Un alt Panda in Olanda [1]

Dupa o scurta discutie cu fratele urs Pandutzu, m-am decis sa scriu cateva impresii din Olanda pentru ca tot o sa studiez aici 1 an. La inceput m-am tot gandit si razgandit unde pot eu sa studiez ca sa imi imbunatatesc calitatile si cunostintele.

Prima idee era sa plec in Danemarca, dar dupa cateva consultari ale unor ranking-uri internationale am ales cam cea mai abordabila optiune din acea lista. Restul erau universitati unde mai mult ca sigur nu reuseam sa platesc taxa de studii ( ca sa nu mai vorbim de alte cheltuieli ) .

Aici la Universitatea Utrecht ( Olanda ) taxa de studiu era acceptabila iar pozitia institutiei era foarte buna ( Nr. 1 in Olanda, 4 in Europa si 50 in lume ). Despre procesul de admitere nu sunt foarte multe de spus. Mi-am depus dosarul si am intrat. Nu sunt cine stie ce brainiac deci foarte probabil am intrat datorita faptului ca C. V.-ul continea foarte mult voluntariat, ceva experienta de munca, plus cateva cursuri cu profesori straini desfasurate la Universitatea Romano-Americana.

Cam atat despre studii ca oricum am mult de invat, daca mai si scriu despre ele nu o sa dorm prea bine. In principiu sunt deosebit de multumit de conditiile de studiu de aici. Mai multe lucruri practice care chiar ma ajuta in viata spre deosebire de Romania unde se pune accent mai mult pe partea teoretica. Apropo Masterul meu este in Economie si Afaceri internationale cu specializare pe Antreprenoriat si Societati Transnationale.

Privita din exterior Olanda pare tara perfecta. Stiam de prin cursuri multe despre capacitatile lor si spre exemplu faptul ca sunt prima tara manufacturiera din lume. Este o tara in care dorinta de perfectiune se observa in toate domeniile. Diferenta intre Olanda si Romania nici nu merita adusa in discutie.

Din ce am auzit multa lume crede totusi ca aici pentru ca este legal, umbla cainii cu marijuana in gura sau prostituatele se plimba in voie pe strada. Tin sa va spun ca nu este chiar asa. Este adevarat ca se face mult turism pe treaba asta dar e in mare parte turism. Din cate cunosc eu turistii nu mai au voie sa consume sau sa achizitioneze droguri usoare din celebrele coffee shop-uri (sursa ) .

Prin magazine se gasesc tot felul de produse care contin o cantitate infima de marijuana sau uneori acea cantitate lipseste cu desavarsire. Sunt multe suveniruri care fac trimitere catre cele doua atractii pomenite mai sus.

Chiriile aici sunt extraordinar de scumpe si uneori se intampla sa platesti o suma foarte mare pentru un spatiu foarte mic.Casa in care stau eu este destul de primitoare iar de chirie nu ma pot plange.

Tara mea favorita cu siguranta nu este Olanda. Sunt mai mult omul marilor si al oceanelor. Vremea este deosebit de urata. Cam ploua sau este innorat in fiecare zi dar trebuie sa ne obisnuim si cu asta pentru ca nu avem de ales.

Sistemul de transport este destul de bine pus la punct dar destul de costisitor . O calatorie cu autobuzul poate costa 1-5 euro prin oras iar cu trenul sa spunem undeva intre 10 si 30 de euro in apropiere. Sistemul in sine este complicat dar o sa revin si asupra lui in postari viitoare daca fratele Pandutzu ne aloca spatiu sau rubrica.

Magazinele cum era de asteptat din experiente ulterioare prin alte orase vestice, se inchid undeva la ora 17:00 . Barurile in functie de cati clienti au se inchid si se deschid miraculos. In cluburi nu am fost pana acum pentru ca m-am zbenguit destul in Romania si pentru ca sunt putin diferite. Ar fi destul de multe de povestit dar cred ca cel mai bine ar fi sa le luam pe rand cu acordul lui Pandutzu.

Sper sa nu sariti toti in cap pentru ca in poza era soare. Soarele acela e cu dinti si e urmat de o ploaie foarte rapid. Un beneficiu al ploii ar fi acela ca totul e verde.

Cu respect,
Celalalt Panda care e in Olanda.

[divider2]

Incepand de azi avem rubrica doua pe pandutzu.com acolo unde “Celalalt Panda care e in Olanda” ne va povesti din experientele sale din tara lalelelor. Eu unul sunt curios cum sta treaba pe-acolo si abia astept urmatorul articol.

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

2 Comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.