10 artisti pe care i-am descoperit in 2019

0

Anul acesta a fost probabil anul in care am descoperit cea mai multa muzica noua si o groaza de artisti noi.

Evident, asta e si “riscul meseriei”, caci asta fac de fapt in fiecare zi la birou: sunt platit sa ascult muzica noua. Dar din multitudinea de artisti pe care le-am ascultat in 2019, au fost 10 care mi-au placut mai mult decat altii si pe care m-am gandit sa-i impartasesc si cu voi.

Stiu ca multi dintre ei activeaza de ceva timp pe piata, insa eu abia acum am inceput sa-i ascult mai serios, dar cred ca niciodata nu-i prea tarziu sa descoperi muzica buna.

Machine Gun Kelly

Despre MGK nu stiam prea multe inainte de diss-ul cu Eminem de anul trecut si recunosc ca nu i-am dat prea multa atentie nici dupa. Insa dupa ce-a lansat piesa “I Think I’m OK” alaturi de YUNGBLUD (despre care o sa vorbim un pic mai jos), am inceput sa-i ascult si celelalte piese, iar albumul “Hotel Diablo” lansat anul asta e chiar misto.

Am avut ocazia sa-l vad si live si baiatu’ asta mixeaza foarte bine rockareala cu rap-ul si iese ceva foarte tare si la show-urile lui.

YUNGBLUD

Cu YUNGBLUD povestea e oarecum asemanatoarea cu Machine Gun Kelly, cu mentiunea ca de el chiar nu auzisem pana la piesa aia. Mi-a placut stilul sau noncoformist de a se imbraca si atitudinea din clipuri.

Un artist foarte misto cu care se identifica toti cei care la un moment dat au simtit ca nu apartin majoritatii, cei diferiti, cei huliti, cei blamati pentru ca arata sau se comporta diferit de cum vrea societatea.

Anul trecut a lansat albumul “21st Century Liability”, iar anul acesta a venit cu EP-ul “the underrated youth” ce include si o piesa cu Dan Reynolds de la Imagine Dragons.

Energia de la concertele lui este absolut dementiala si chiar daca eu l-am vazut doar in varianta “acustica”, recunosc ca tot am plecat transpirat de la concert.

Va recomand sa urmariti si mini-documentarul asta filmat cu ocazia celor trei concerte sustinute la O2 Academy Brixton toamna aceasta.

ILLENIUM

Tot din categoria “o piesa m-a facut sa descopar un artist” intra si baiatu asta despre care credeam initial ca e o trupa. Ei bine nu, ci piesa “Good Things Fall Apart” a fost doar o colaborare foarte bine pusa la punct cu Jon Bellion (un alt artist foaaaaarte misto).

Ulterior am descoperit ca ILLENIUM e un DJ si producator foarte talentat din State care ma mir ca n-a ajuns si pe la noi prin tara inca. Ce-i drept, abia anul asta pare ca a avut parte de recunoasterea cuvenita si a avut o groaza de show-uri mari, printre care si un Madison Square Garden sold-out.

Anul asta a lansat albumul “Ascend” de pe care va recomand “In Your Arms” cu X-Ambassadors, dar si colaborarea cu The Chainsmokers si Lennon Stella – “Takeaway”.

Si pe el am avut ocazia sa-l vad live, intr-un cadru destul de restrans intr-un club din Londra si cred ca ar face treaba buna si la Electric Castle sau la Untold.

Hot Chip

Pe baietii astia i-am descoperit chiar la birou pentru ca au lansat anul acesta un nou album, numit “A Bath Full of Extasy” si au tot lansat cateva single-uri inainte care mi-au placut foarte mult printre care amintesc aici “Hungry Child” (care are si un videoclip foarte caterinca) si “Melody of Love”.

Am aflat ulterior ca ei sunt pe piata de vreo 20 de ani si acum vreo 14-15 ani au fost un pic pe val prin UK cu piesa “Over and Over”.

De obicei nu prea ascult eu synth-pop d-asta de-al lor, dar cumva ultimul album m-a prins. I-am vazut si live si chiar a fost foarte tare si experienta. I-as mai vedea de cateva ori.

RÜFÜS DU SOL

Pe RÜFÜS i-am ascultat prima data la EXIT in 2017 si tineam minte ca mi-au placut, insa abia anul asta i-am (re)descoperit si am avut pe repeat albumele “Bloom” si “SOLACE”.

Ce-i drept, am fost si un pic confuzat de schimbarea de nume (caci initial se chemau doar RÜFÜS), dar noroc cu algoritmul de la Youtube ca mi i-a scos in recomandari dupa ce l-am ascultat pe ZHU.

De obicei ascult muzica lor cand vreau sa ma relaxez pentru ca imi da o stare foarte misto.

Live suna si mai misto si am avut ocazia sa-i revad anul acesta la Alexandra Palace si a fost unul din cele mai misto concerte la care-am fost anul acesta.

Valeria Stoica

O artista foarte misto de Romania pe care am descoperit-o anul acesta este Valeria Stoica. O pustoaica foarte simpatica, cu o voce minunata, care merita mult mai multa atentie pe viitor.

Cand i-am auzit primele piese in limba engleza, n-as fi zis ca e romanca. Are si in limba romana cateva piese dragute si chiar va recomand sa-i descoperiti intreaga “discografie”.

Am prins-o si in varianta live, la Electric Castle, si te baga intr-o stare foarte misto. Cu siguranta o sa mai auzim de ea pe viitor.

Two Feet

Two Feet sau cum imi place mie sa zic, “muzica de facut dragoste”. Chiar nu mai tin minte cum i-am descoperit, insa cel mai probabil tot algoritmul de la Youtube e de vina.

Zachary Bess pe numele lui adevarat e “pe piata” de vreo 3 ani si are o groaza de piese foarte misto din care mi-e foarte greu sa recomand doar una.

Sunt curios cum e si live si s-ar putea sa aflu asta mai curand decat cred.

Lewis Capaldi

Baiatu’ asta e fost pe val anul asta cu “Someone you loved”, dar eu cred ca ar trebui interzis persoanelor care trec printr-o despartire. Lewis Capaldi canta cu asa pasiune si are o voce asa patrunzatoare incat iti vine sa plangi si daca esti cel mai fericit om de pe pamant.

Lasand gluma la o parte, e foarte talentat baiatu’ si isi merita succesul. Recomand albumul lui “Divinely Uninspired To A Hellish Extent”, dar nu daca treci printr-o perioada mai dificila din punct de vedere emotional.

Chiar sunt curios cum sunt si show-urile sale live, dar poate aflu anul viitor.

Tash Sultana

De Tash Sultana am auzit prima data de la prietenul meu Bob, cand eram la Lolla Berlin anul trecut, insa abia anul asta am aprofundat mai mult subiectul si-a inceput sa-mi placa maxim de fata asta.

A avut un boom extrem de mare anul acesta si chiar daca nu prea o s-o auzi la radio, daca o descoperi pe Youtube o sa te indragostesti imediat de stilul ei.

Live este un one-woman-band pentru ca o sa cante la toate instrumentele posibile si o sa te bage intr-o stare foarte misto. Nu degeaba albumul ei de debut se numeste “Flow State”. Chiar va recomand s-o vedeti si live daca aveti ocazia.

Billie Eilish

Cred ca pe Billie Eilish nu mai are sens sa v-o prezint. A fost peste tot anul asta si evident ca n-aveam cum s-o ratez. De descoperit efectiv am descoperit-o anul trecut odata cu interviul ala foarte misto facut de Vanity Fair in care raspundea la aceleasi intrebari ca la interviul facut in urma cu un an (intre timp a aparut si cel facut la 2 ani distanta si este la fel de wow).

Billie si-a inceput insa cariera acum vreo 4 ani si usor, usor, a fost descoperita de din ce in ce mai multi oameni. N-as fi zis ca stilul ei de muzica o sa prinda asa mult la mase, dar cred ca asta e farmecul muzicii. Cand e buna, e buna!

Anul asta a lansat albumul “WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO?” care suna intr-un mare fel.

Am prins-o si live, la Lollapalooza Berlin, si mi-a placut si energia ei (chiar daca saraca era cu ambele glezne luxate). Cu siguranta o sa fie unul din artistii de referinta pentru anii 2020.


Sper sa va fie si voua utila aceasta lista si sa-i (re)descoperiti si voi pe acesti aristi. Chiar sunt curios ce recomandari de artisti aveti si voi.

Previous articleSAGA Festival incepe sa prinda contur
Next article10 albume pe care le-am avut pe repeat in decada 2010
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.