Noul sediu al Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian” a fost inaugurat sambata, 24 ianuarie 2015, cu spectacolul “Fantoma de la Opera”, cea mai de succes productie de divertisment din istorie.

Este pentru prima data de dupa 1989 cand in Romania se contruieste un teatru de musical, asta dupa ce in 1986, fostul sediu al Teatrului National de Opereta a fost demolat, iar de-atunci si pana acum, reprezentatiile au avut loc in salile altor institutii (Teatrul National Bucuresti, Opera Nationala Bucuresti), in limita posibilitatilor.

 

Avem insa de-acum un spatiu dedicat unor spectacole de acest gen, iar despre sediul din Bd. Octavian Goga nr. 1 (in apropierea Bibliotecii Nationale), nu pot spune decat ca se ridica la nivelul asteptarilor si ca sper ca vom asista aici la piese din ce in ce mai variate.

Sala de spectacol dispune de 550 de locuri, iar scena are 14 metri latime si 20 de metri adancime. Intreaga investitie a costat 8,5 milioane de euro, iar finantarea s-a facut exclusiv din partea Ministerului Culturii.

Fantoma de la Opera - Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian 01

Chiar daca la exterior arata mai futurist decat v-ati astepta, va garantez ca inauntru se simte atmosfera de teatru, iar foaierul dublu poate fi folosit atat ca zona de relaxare inainte sau in pauza spectacolelor, cat si ca zona de spectacol propriu-zisa.

O alta premiera a serii de sambata a fost punerea in scena pentru prima data in Romania a spectacolului “Fantoma de la Opera”, in regia lui Stephen Barlow.

 

Daca ati ajuns sa cititi aceste randuri cred ca nu mai are rost sa va spun despre istoria acestui spectacol care se joaca de aproape 30 de ani in peste 43 de tari din intreaga lume.

Eu sunt printre putinii care au avut ocazia sa urmareasca acest spectacol de doua ori, o data la premiera de pe 24, iar a doua oara pe 27 ianuarie (la cat m-am chinuit sa prind bilete era chiar culmea sa nu merg), iar dupa cele doua vizionari pot face o scurta comparatie intre cele doua reprezentatii.

Fantoma de la Opera - Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian 10

Sincer sa fiu insa, nu m-ar deranja sa-l mai vad inca o data, asa ca e posibil sa mai merg o data si cand se va juca cu distributia de context. Este un spectacol absolut minunat, iar modul in care regizorul Stephen Barlow a reusit sa-l puna in spectacol la Bucuresti este cu adevarat special.

Pe langa vocile minunate ale actorilor despre care o sa va povestesc mai jos un pic, am fost impresionat de intreaga scenografie si de modul in care se schimbau decorurile pentru fiecare scena.

Andrew Riley s-a folosit la maxim de noile functionalitati ale scenei Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian”, iar mare parte a succesului acestui spectacol i se datoreaza si lui.

Fantoma de la Opera - Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian 11

Irinei Baiant i se potriveste de minune rolul Christinei Daae si cred ca va fi asociata cu acest rol pentru multa vreme de-acum incolo. Nu stiu cat din caracterul Christinei i se potriveste si in realitate, dar pe scena a reusit sa ne arate partea sensibila si emotionanta a personajului si in acelasi timp sa ne impresioneze cu vocea sa minunata.

Cand am aflat ca Adrian Nour a castigat castingul pentru rolul Fantomei am fost foarte bucuros pentru ca am fost impresionat de vocea sa inca de cand a participat la Vocea Romaniei si pentru ca stiam ca este un actor foarte talentat. Intra foarte bine in rol si sper ca acesta sa fie un rol care sa-i deschida noi oportunitati de dezvoltare pe viitor.

“Surpriza” spectacolului a fost Florin Ristei in rolul lui Raoul, vicontele de Chagny. El a depasit cu brio perioada “Ea este Dana, colega mea” si a ajuns la un nou nivel al carierei sale de muzician. Mai are un pic de lucrat la jocul actoricesc, dar avand in vedere ca este cred ca singurul din distributie care nu are un istoric in spectacole de acest gen sa zicem ca este usor scuzabil. E de vazut cum se va comporta mai pe finalul stagiunii.

Fantoma de la Opera - Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian 09

Spectacolul de la Bucuresti se joaca dublat in limba romana, iar Ernest Fazekas a reusit sa-l traduca si sa-l adapteze fara a se pierde din farmecul spectacolului original.

De asemenea, un mare plus si pentru orchestra, corul si baletul Teatrului de Opereta si Musical “Ion Dacian” si pentru dirijorul Ciprian Teoderascu.

Fantoma de la Opera - Teatrul de Opereta si Musical Ion Dacian 08

Diferentele dintre cele doua spectacole au fost mai degraba de ordin tehnic si nu as pune foarte mare accent pe ele. Un exemplu ar fi ca in spectacolul de pe 27 ianuarie a fost o mica problema cu barca in care Fantoma ar fi trebuit s-o duca pe Christine in “barlogul” sau.

De apreciat insa prezenta de spritit a Irinei si a lui Adrian, care vazand ca nu functioneaza barca, au continuat fara intrerupere spectacolul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

 

“Fantoma de la Opera” este un spectacol minunat si acum se explica succesul incredibil pe care il are de aproape 30 de ani. Directorul Operei Nationale Bucuresti, Razvan Dinca, a spus ca isi doreste ca aceasta piesa sa ramana in repertoriul teatrului la infinit, astfel ca toata lumea sa apuce sa-l vada cel putin o data.

Pentru cei care n-au apucat bilete la primele 8 reprezentatii din ianuarie si februarie (au fost sold-out in cateva ore), am o veste buna si anume ca premiera se va juca pana in luna iunie, cu cate patru reprezentatii pe luna.

 

Trebuie insa sa urmariti zilnic fie pagina de facebook a Teatrului de Opereta si Musical, fie site-ul bilete.opereta.ro pentru ca nu stiu exact cand se vor pune in vanzare biletele.

Pe viitor, ne asteapta noi spectacole in noul sediu, iar pe langa “Romeo si Julieta” care se va juca incepand cu luna viitoare, e foarte posibil sa vedem si “Notre Dame de Paris” sau “Mizerabilii”.

 

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.