Cum sa construiesti un iglu

Pentru ca zapada a acoperit cea mai mare parte a tarii si pentru ca ne asteapta vremuri grele, cred ca ar fi bine sa invatam cum sa ne construim propriul iglu.

Pentru cei care nu stiu, un iglu este o cladire in forma de dom, construita  excluisv din blocuri de gheata si reprezinta refugiile traditionale ale eschimosilor.

In limba inuita, cuvantul iglu inseamna locuinta si se refera la toate tipurile de locuinta, indiferent de materialul din care sunt construite. In limba romana se revera strict la cladurile din gheata ale eschimosilor.

Pentru ca nu este foarte greu de realizat si este relativ ieftina, constructia de igluuri este o alternativa convenabila in zonele reci.

Iata un scurt tutorial despre cum se construieste un iglu, realizat de elvetienii de la Transa, o companie producatoare de echipamente pentru iarna.

Iata cativa pasi care trebuie urmati atunci cand vreti sa construiti un iglu:

Pregatirea

Gasiti un loc potrivit de amplasare, cu suficienta zapada compacta si  ferit de soare si vant. Fundatia trebuie bine batatorita pentru a nu se scufunda sub greutatea blocurilor de zapada.

Foarte important si de retinut este ca trebuie sa acordati o importanta foarte mare “carieriei de zapada”, pentru a obtine blocuri de zapada cat mai compacte si rezistente.

Blocurile de gheata

Un bloc de gheata ar trebui sa masoare in jur de 60x45x15 cm si ar trebui sa fie suficient de rezistente. Ca sa va dati seama cat de rezistent e, daca il arunci in sus si-l prinzi si inca e intreg, inseamna ca e suficient de tare cat sa reziste.

Nu tineti niciodata blocurile de gheata de colturi.

Primul rand

Este foarte important cum pozitionati primul rand de blocuri de gheata. Acestea trebuie puse la distanta egala de centru (folositi o coarda pentru a masura exact). Blocurile trebuiesc pozitionate la un unghi de 17 grade si trebuie lipite intre ele.

Taierea circulara

Pentru randurile superioare ale iglu-ului va trebui sa taiati blocurile de gheata circular, astfel incat sa ajungeti la forma de dom.

Acestea trebuie pozitionate rand pe rand in sens trigonometric (invers acelor de ceasornic) – e mai usor asa. Atentie la raza cercului, ca sa va pastrati forma de dom (semi-sfera).

Intrarea in iglu

Intrarea in iglu trebuie sa fie amplasata mai jos decat “podeaua”, astfel incat caldura din iglu sa nu se piarda. Tocmai de aceea trebuie sapata o groapa care sa iasa in afara iglu-ului.

Finisarea

Spatiile goale ramase dupa amplasarea blocurilor de gheata pot fi umplute cu zapada. Astfel se pastreaza caldura din iglu.

Atentie!

    • Zapada este grea. Un iglu nu se construieste de unul singur;
    • Nu face focul in interior. Caldura corpului si hainele de pe tine ar trebui sa iti tina suficient de cald;
    • Atentie la nivelul de oxigen din interior.

Eu inca n-am construit inca un iglu asa ca alte sfaturi nu pot sa va dau, dar promit ca dupa ce o sa reusesc sa construiesc primul iglu o sa revin cu completari.

Pana atunci, sunt curios cum o sa fie la Iglu Festival ce va avea loc in Engstligenalp, Adelboden, ElvetiaSwitzerland in perioada 3-4 martie 2012.

Participantii vor incerca sa construiasca 200 de iglu-uri intr-o singura zi si sa intre astfel in Cartea Recordurilor.

Piesa din primul clip se numeste “Above the Fog” si este cantata de Al-Berto & the Fried Bikinis.

Foto & video: Sooli Entertainment | via Dragos

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

2 Comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.