Un alt Panda in Olanda [2]

Hello,

Stiu ca a trecut putin cam mult de cand nu am mai scris. Spre deosebire de Pandutzu eu nu pot sa zic ca am sarit cu parasuta sau ca am construit ceva. Si pentru ca mi-a ocupat atata timp in ultimele saptamani o sa vorbesc astazi despre ce invat eu pe aici. As putea spune ca nici la maraton nu am alergat dar merg in fiecare zi cu bicicleta deci se compenseaza.

Nu stiu cu exactitate sistemul Olandez de invatamant dar stiu ca am pe undeva o brosura daca este cineva interesat . O sa imi exprim parerile strict despre ce studiez eu. In Romania am terminat Facultatea de Studii Economice Europene din cadrul Universitatii Romano-Americane.

Nu am luat nici un premiu deci nu pot fi numit un geniu de ceva timp asa ca pe la inceputul anului am inceput sa caut locuri unde as putea sa studiez . Dupa un targ de universitati de la Sala Palatului m-am decis si am aplicat aici la Utrech University.

M-a atras faptul ca aveau un program bun si o reputatie destul de buna. Am trimis toate documentele , am promovat testul de engleza si undeva destul de tarziu a venit si scrisoarea de acceptare. S-a intarziat datorita unor greseli facute de ei , dar avand in vedere ca vroiam sa ajungaici nu m-a deranjat prea tare. Dupa am reusit sa gasesc cazare, la limita dar luand in considerare deficitul de unitati de cazare de aici eu zic ca am reusit sa gasesc ceva frumos si convenabil.

Am ajuns cu cateva zile inainte de deschiderea oficiala, timp in care am avut timp sa explorez putin orasul. Un oras cochet, destul de curat dar nu neaparat pe placul meu. Despre oras cred ca o sa vorbesc alta data poate mai descopar ceva nou tot felul de informatii si pliante ca sa ne putem orienta mai usor si multe carduri (de la oarece organizatii dar si cardul folosit sa accesam diferite cladiri din campus) .

Primele ore de curs au parut criminale. Se invata mult dar se invata aplicat. La noi in tara este mult de invatat dar 80 – 90 % nu este aplicat. Aici tot ce invatam , invatam si cum sa aplicam in realitate. La econometrie este cel mai greu avand in vedere ca trebuie sa folosim un program pe care nu l-am folosit niciodata in viata. Are o interfata invechita dar ne ajuta la diferite calcule statistice si matematice.

Din ce am inteles toti studentii internationali au probleme cu asta dar nu avem ce sa facem decat sa ne adaptam. La cealalta materie este ceva mai usor dar in principiu necesita tot multe ore de munca. Studii de caz in fiecare saptamana cu prezentare la seminar.  Calcule peste calcule , formule peste formule si multe informatii noi.

Din punct de vedere al facilitatilor diferenta este extraordinar de mare. Biblioteca lor mica este de dimensiunea Bibliotecii Nationale din Bucuresti, dar numarul de volume este clar mai mic . Ma batea gandul sa studiez in afara. Am mers la deschidere, ne-au dat datorita faptului ca exista numeroase locuri de studiu.

Avem sali cu calculatoare unde putem exersa si unde putem face temele sau alte exerctii de care avem nevoie. Exista mai multe zone prin oras unde sunt cladiri ale universitatii, camere de studiu, camere cu calculatoare, cantina si multe altele.

Legat de admitere as putea spune ca nu este chiar asa de greu sa intri dar conteaza enorm activitatile voluntare , implicarea in organizatii, cursurile de perfectionare si experienta in domeniul muncii. Notele mari nu asigura 100% admiterea la o astfel de institutie. Desi nu suntem multi romani la aceasta universitate nu cred ca au o problema cu noi.

Spre exemplu sunt foarte multi studenti bulgari deci nu cred ca au nimic cu est-europenii. Este putin deranjant atunci cand in documente apare U.E. + Romania si Bulgaria dar in principiu cred ca sunt destul de receptivi in ‘’adoptarea’’ noastra in sistemul lor de invatamant. Pana acum nu cred ca am simtit discriminare .

Probleme de adaptare intervin la toti studentii internationali dar sunt sigur ca prin dorinta pot fi inlaturate. Este greu dar nu este imposibil sa studiezi, poate usor usor se vor micsora diferentele dintre sistemele de invatamant din U.E. Cu aceasta ocazie as vrea sa spun ca sustin Proiectul Erasmus ( poate cel mai de succes produs al U.E. ) si mi-ar parea rau sa il vad desfiintat.

O sa incerc sa mai povestesc cate ceva atunci cand gasesc timp si inspiratie sa scriu. In principiu trebuie avut in vedere faptul ca nu este usor. Cel putin pentru mine care nu sunt un fan al frigului si ploii , vremea de aici ma omoara. Olandezii sunt prietenosi dar nu asa de zambitori pe cat ma asteptam.

Incerc sa supravietuiesc , mai vorbesc cu iubita, parinti, prieteni si asa trece timpul mai usor. Am fost destul de impresionat de un profesor atunci cand a spus ca studentii de la Harvard nu sunt mai destepti decat noi ci doar platesc mai mult pentru studii. Au o atitudine mult mai degajata fata de studenti si asta ajuta mult. Stiu cativa profesori in Romania cu aceeasi atitudine dar pacat ca nu sunt toti asa.

In concluzie sunt fericit ca am ales Utrecht University , pacat ca ploua atat de mult Salutari cu multa ploaie,

Celalalt Panda din Olanda.

 

P.S : Stiu dragi prieteni de pe Facebook ca in Romania a fost si este soare si frumos dar pozele de la mare dauneaza grav sanatatii. Deci in concluzie VREAU SOARE SI CALDURA. Sper sa ma intorc sanatos mintal ca de raceala sigur nu scap prea curand. Au trecut vreo 2 luni de cand am racit si inca nu ma simt complet recuperat. Multumesc Andreea ca stai de vorba cu mine pe skype si ma mai vizitezi din cand in cand.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.