In turneu cu Les Elephants Bizarres (fotoreportaj)

Nu stiu altii cum sunt, dar eu mi-am dorit intotdeauna sa merg “in turneu” cu una din trupele mele preferate. Mi s-a parut mereu fascinant acest lucru si voiam sa aflu si partea nevazuta a lucrurilor din spatele unui concert.

Saptamana trecuta nu stiu cum s-au aliniat planetele, dar am avut ocazia sa merg alaturi de o turma de elefanti bizari la Cluj-Napoca, cu ocazia concertului pe care urma sa-l sustina trupa Les Elephants Bizarres in deschiderea show-ului lui James Blunt de la Sala Polivalenta.

Les Elephants Bizarres on tour-33

M-am trezit cu noaptea in cap, dupa doar cateva ore de somn, si-am pornit spre Arenele Romane, acolo unde se afla sala de repetitii a baietilor. Am fost surprins sa aflu ca ei aveau si mai putine ore de somn la activ, pentru ca repetasera intreaga noapte o noua orchestratie un pic mai rock pentru show-ul de la Cluj-Napoca.

Am asteptat pana au reusit Jah Jah si Stony sa puna toate instrumentele in masina, timp in care am analizat un pic locul in care iau nastere piesele Les Elephants Bizarres. Asa cum era de asteptat, pe pereti erau desenati tot felul de elefanti, care mai de care mai bizari.

Les Elephants Bizarres on tour-1 Les Elephants Bizarres on tour-2 Les Elephants Bizarres on tour-3 Les Elephants Bizarres on tour-4

Cel mai nou membru al turmei, Enver, este aparent si unul dintre cei mai creativi elefanti. El este responsabil pentru “pictura” de mai sus si pentru skateboard-ul cu sticle de plastic cu ajutorul caruia se relaxeaza din cand in cand.

Este mezinul trupei, studiaza la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, iar in timpul liber il puteti gasi in skate-park-ul din Tineretului facand trick-uri cu bicla.

Les Elephants Bizarres on tour-42 Les Elephants Bizarres on tour-16

Pe la 6 dimineata in sfarsit plecam, iar in “duba” incep pariurile:

– Ia zi Mishule, in cat timp ajungem la Cluj?

– 20 de minute cu teleportarea.

– Hai 30 ca ne mai oprim de cateva ori.

Si eu am fost la fel de confuz ca voi cu privire la teleportare, dar am inteles rapid la ce se refereau baietii, cand dupa nici 15 minute m-a luat somnul… . Nu m-am teleportat insa prea departe pentru ca m-am trezit destul de repede, undeva pe A1.

[divider2]

Claudiu este unul din fondatorii turmei de elefanti si este omul responsabil cu ritmul. Ne-a demonstrat asta aproape intreg drumul pentru ca a tot batut intr-un drum pad analizator de ritm (ce dubios suna in romana). Probabil ca asta este o practica obisnuita pentru tobosari care trebuie sa exerseze mereu diverse ritmuri pentru a le perfectiona.

Atunci cand nu bate in tobe insa, lui Claudiu ii place sa citeasca. Acum l-am prins citind  Siddhartha si Calatoria spre Soare-Rasare a lui Hermann Hesse. Cele doua texte concentreaza intr-un singur volum doua din temele favorite ale marelui scriitor: Orientul si cautarea de sine, dupa cum zice alt elefant.

El e programator de profesie, iar de ceva vreme face parte din comunitatea longboarderilor in Romania, alaturi de care a fost pana la mare pe longboard anul acesta.

Les Elephants Bizarres on tour-6 Les Elephants Bizarres on tour-7 Les Elephants Bizarres on tour-32

Drumul spre Cluj e lung, iar domn’ sofer nu pare sa se grabeasca prea tare. Asta nu e neaparat de rau, pentru ca merge prudent si nu ne zgaltaie ca pe sacii de cartofi.

Intre cateva reprize de “teleportare” il surprind pe Enver exersand si el cateva acorduri de chitara. Nu trece insa mult timp si incep si misto-urile.

– Enver, cum iti mai iese solo-ul de la “Have No Fear”?

– Daca nu-l inveti pana la Cluj, punem inregistrarea si cantam fara tine.

Les Elephants Bizarres on tour-9 Les Elephants Bizarres on tour-8

Vreo 9 ore mai tarziu ajungem in sfarsit in Cluj-Napoca. Suntem oarecum inca in grafic si mai avem cam 30 de minute pana cand trebuie sa ajungem la probele de sunet.

Nu e panica, man! Hotel Sun e foarte aproape de Sala Polivalenta si de Cluj Arena, dupa cum se poate vedea si din poza de mai jos, asa ca avem timp sa si mancam.

Eu am profitat un pic de situatie si am dat o fuga pana in centru, pentru ca aveam de ridicat un pachet special de la KFC si de prins un apus à la Cluj.

Les Elephants Bizarres on tour-10 Les Elephants Bizarres on tour-11

Cand am ajuns si eu la Sala Polivalenta baietii erau deja pusi pe treaba, montasera instrumentele si incepusera probele de sunet. Cei din echipa lui James Blunt au fost foarte faini si au insistat ca Les Elephants Bizarres sa foloseasca acelasi sistem de sonorizare, chiar daca initial organizatorii le pregatisera un sistem diferit.

In rest, au fost destul de “salbatici” si nu prea puteai sa te apropii de James, nici macar in backstage. Acum ce-i drept, nu avem de unde sa stim de ce fel de dubiosi au dat de-a lungul timpului si poate voiau sa fie precauti. Asa ca, din pacate, n-avem poza cu toata turma de elefanti bizari alaturi de artistul britanic.

[divider2]

Tudor este si el nou in trupa dupa ce l-a inlocuit pe Nae la inceputul lunii septembrie. “Pianistul” nu se afla insa la prima colaborare cu elefantii bizari, fiind prezent in ultimii doi ani la cateva concerte acustice sustinute de trupa.

A cantat alaturi de Orchestra Agurida mai bine de 8 ani si este si profesor de muzica. Tudor este responsabil de sintetizator si se vede ca are super experienta ca pianist.

Les Elephants Bizarres on tour-18 Les Elephants Bizarres on tour-19

Cat au facut baietii probele de sunet eu am explorat noua Sala Polivalenta din Cluj-Napoca si-am incercat sa o pozez din toate unghiurile. Am fost foarte multumit de ce-am vazut.

Chiar daca a durat mai bine de 4 ani ca sa fie gata (lucrarile au fost oprite prin 2012 din cauza unor probleme in instanta), Clujul se poate lauda acum cu o sala moderna ce poate gazdui o gama variata de evenimente, atat sportive, cat si muzicale.

Singura problema pe care am sesizat-o a fost cea ca plafonul nu poate sustine o greutate foarte mare, astfel ca la concerte asta s-ar putea sa fie o problema destul de mare pentru cei care se ocupa de logistica.

Astfel, la concertul de vinerea trecuta, au lipsit cateva randuri de boxe si ecranul mare din spate pe care l-am vazut in celelalte concerte din turneul lui Blunt. Proiectiile au fost redate pe cele patru ecrane ale cubului din centrul salii, dar sincer nu cred ca statea nimeni sa se uite la ele tocmai acolo sus.

Les Elephants Bizarres on tour-12Les Elephants Bizarres on tour-17 Les Elephants Bizarres on tour-13 Les Elephants Bizarres on tour-14 Les Elephants Bizarres on tour-15 Les Elephants Bizarres on tour-20Les Elephants Bizarres on tour-22 Les Elephants Bizarres on tour-24

 Mihai este si el unul dintre cei care au format in 2007 formatia Les Elephants Bizarres, alaturi de care a lansat albumul de debut “Hello!”. In 2011 a “luat o pauza” de la elefanteala si-a cantat alaturi de The MOOoD si Hotel Fetish, pe vremea cand nu avea barba asa mare.

Pe langa barba, se pare ca mai am cateva lucruri in comun cu el: amandoi suntem nascuti pe 9 aprilie si suntem iubitori de panda (tin minte ca l-am vazut la Ciuc Summer Fest 2010 cu un tricou cu Panda).

E absolvent al UNATC, iar cateva videoclipuri ale trupelor in care a activat poarta si semnatura sa. Din toamna lui 2013 este din nou basistul turmei si se pare ca nu va pleca prea curand, mai ales ca este si unul din compozitorii pieselor bizare.

Les Elephants Bizarres on tour-46 Les Elephants Bizarres on tour-47

S-au incheiat probele de sunet, baietii revin in backstage pentru ultimele “reglaje” inainte de a urca pe scena, in vreme ce de pe hol se aude James Blunt facand vocalize.

Stabilim care cum o sa filmeze, care o sa pozeze, punem o camera fixa pe scena, montam cateva GoPro-uri pe bass-ul lui Mihai si pe scena si ne pregatim de show.

Sala e aproape plina, iar unii spectatori inca isi cauta locurile in sala. Urmeaza cateva incurajari de grup, dupa care incepe nebunia! Trompa sus!!

Les Elephants Bizarres on tour-25 Les Elephants Bizarres on tour-26Les Elephants Bizarres on tour-27

Publicul clujean i-a primit foarte bine pe elefanti, cu care deja s-au obisnuit anul acesta. Les Elephants Bizarres s-au aflat la cea de-a 5-a vizita in Cluj-Napoca in 2014: si-au lansat albumul Zoologic in Euphoria Music Hall, au cantat in deschidere la Billy Idol si la festivalurile Jazz in The Park si Grolsch-Change The City.

Si daca tot vorbim de Grolsch, piesa “Necunoscut“, cea cu care au deschis show-ul de la Sala Polivalenta, a fost sountrack-ul campaniei Grolsch – The Jar din acest an.

Les Elephants Bizarres on tour-29 Les Elephants Bizarres on tour-30 Les Elephants Bizarres on tour-31 Les Elephants Bizarres on tour-34 Les Elephants Bizarres on tour-36

L-am lasat la final pe Stefan, pentru ca el oricum primeste cea mai multa atentie in general. Ce-i drept, cam asa se intampla mai mereu pentru ca vocalistul este scos la inaintare. Acest lucru insa nu pare sa-l deranjeze, iar berbecul din el cred ca se simte in elementul sau.

A fost inconjurat de muzica inca de mic si a participat la toate corurile din timpul scolii. Si-a dorit foarte mult sa aiba o trupa, iar atunci cand a facut primul album impreuna cu Les Elephants Bizarres, l-a “ars” pe un CD mai vechi de-al sau pe care il pastrase special pentru un astfel de moment.

Si el este absolvent al UNATC, iar in jobul de zi cu zi este editor video si sound designer. Unul din cele mai recente proiecte la care a lucrat se numeste Love Bus, un film omnibus format din cinci episoade separate, avand fiecare câte o poveste de dragoste care se petrece in cate un cartier al Bucurestiului.

Les Elephants Bizarres on tour-5 Les Elephants Bizarres on tour-28 Les Elephants Bizarres on tour-37

Pentru ca se apropia de final concertul m-am gandit sa surprind atmosfera si dintr-un unghi mai spectaculos. Am profitat de faptul ca nu mi-a zis nimeni nimic cand m-am dus in spatele scenei, asa ca mi-am facut un pic de cap.

Ce-a iesit, se poate vedea un pic mai jos. Cred insa ca pentru cei cinci elefanti bizari sentimentul e de zeci de ori mai misto de fiecare data cand urca pe scena.

Les Elephants Bizarres on tour-38 Les Elephants Bizarres on tour-39 Les Elephants Bizarres on tour-40

A fost inca un show reusit, fara incidente si cu un public cald care s-a bucurat de fiecare moment. Les Elephants Bizarres au fost practic prima trupa care-a cantat in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca. Sper ca asta sa fie inceputul unui lung sir de concerte de neuitat.

Ne intoarcem insa in backstage, acolo unde baietii se felicita reciproc pentru ca totul a mers bine si deja se fac planurile pentru continuarea serii.

Les Elephants Bizarres on tour-41

Unii s-au retras la hotel mai devreme, in vreme ce altii au mai stat si la concertul lui James Blunt. Eu, evident am ramas, pentru ca imi doream sa-l vad si pe britanic la treaba.

Ne-am reunit insa toata turma un pic mai tarziu intr-un club din Cluj-Napoca numit “La Tevi”. Acolo ne-am distrat ca niste adevarati rock-stars insa foto-reportajul meu a luat o pauza pentru ca nu m-am mai carat si cu aparatul foto dupa mine.

Ne-am amuzat insa la un moment dat foarte tare de meniul de la Casa Piratilor. Ni se facuse foame si nu stiu cum s-a intamplat, dar am ajuns acolo. Cam asa arata unul din felurile de mancare pe care ti le puteai comanda. Scuzati calitatea pozei, dar a fost facuta cu telefonul mobil.

Les Elephants Bizarres on tour-48

A fost o noapte interesanta in care am reusit sa ma pierd de doua ori de turma, dar care nu s-a incheiat cu niciun incident tragic. Ne-am reunit la hotel undeva pe la 6 dimineata cand unii dintre noi inca n-aveau somn. Asa ca am urmarit o semifinala de snooker la TV si l-am prins si pe Busu dand prognoza vremii.

Inainte de a pleca de la hotel ne-am intalnit total intamplator si cu Michi si Dobrica de la Suie Paparude care avusesera si ei concert in Cluj cu doua seri inainte. Au schimbat cateva impresii despre noua Sala Polivalenta dupa care-am plecat spre Bucuresti.

Dupa o asemenea noapte, ne-am “teleportat” foarte repede la Alba Iulia, acolo unde un bun prieten de-al trupei ne astepta cu gratarul pus.

Les Elephants Bizarres on tour-45

Cu burtile pline, teleportarea spre Bucuresti a fost si mai rapida. Iata-ne asadar din nou la sala de repetitii, dupa aproape 40 de ore de aventura cu elefantii bizari.

Mi-a parut un pic rau ca s-a terminat totul asa repede, dar am ramas cu promisiunea ca ne vom revedea curand. E posibil sa-i mai stalkuiesc pe la repetitii in perioada urmatoare pentru ca am auzit ca se pregatesc de lansarea unor piese noi.

Les Elephants Bizarres on tour-21

2014 a fost un an foarte bun pentru Les Elephants Bizarres, care pe langa lansarea celui de-al doilea album – Zoologic, le-a oferit peste 30 de concerte in toata tara. Acest lucru i-a ajutat sa castige destul de mult teren in peisajul muzical romanesc, fiind in prezent unul dintre cele mai bine cotate live act-uri.

Concertul de la Cluj a insemnat si intrarea oficiala intr-o noua etapa a formatiei, in formula de 5 elefanti. Baietii pregatesc un turneu de cluburi prin tara, iar daca totul merge bine, la anul e posibil sa-i vedem pe scenele unor festivaluri mari din afara.

[divider2]

Pentru mine a fost cel de-al cincilea concert Les Elephants Bizarres de anul acesta, astfel ca au devenit trupa pe care-am vazut-o live de cele mai multe ori in 2014. Daca mai punem la socoteala ca pe 20 noiembrie o sa merg sa-i vad iar in B52, cred ca putem spune ca am avut si eu parte de un an bizar… .

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

3 Comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.