10 artisti care mi-au marcat anii 2010

Pentru ca ne aflam pe final de decada, am zis sa va prezint cativa din artistii si trupele alaturi de care am crescut in ultimii 10 ani.

Chiar ascultam zilele trecute podcastul lui Fintescu despre nostalgie si a zis acolo o chestie care mi-a ramas in minte. Si-anume ca undeva intre 18 si 20 de ani ne dezvoltam cumva cel mai bine gusturile muzicale, iar artistii si piesele pe care le ascultam in perioada aia au potentialul cel mai mare sa ramana cel mai mult timp cu noi.

Si mi-am dat seama ca si la mine s-a intamplat cam la fel si undeva prin 2007-2008 am inceput sa descopar si sa indragesc tot felul de artisti. Daca ma intrebi ce muzica ascultam inainte de 2007, n-as stii sa-ti spun. Probabil ca ce ascultau si ceilalti din jurul meu.

Ce-i drept, m-a ajutat in acel an si faptul ca mi-am facut cont pe last.fm si astfel am putut contoriza mult mai usor ce artisti si piese ascultam. De fapt, mare parte din bucket list-ul meu de trupe de vazut live contine trupe si artisti pe care ii ascultam mai mult sau mai putin obsesiv in perioada aia.

Dar suficient cu introducerea asta lunga, pentru ca azi vorbim de artistii care mi-au bucurat urechile incepand cu 2010 si pana in prezent asa ca hai sa-i dam drumul. Ordinea e mai mult sau mai putin aleatoare.

Coldplay

Pe Coldplay i-am descoperit in adevaratul sens al cuvantului undeva prin 2008, odata cu “Viva la Vida” si chiar daca stiam o buna parte din melodiile lor mai vechi, nu as fi putut spune ca sunt fan. Cred ca declick-ul s-a produs cand am auzit “Fix You” pe coloana sonora a serialului The O.C..

In anii 2010 au lansat 4 albume (Mylo Xyloto – 2011, Ghost Stories – 2014, A Head Full of Dreams – 2015 si Everyday Life – 2019) pe care le-am avut pe repeat multa vreme si de care inca nu m-am plictisit.

Au fost primii pe bucket list-ul de care va ziceam mai sus, iar cand i-am vazut prima data, in 2011, chiar a fost magic. Am mai avut ocazia de-atunci sa-i mai vad inca de trei ori, ba chiar o data sa-i si fotografiez din photo-pit.

Sper sa-i vedem intr-o buna zi si in Romania in concert. Ar fi frumos. Poate in 2021.

OneRepublic

Pe ei i-am descoperit odata cu toata lumea, atunci cand au lansat “Apologize”, insa cred ca abia cu albumul “Waking Up” (2009) m-au cucerit si am inceput sa-i ascult mai des.

Albumul preferat ramane insa “Native” (2013), poate si pentru ca am avut ocazia sa-i vad de doua ori in turneul de promovare al acestui material, o data chiar si la Bucuresti.

Imi place foarte mult muzica pe care o compune Ryan Tedder, dar si de el ca persoana asa. Abia astept sa-i revad anul viitor, de inca doua ori.

The Script

Povestea cu The Script a inceput in 2008, in timp ce eram in drum spre Olanda cu galeria lui Dinamo pentru un meci si la radio, in autocar am auzit prima data “The Man Who Can’t Be Moved”. Mi-am notat versurile si cand am ajuns la un calculator, am cautat piesa si de-atunci ii urmaresc si le ascult toate albumele.

Am multe amintiri frumoase si de la concertele lor, pentru ca i-am vazut de vreo 4 ori, o data chiar si in Romania si am si primit doua pene de chitara de la ei.

Ba mai mult, m-am mai si conversat pe instagram din cand in cand cu ei si-am apucat sa le spun si fata in fata cat de mult ii apreciez.

Ma bucur ca am crescut impreuna cu ei si ca au evoluat asa frumos de la an la an si abia astept sa-i revad si anul viitor, de doua ori.

Bastille

Pe Bastille i-am descoperit prin 2013 de la Ioana S., care era obsedata de “Pompeii”, iar dupa ce i-am intalnit in backstage la Summer Well a inceput sa-mi placa si mie de ei.

Atat de mult incat n-am ratat niciun concert de-al lor atunci cand am avut ocazia si-am ajuns chiar la cota 7 pana in prezent.

Robbie Williams

Era cat pe ce sa nu-l pun pe Robbie aici, pentru ca la el cumva simteam ca face parte din decada precedenta, atunci cand am si inceput sa-i ascult obsesiv piesele.

A fost pe pozitiile fruntase in bucket list-ul meu si datorita lui am ajuns si prima data la Londra, in 2012, pentru a-l vedea la The O2. N-as fi crezut ca o sa-l mai vad de inca 6 ori in anii urmatori, cumva in toate ipostazele posibile.

L-am vazut la Londra, pe The O2, l-am vazut la Budapesta cu turneul de swing, l-am vazut la Bucuresti, chiar din primul rand, l-am vazut la Sziget in acelasi an, cu show-ul de festival, iar anul acesta l-am prins de trei ori: o data in Hyde Park, o data la UNTOLD si aseara, la SSE Wembley Arena, cu show-ul de Craciun.

Probabil m-as mai fi dus si anul viitor la concertul pe care o sa-l sustina la el acasa, in Stoke-on-Trent, insa am alte planuri deja pentru weekendul respectiv.

Sper totusi ca data viitoare cand ne vedem, sa ne si iasa selfie-ul, nu ca data trecuta.

twenty one pilots

Cei mai recent adaugati pe lista au fost baietii de la twenty one pilots pentru ca anul acesta au fost top pentru mine. Am inceput sa-i ascult prin 2016, odata cu “Stressed Out” si “Ride” pe care ma zbantuiam prin B52, insa abia cu lansarea albumului “Trench” am inceput sa-i desescopar mai mult si sa ma indragostesc de muzica lor.

I-am vazut deja de trei ori, iar pentru anul viitor, ar fi in plan inca CINCI concerte (stay tuned pentru #niciosaptamanafaratop), ultimul fiind la Electric Castle de unde sper sa nu lipsiti.

Armin van Buuren

Avand in vedere ca este artistul pe care l-am vazut de cele mai multe ori live in aceasta decada ( de noua ori), nu puteam sa nu-l pun pe aceasta lista.

Ce-i drept, de cinci ori l-am vazut doar la Untold, insa povestea cu Armin a inceput prin 2007-2008, odata cu piese precum “In and Out of Love” sau “Fine Without You”, pe vremea cand se dadea si trance pe radio-urile romanesti.

Este probabil cel mai mare artist pe care am avut ocazia sa-l si intervievez si sunt recunoscator ca am avut ocazia sa stau cateva minute de vorba cu el.

Justin Timberlake

Si pe Justin Timberlake am inceput sa-l ascult in deceniul trecut, insa odata cu lansarea albumului “The 20/20 Experience” mi-a intrat complet la suflet. Nici nu mai stiu de cate ori am ascultat albumul ala, dar de fiecare data cand o fac, o fac fara sa dau skip niciunei piese.

Faptul ca am si avut ocazia sa il vad live alaturi de The Tennesse Kids in 2014 a fost cireasa de pe tort si recomand tuturor sa mearga la un show de-al sau.

Recunosc insa ca ultimul album, “Man on the Woods”, nu m-a dat chiar asa tare pe spate, dar astept cu nerabdare piese noi din partea lui.

Muse

De Muse m-am indragostit odata cu piesa “Supremacy”, care deschide albumul “The 2nd Law”. Album care mi-a placut extrem de mult si dupa ce-am vazut la cinema show-ul facut la Roma in cadrul turneului de promovare, am zis ca e musai sa-i vad live.

Si-am reusit sa fac si asta, prima data fiind la Rock Werchter, in 2015, cand am bifat cu ocazia asta si acest festival la care voiam sa merg, iar urmatoarele trei in 2016 (Bruxelles, Bucuresti si respectiv Sziget).

Ultimul album n-a fost chiar pe gustul meu, poate d-aia i-am si ratat la Londra anul acesta de doua ori, dar in continuare as mai merge la niste concerte de-ale lor.

Thirty Seconds to Mars

Pe 30 Seconds to Mars i-am descoperit undeva prin 2010 cu “Kings & Queens”, insa abia dupa ce am vazut clipul la “Closer to the Edge” am zis ca trebuie neaparat sa-i vad si eu live pe baietii astia.

Un an mai tarziu chiar se si intampla, ocazie cu care ajungeam si la Sziget Festival pentru prima data. I-am mai vazut apoi de inca 3 ori si de tot atatea ori am si urcat la final pe scena cu ei, ultima data chiar la Electric Castle anul acesta.

Imi place muzica lor, imi place show-ul lor live si imi place de Jared Leto, atat ca muzician, cat si ca actor. Mi-au placut toate albumele lansate de ei in decada asta si abia astept sa vad ce ne mai pregatesc pe viitor.

BONUS: Years & Years

Pe Years & Years i-am inclus ca bonus pentru ca in ultimii 5 ani a devenit cumva traditie sa-i vad in fiecare an live. S-a intamplat la Rock Werchter, la Sziget, la EXIT, la Lollapalooza Berlin si din nou la Sziget si e foarte misto sa vezi o trupa cum evolueaza de la an la an.

I-am descoperit la Tananana prin 2015 cu primele lor piese si chiar daca poate nu-i ascult atat de des, imi plac foarte mult show-urile lor live.

P.S. La categoria asta ar fi intrat si , daca ne-am fi intersectat si anul asta.


Anii 2010 au fost anii care mi-au format de fapt gusturile muzicale si in care am descoperit o groaza de artisti misto. Sunt curios ce-o sa-mi pregateasca anii 2020.

Tie ce artist ti-a marcat cel mai mult ultimii 10 ani?

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.