Pe 16 ianuarie 1998 lua nastere formatia Coldplay in formula pe care o stim cu totii, neschimbata in toti acesti 20 de ani: Chris Martin, Will Champion, Jonny Buckland si Guy Berryman.

Asadar astazi se implinesc 20 de ani de Coldplay asa ca se cuvine sa fac astazi un articol in care sa va prezint un pic istoria trupei britanice.

Povestea Coldplay incepe in 1996 atunci cand Chris Martin si Jonny Buckland formeaza trupa Pectoralz. Odata cu cooptarea lui Guy Berryman la bass trupa isi schimba numele in Starfish, iar in ianuarie 1998 intra in formatie si Will Champion la tobe.

Primul concert in aceasta formula a avut loc pe 16 ianuarie 1998 in pub-ul The Laurel Tree din nordul Londrei.

Concertul a fost organizat de Will, iar numele a fost pus oarecum la intamplare pentru acest show. A fost de altfel primul si singurul concert al trupei ca “Starfish”. Inainte de lansarea primelor EP-uri acestia au ajuns la numele final de trupa pe care il stim cu totii acum: Coldplay!

Dupa primele 3 EP-uri Safety (1998), Brothers & Sisters (1999) si The Blue Room (1999), Coldplay lanseaza in 2000 primul album numit “Parachutes”, iar “Yellow” a fost primul lor hit.

In 2002 a fost lansat cel de-al doilea album, “A Rush of Blood to the Head” cu care au castigat premiul Grammy pentru Best Alternative Music Album. “The Scientist“, “God put a smile upon your face” sau “Clocks” sunt cateva din piesele de pe acest album.

“X&Y” a fost albumul care ne-a dat piese precum “Fix You“, “Speed of sound” sau “Talk“A fost lansat in 2005 si a debutat, la fel ca precedentele doua albume direct pe prima pozitie in UK charts.

Odata cu “Viva la Vida or Death and All It’s Friends” din 2008 a inceput tranzitia catre pop, iar succesul piesei “Viva la Vida” le-a adus si premiul Grammy pentru Song of the Year in 2009. Tot de pe acest album merita mentionate piese precum “Lost“, “Violet Hill” sau “Strawberry Swing“.

In 2011 au lansat “Mylo Xyloto“, un album foarte colorat, atat din punct de vedere vizual cat si auditiv. A insemnat o schimbare destul de mare in tonul melodiilor care au fost mult mai vesele decat cele de pana atunci.

Daca ar fi sa aleg un singur album din discografia lor pe care sa-l ascult tot timpul, cu siguranta acesta ar fi. “Paradise“, “Every teardrop is a waterfall” sau “Princess of China” (in colaborare cu Rihanna) sunt piesele de referinta ale acestui album.

Cel de-al saselea album lansat de Coldplay a fost “Ghost Stories” in 2014 si trupa britanica a surprins pe toata lumea cand a ales sa faca un turneu de promovare foarte restrans cu doar noua concerte.

A Sky Full of Stars“, “Magic” sau “True Love” sunt piesele definitorii ale acestui album.

Doar un an mai tarziu, in 2015, a aparut si cel mai recent album al trupei, numit “A Head Full of Dreams“.

Acesta s-a remarcat prin cateva videoclipuri foarte creative pentru piesele “Up&Up” si “Adventure of a Lifetime“, dar si prin colaborarea cu Beyonce pentru piesa “Hymn for the weekend“.

In cei 20 de ani de Coldplay eu am avut ocazia sa-i vad live de patru ori. M-am indragostit de muzica lor in 2008, odata cu albumul “Viva la Vida” si inca de-atunci i-am adaugat pe lista de trupe pe care voiam sa le vad live.

S-a intamplat 3 ani mai tarziu, in 2011 la festivalul Oxegen din Irlanda. Cea de-a doua intalnire a fost in 2014 la Royal Albert Hall din Londra in cadrul turneului “Ghost Stories”, iar in 2016 am avut ocazia sa-i vad in doua seri consecutiv in Barcelona in cadrul turneului “A Head Full of Dreams”. Tot atunci am avut si oportunitatea de a-i fotografia din photo-pit.

Coldplay e formatia cu care am crescut si care mi-a marcat ultimii 10 ani din viata. As putea sa vorbesc despre ei ore intregi.

Va las insa cu un scurt colaj cu evolutia muzicii lor din 1998 si pana in prezent. La multi ani, Coldplay!

Previous articleLes Elephants Bizarres @ Hard Rock Cafe
Next articlePrimul concert Ioana Ignat la Hard Rock Cafe (recenzie & galerie foto)
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.