16 saptamani de regrete…

Azi se fac 16 saptamani de la momentul cand am renascut. De la momentul care mi-a schimbat viata. De la momentul in care m-am simtit norocos si ghinionist in acelasi timp.

Am ascultat aseara inregistrarea apelului la 112 din noaptea concertului Goodbye to Gravity si am simtit ca retraiesc momentele alea. La secunda 40 se aude pe fundal cum injuram faptul ca suna ocupat la 112 si cum m-a linistit cineva spunandu-mi ca a sunat deja cineva. Era chiar Victor Dobre, cel care a sunat. In momentul ala nu mi-am dat seama ce si cum si voiam doar sa eliberez zona astfel incat sa iasa cat mai usor cei din spatele meu.

Apel 112VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!
Am obtinut de la STS inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, in timp ce paraseam clubul. Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera. Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt:
0. UPDATE: Daca si dispecerul de la Pompieri stia unde se afla Colectiv, sefii lui din ISU cred ca stiau chiar mult mai multe despre club. Asumarea este, insa, grea atunci cand ai frica-n oase!!!
1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut.
2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).
3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.
4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie.
5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior.
Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit.
Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri.

#colectivpentruviitor

Posted by Colectiv Pentru Viitor on Thursday, 18 February 2016

Imi reprosez acum faptul ca n-am insistat si eu sa mai sun o data la 112. Poate eu as fi fost mai coerent. Poate as fi stiut sa le explic mai bine cat de grava e situatia si poate cei de la ISU ar fi intervenit mai repede.

Asta nu scuza insa modul in care au tratat problema. Sunt convins ca si dispecerii de la 112 au un protocol de urmat si nu condamn faptul ca doamna aceea era “calma”. Condamn insa faptul ca pareau ca nu il cred pe cel care a sunat si nu luau in serios acest apel, in conditiile in care pe fundal se putea auzi clar cat de disperata era intreaga situatie.

 

112
Conform desfasuratorului apelurilor facute de mine in seara aia, se vede ca la 22:33 am sunat la 112

Ce mi se pare insa curios este faptul ca pompierii se pare ca stiau unde se afla clubul Colectiv. Asta contrazicand declaratiile date de Arafat a doua zi dupa incendiu. Lucrurile astea au fost lamurite oricum ulterior si in cadrul anchetei facute de Catalin Tolontan.

Avand in vedere ca se stia inca de la ora 22:33 ca sunt cel putin 50 de persoane ranite, nu inteleg de ce nu s-a instaurat inca de-atunci codul rosu si de ce nu s-a intervenit mai rapid si cu mai multe echipaje.

Daca in primele zile de dupa acest accident spuneam ca interventia a fost facuta cat de cat bine, lucrurile pe care le-am aflat in ultimele 3 luni si jumatate mi-au schimbat total aceasta parere. S-a actionat haotic, s-a actionat tarziu si multi oameni au murit si din aceasta cauza.

Impreuna cu o parte din cei care au reusit sa iasa inainte sa se blocheze intrarea, am reusit sa-i scoatem pe cei blocati acolo inainte sa ajunga pompierii. Imi aduc si-acum aminte sunetul pe care-l facea butoiul ala care lovea containerul in incercarea unor supravietuitori de a sparge lacatul din lateralul acestuia. Oare cei de la Pompieri sau care au intervenit nu aveau nimic la indemana pentru a sparge un lacat?

Ramanem cu 16 saptamni de “daca”-uri. 16 saptamani de regrete ca n-am putut face mai mult.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.