O luna de zile fara sa incalc legea – primele concluzii

Ce s-a intamplat pe 30 octombrie 2015 la Colectiv m-a afectat foarte tare. M-a trezit la o realitate dura intr-un mod pe care n-as fi vrut vreodata sa-l experimentez.

Mi-am dat seama insa dupa acest eveniment ca treaba aia cu “lasa bah ca merge-asa” nu merge deloc si nerespectarea legilor si faptul ca cei care ar trebui sa aibe grija ca acestea sa fie respectate nu-si fac treaba poate duce la tragedii.

cine vrea schimbare

S-a iesit in strada. S-a cerut schimbare. Partial s-a obtinut. Avem acum un nou Guvern, mai bun sau mai prost ca precedentul ramane de vazut, insa lucrul cel mai important este ca aceasta schimbare sa vina bidirectionala.

Degeaba avem noi cei mai cinstiti parlamentari, daca populatia incalca legile in continuare si incearca de fiecare data sa “ciupeasca” cate ceva, sa “fraiereaca” pe cineva, sa faca vreo “combinatie”. Imi spunea cineva ca intr-un stat conducatorii sunt oglinda poporului. Nu poti avea conducatori cinstiti intr-o tara de hoti si nu poti avea conducatori hoti intr-o tara de cinstiti.

Aasdar, daca ne dorim intr-adevar schimbare, trebuie sa incepem in primul rand cu noi. Iar eu asta am inceput sa fac. Daca pana acum eram iresponsabil, atat ca pieton, cat si ca biciclist, de o luna incoace am respectat cu strictete toate regulile de circulatie.

Nu mai plec fara casca pe cap, nu mai trec pe rosu si traversez de fiecare data trecerea de pietoni pe langa bicicleta. Asta adaugate la masurile de siguranta pe care mi le luam si inainte: lumini si vesta reflectorizanta.

Ca pieton, am inceput sa traversez doar pe la trecerile de pietoni si doar pe culoarea verde. Chiar daca era mai simplu sa traversez direct in loc sa mai merg 50m pana la trecerea, chiar daca nu venea nicio masina si chiar daca cei de pe langa mine faceau asta si eu ramaneam singurul la semafor.

Am validat de fiecare data cardul RATB cand m-am urcat in autobuz sau tramvai, chiar daca era ora 18:00 si era aglomerat, chiar daca era 5 dimineata si stiam ca sigur ca nu sunt controlori si chiar daca autobuzul era gol si mergeam doar doua statii.

Am constatat insa ca nu este deloc greu sa faci asta si ca un pic de disciplina in momentele cand iti dai seama ca ai putea sa incalci regulile si sa traversezi sau sa treci pe rosu si cu toate asta n-o faci, te ajuta sa-ti dai seama de cat de gresit procedai inainte.

Suntem toti grabiti, dar graba asta stupida ne face sa luam decizii care pana la urma chiar ne pun viata in pericol. Mai bine sa ajungi cu 5 minute mai tarziu decat sa nu mai ajungi deloc.

Am inceput de asemenea sa cer bon la fiecare chiosc de la care mi-am cumparat diverse produse, la fel si la taximetristi sau la frizerie.

Pentru ca am avut probleme cu masina inca n-am trecut de adevaratul test, acela de a respecta regulile de circulatie in trafic, dar o sa vina si momentul ala curand.

Cu ocazia asta am observat insa cat de multi oameni nu respecta aceste reguli si cum se arunca pe trecerile de pietoni cu copiii de mana, doar pentru a ajunge cu 15 secunde mai devreme pe trotuarul celalalt. Am obosit sa le mai atrag atentia celor care fac asta.

Privind insa acum, imi dau seama ca nu e mare lucru ce-am facut pana acum si ca de fapt asta e cursul normal al lucrurilor. Dar pana la urma schimbarea incepe cu aceste lucruri mici.

Mahatma-Gandhi

Nu mai conteaza cum am fost pana pe 30 octombrie. Toata lumea a comis-o cel putin o data. Si eu, de nenumarate ori. Imporant este ca daca ne intreaba cineva “Cate reguli de circulatie ai incalcat de pe 30 octombrie 2015 si pana acum?” raspunsul nostru sa fie mai mic decat numarul celor care nu mai sunt acum printre noi.

N-am scris asta ca sa ma laud, ci am scris asta ca sa incerc sa dau un exemplu si sa va arat ca nu e chiar atat de greu sa faceti asta si ca pe viitor poate produce si altfel de schimbari in bine, atat pentru voi, cat si pentru ceilalti.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.