Tu poti face diferenta!

Sambata ce tocmai a trecut a participat la Crosul “Impreuna cu tine, PROFI salveaza destine”, eveniment ce a precedat campania cu acelasi nume care se demareaza azi si dureaza pana pe 30 octombrie 2016.

Pana va zic care-i scopul campaniei, hai sa va povestesc un pic cum a fost la cros. In primul rand am fost uimit de numarul mare de oameni care s-au trezit de dimineata pentru a lua parte la acest eveniment. Au fost in jur de 550 de participanti + inca pe jumatate sustinatori, acoperind toate intervalele de varsta.

Copii pana in 15 ani au fost impartiti in doua curse, una de 500 m si una de 1000 m, iar cei peste 16 ani au avut de ales intre cursa de 1,8 km si cea de 4,5 km. Pentru ca nu mai alergasem de mult, am zis ca daca tot m-am trezit la ora aia, macar 4,5 km sa fac si astfel m-am inscris la aceasta proba.

Profi - Panda zburator

Foto: Radu Fugarescu pentru PROFI Romania

Nu mi-am propus sa castig, insa am vrut sa scot un timp bun. Mi-a reusit planul si-am scos un pace mediu de 4:43/km, cu un sprint de final in care am depasit cativa alergatori.

A fost distractiv, mai ales ca i-am avut alaturi si pe cei din gasca 321sport, dar si pe alti colegi de blogosfera alergatori: Sorin, Alina, Ana-Maria sau Luminita. Chiar mi-a prins bine alergarea asta, in ciuda oboselii acumulate dupa atatea festivaluri.

Mai multe fotografii de la Cros gasiti pe pagina de Facebook PROFI Romania.

Crosul Profi - the bloggers

Foto: Cineva cu aparatul lui Sorin Chineata

Asa cum ziceam si mai sus, astazi incepe cea de-a treia editie a campaniei “Impreuna cu tine, PROFI salveaza destine”, in urma careia Profi va distribui 1.500.000 de lei catre cele sase ONG-uri participante. Iata care sunt si proiectele propuse:

  • „Fiecare Copil in Gradinita”- susținuta de Asociația OvidiuRo. Programul sprijina școlile și comunitațile sa integreze cu succes copiii saraci in sistemul educațional de la o varsta cat mai frageda. Acest proiect se adreseaza celor mai saraci copii, care traiesc in locuințe improprii și aglomerate din zone izolate cu acces limitat la apa potabila și servicii medicale de baza.
  • „Dotarea Maternitaților din Romania” – prin care Salvați Copiii iși propune schimbarea statisticilor dureroase: in fiecare an pierdem aproximativ 1700 de nou-nascuți. La fiecare 5 ore, un copil mai mic de un an moare. Țara noastra se menține pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitații infantile de 8,8 la 1000 de copii nascuți vii in 2014, cauza principala fiind nașterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și dotarea maternitaților și secțiilor de nou-nascuți cu echipamente medicale performante.
  • „Centrul de Resurse pentru Adoptie” – proiectul pilot inițiat de Ador Copiii este dedicat copiilor aflați in sistemul de protecție speciala, familiilor care intenționeaza sa-i adopte, celor care au adoptat și specialiștilor in adopție.  Obiectivele acestui centru sunt: creșterea numarului de familii care adopta un copil, creșterea capacitații și calitații serviciilor oferite de catre acest centru, creșterea asistenței oferite copiilor parasiți care se transfera din sistemul de protecție speciala in familia adoptiva, dar și imbunatațirea imaginii adopției in comunitate.
  • „Tinerii ambasadori in lupta cu schimbarile climatice” – Fundația Terra Mileniul III iși propune sa invețe cat mai mulți copii cum sa previna sau sa gaseasca metode de adaptare la schimbarile climatice. Pe parcursul celor 5 ediții desfașurate pana in prezent, aproximativ 3000 de elevi de gimnaziu din intreaga țara au fost implicați, numarul lor crescand de la an la an.
  • „Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea” – susținut de Asociația Culturala Metropolis. KINOdiseea este primul festival internațional de film pentru copii și adolescenți organizat in Romania dupa 1989 și este recunoscut a fi cel mai important eveniment cinematografic dedicat publicului tanar din Sud-Estul Europei. KINOdiseea incurajeaza invațarea, spiritul critic, scrisul, vorbitul, ascultarea activa, dezbaterile și conversațiile despre filme și despre problemele și emoțiile pe care filmele le ridica și ii ajuta pe copii și tineri sa foloseasca filmul ca mijloc de exprimare a  propriei creativitați și incurajeaza industria cinematografica sa respecte tinerile voci.
  • „Acasa pentru copiii in pericol de abandon” – program prin care Hope and Homes for Children iși dorește ajutor pentru oferirea unui „Acasa” sigur și iubitor copiilor care se afla in risc de a fi abandonați sau separați de familiile lor. De cele mai multe ori sunt copii care au nevoi speciale severe, iar familiile sunt depașite de situație din mai toate punctele de vedere. Abia supraviețuiesc material, condițiile de trai se degradeaza rapid, copilul nu mai primește ingrijirea de care are nevoie iar urmatorul pas este inevitabil instituționalizarea.

Pe scurt, fiecare dintre voi poate vota unul dintre proiectele propuse de catre ONG-uri la infochioșcurile amplasate în magazinele Profi, prin scanarea codului de bare al bonului fiscal oricaror cumparaturi realizate în perioada campaniei.

Fiecare bon fiscal va fi echivalentul a 10 puncte, indiferent de valoarea cumparaturior. Puncte suplimentare pot fi obtinute la achizitia produselor sponsor (300, 150, 50 puncte) semnalizate corespunzator la raft.

Clasamentul se va intocmi în baza tuturor punctelor acumulate de un proiect la nivel național, iar suma totala va fi redirectionata catre cele 6 ONG-uri proportional cu numarul de puncte adunate.

Asadar, tu poti fi cel care decide care proiect merita mai multa finantare!

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.