Cum sa nu mori la concert

Weekendul ce tocmai s-a incheiat a marcat un nou eveniment tragic in industria muzicala: 8 oameni au murit in timpul concertului lui Travis Scott de la Festivalul Astroworld din Houston.

Sunt furios. Furios ca suntem in 2021 si astfel de tragedii inca mai au loc si ca se pare ca in continuare nu se invata din greselile din trecut. De cand am aflat de acest incident incerc sa ma adun si sa inteleg ce a mers prost si cum de s-a ajuns in situatia asta. Am urmarit cateva din clipurile postate pe social media, am citit diverse articole si chiar am vazut cu ocazia asta si documentarul despre Travis Scott de pe Netflix.

Recunosc ca nu eram foarte la curent cu activitatea lui si nu stiam cat de haos e de obicei la concertele lui. Insa cei care organizeaza un astfel de show ar fi trebuit sa stie si sa se astepte la astfel de incidente si sa ia masurile potrivite.

In primul rand se vede clar ca fortele de securitate au fost total depasite de situatie, insa vina as spune ca vine de mai de sus. La un astfel de festival, cu zeci de mii de oameni, trebuie facut un crowd management ca la carte. Ei au gesit inca de la montarea barierelor din fata scenei.

In Romania nu sunt folosite chiar atat de des barierele respective pentru ca sa zicem ca fanii romani nu sunt chiar atat de disperati la concerte si nu se imping chiar atat de mult in fata, indiferent de cine e pe scena. La noi au mai mult rolul de a delimita zonele de pret (Diamond, Golden, etc.). Insa in afara, la concertele mari si la festivaluri sunt uneori si cate doua randuri de bariere care au un singur scop. Acela de a minimiza presiunea care se pune pe cei care stau in primele randuri, la gard. Tocmai de aceea, ati vazut poate la festivaluri (chiar si la noi) publicul impartit in doua in fata scenei. Iar in afara, la festivalurile mari, pentru a ajunge in fata se face acces controlat, iar cand se ajunge la un numar suficient de mare, nu se mai permite accesul acolo, tocmai pentru a evita astfel de tragedii.

La Astroworld, dupa cum se vede si in poza, acele bariere au fost montate prost in primul rand, pentru ca nu au impartit in doua zona si nici nu au facut accesul controlat. Asta, repet, in conditiile in care se stia ca un concert Travis Scott este de risc mare, bazat pe incidentele din trecut. De-aici pana la o tragedie n-a mai fost mult.

Acum vreo 4 ani am fost la East European Musc Conference la Sibiu, acolo unde printre invitati a fost si seful de crowd management de la festivalul Roskilde din Danemarca. De la el am invatat si eu cateva din lucrurile pe care vi le-am spus mai sus. Si ne povestea acolo ca cele mai mari probleme nu le-au avut la concertele de rock sau metal cum probabil s-ar astepta toata lumea, ci culmea, la Major Lazer. Si aici pot si eu sa confirm, ca am fost si eu la ei la Sziget si chiar daca la prima vedere nu pare ca ar avea de ce sa fie haos, ei bine, este pentru ca lumea sare, se distreaza, mai fac si-un moshpit si daca se inghesuie prea multi, unii ajung sa lesine.

Daca initial, nu-l blamam pe Travis Scott ca n-a oprit show-ul, dupa ce-am vazut inregistrarile, chiar este de blamat. Am fost recent la concertul lui Yungblud din Londra si la un moment dat un baiat a lesinat. Am incercat sa ii facem pe cei de la paza sa fie atenti si sa vina sa ne ajute. Am incercat sa-l facem pe solist sa opreasca show-ul, insa in galagia aia si in mijlocul agitatiei e greu si pentru artist sa vada ce se intampla si sa-si dea seama ca cineva chiar are o problema. Si pot sa inteleg asta. Imediat ce s-a incheiat piesa, ne-a vazut, ne-a auzit si apoi am reusit sa-l ducem pe respectivul catre oamenii de la paza si si-a revenit.

Insa la AstroWorld, sa nu opresti show-ul dupa ce vezi ca e o ambulanta in multime, dupa ce vezi ca urca oameni pe scena si iti spun ca mor oamenii pe capete, asta mi se pare total deplasat si Travis Scott isi merita toata muia pe care o primeste acum. Ca sa nu mai zic de mesajul de “scuze” pe care l-a postat dupa in care n-a spus macar o data ca ii pare rau pentru cele intamplate.

Din pacate la astfel de tragedii nu exista un singur vinovat sau nu poti sa spui ca o singura decizie a fost proasta si ca d-aia s-a ajuns acolo. Exista un cumul de lucruri care merg prost, unul dupa altul si care din pacate duc la moartea unor oameni. Din fericire insa, astfel de evenimente se intampla destul de rar pentru ca multi organizatori isi iau rolul in serios si au un crowd management foarte bun la show-urile lor.

Insa pentru momentele cand nu se intampla asta, am zis sa fac un scurt ghid ca sa nu muriti la concert sau mai bine zis cum sa fiti cat mai in siguranta la un concert. Nu vreau s-o dau acum in fatalisme si sa spun ca e mega periculos sa mergi la un concert pentru ca nu e si nu ar trebui sa fie. Insa din pacate se mai intampla si astfel de tragedii si trebui sa stii din timp cum sa le eviti, sa nu ti se intample tie.

Eu am trecut prin asta acum 6 ani si din experienta mea de mers la concerte mai mari sau mai mici, la festivaluri mai mari sau mai mici, in locuri mai mari sau mai mici, cred ca pot sa vin cu o mica expertiza pe acest subiect. Si inainte sa comentati cum ca “bine ma ca ne dai tu sfaturi, dar tu mergi cu batul de steag la concerte”, va asigur ca in cei 8 ani de cand merg eu cu steagul in mijlocul multimii, niciodata n-a existat vreun incident. Sunt foarte responsabil cand vine vorba de asta si sunt evident foarte atent sa nu lovesc pe nimeni, nici macar atunci cand sunt in mijlocul moshpit-ului cu steagul.

Hai sa incepem.

1. Uita-te din timp dupa cea mai apropiata iesire

Asta se aplica mai ales la show-urile indoor. O lectie pe care am invatat-o si eu pe pielea mea. Nu zic neaparat sa stai mereu langa iesire, dar macar sa stii unde e, iar in caz de ceva sa ai deja in cap un mini-plan de a ajunge acolo.

2. Read the room – Citeste incaperea

Nu stiu exact cum s-o zic in romana, asa ca incerc sa explic mai pe larg acum. Arunca o privire in jur. Vezi ce fel de oameni ai in jur, cum se comporta, cat de treji sunt, etc. Si in functie de asta, daca lucrurile devin prea violente, incearca sa te distantezi de grupul care face scandal. Si aici nu ma refer la facut scandal cu batai si alte nebunii, ci ma refer la moshpit-uri, crowd surfing si alte activitati care implica impins sau oameni care pot sa cada peste tine. Aici depinde, evident, si de artistii la care mergi si la genul muzical. Insa daca vorbim de rock, metal si mai nou si hip-hop, ar trebui sa te astepti ca multimea sa fie mai agitata decat de obicei.

3. Mai bine in moshpit decat in afara lui.

Daca se intampla sa te ia prin surprindere vreun moshpit, recomandarea mea este sa te alaturi celor care fac asta. E mult mai bine sa fii acolo unde se largeste cercul decat sa fii printre cei care sunt storciti in fata sau pe laterale. Nu e musai sa si sariti in pogo cand vine dropul. Oamenii vor sari pe langa voi si daca e sa cadeti, imediat o sa va ridice cineva, pentru ca acolo sunt oamenii mult mai atenti in general.

Exista si exceptii si aici tre sa ne intoarcem la punctul 2. De obicei in moshpit-uri lumea sare destul de usor, gen umar la umar. Destul de safe si chiar distractiv de cele mai multe ori. Insa uneori, mai ales la show-urile alea grave de metalisti (si mai nou si la unele show-uri de rap), oamenii sunt un pic mai salbatici si se imping mai tare sau arunca cu pumnii si cu picioarele in stanga si in dreapta. Daca te afli intr-un moshpit de genul asta, recomand sa te retragi si sa mergi intr-o zona unde lucrurile sunt mai linistite. De preferat mai in spate, nu mai spre scena. Cum ziceam, read the room.

4. Daca simti ca iti e rau, iesi din multime

Stiu cum e sa iti doresti sa fii in primele randuri la concertul artistului tau preferat. Poate chiar ai venit cu 5 ore inainte de show si ai stat acolo in asteptarea lui. Insa daca simti ca presiunea din spate e prea mare sau ca nu mai poti sa respiri sau ca e mult prea cald sau iti este rau, iesi din multime. De cele mai multe ori, oamenii din jur te vor ajuta si odata ajuns la gard, te vor prelua cei de la paza.

Iarasi, daca simti ca ai un atac de panica, mai ales cand se intampla lucruri la care nu te astepti si lumea se impinge in jurul tau, incearca sa iesi cat mai repede din multime. Recomand sa mergi in diagonala spre lateral-spate. Oamenii sunt mult mai receptivi sa te lase sa treci daca mergi spre spatele multimii si ei te vad venind spre ei decat daca vii din spatele lor sau din lateral.

5. Fa-ti un mic research inainte

Nu la toate concertele e haos si se impinge lumea. Insa ar fi bine sa stii dinainte care sunt cele la care se intampla asta. Tocmai d-aia e binevenit un mic research inainte. Hmmm.. daca e show de metale sau trap, sunt sanse mari ca oamenii sa fie agitati. Daca mergi la jazz, nu prea. Intelegi ce vreau sa zic. Insa se intampla si la artisti pop sau super populari ca oamenii sa se inghesuie super mult in fata scenei. Aici se aplica ce-am zis la punctul 4.

6. Analizeaza vibe-ul evenimentului

Nu prea am stiut cum sa denumesc sectiunea asta, insa ce vreau sa zic este sa fii un pic atent la cum se desfasoara organizarea. Incepand cu modul in care se face accesul pana la cum sunt montate barierele alea de care ziceam. Apoi, punand in calcul si ce-am zis la punctul 5, stabileste-ti un loc safe din care sa vezi concertul.

7. Incearca sa nu te panichezi

Da, stiu, e destul de greu de controlat asta, mai ales intr-o situatie in care trebuie evacuata locatia evenimentului. Insa daca nu e vorba de vreun incendiu sau vreun atac armat (caci din pacate se intampla si d-astea), incearca sa-ti pastrezi calmul si sa nu te repezi imediat catre iesire. De cele mai multe ori lumea o sa se buluceasca acolo si ajungi sa fi blocat fara sa te mai poti misca. Keep calm and carry on cum ar zice britanicii. Repet, doar daca nu e vorba de un incident in care e musai sa te misti cat mai repede catre iesire.

8. Hidrateaza-te bine inainte si in timpul concertului

Mai ales in timpul verii, atmosfera din primele randuri poate fi sufocanta. Tocmai de aceea e bine sa bei suficient de multa apa daca vrei sa stai acolo toata ziua. De obicei, la concertele si la festivalurile mari din afara, organizatorii ofera apa celor care sunt in primele randuri. O practica pe care mi-as dori sa o vad mai des si in Romania. Dar just in case, mai bine sa ai tu deja apa la tine si sa nu te bazezi neaparat pe organizatori..


Astea sunt cateva din lucrurile pe care eu le am in vedere atunci cand merg la un concert sau la un festival. Evident, asa cum ziceam si mai sus, de cele mai multe ori, lucurile sunt foarte linistite si nu sunt probleme. Insa atunci cand stiu ca e posibil ca la acel show lucrurile sa degenereze, sunt cat de cat pregatit si incerc sa evit situatiile la limita.

Sper ca v-a fost util acest scurt ghid si ca nu v-am speriat prea tare. Cum ziceam si mai devreme, in Romania e destul de safe din punctul asta de vedere pentru ca publicul e altfel, insa daca mergeti la show-uri in afara, e bine sa aveti si aceste lucruri in vedere.

Eu sper sa nu mai avem parte de tragedii de niciun fel la vreun concert sau la vreun festival si oamenii sa mearga sa se bucure de atmosfera si de artistii preferati in siguranta.

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.