perioada de trial de o luna si sa faci alegerea dupa. Pana la urma n-ai nimic de pierdut.

Un alt pro-tip ar fi sa intri in perioada de trial direct cu abonamentul YouTube Premium, ca sa te bucuri si de YouTube fara reclame si de YouTube Music Premium.

Sper ca ti-a fost util acest articol si daca ti-a placut, poti sa-l dai mai departe si altora.

Previous articleUn nou val de confirmari ii aduce la Neversea pe Dj Snake, Sean Paul, KSHMR si pe Salvadore Ganacci
Next articleNume noi la Untold si un show exclusiv Armin van Buuren pe mainstage!
Alin Pandaru
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.