Enigma lui Alan Turing

Filmul “The Imitation Game” (Jocul Codurilor) ne aduce in prim plan o parte din povestea lui Alan Turing, un celebru matematician, criptolog si logician britanic, recunoscut ca fiind unul din cei carora le datoram acum faptul ca putem acum folosi tot felul de computere.

Insa cel mai important lucru pe care a reusit sa faca si pentru care toti ar trebui sa fim recunoscatori a fost faptul ca reusit sa scurteze cu cel putin doi ani Cel de-al Doilea Razboi Mondial (sau poate chiar sa schimbe intreaga soarta a razboiului) reusind sa decripteze celebra masinarie de criptare Enigma pe care nemtii o foloseau pentru a comunica strategia de razboi.

Enigma @ Muzeul Comunicatiilor si Informaticii

Dupa o munca de cativa ani, Turing, alaturi de o echipa formata din cei mai buni criptologi din Marea Britanie, au reusit sa descifreze mesajele nemtilor, contruind o masinarie numita Ultra. In film, aflam care este povestea din spatele acesteia si de ce numele ei initial era “Christopher”.

Din pacate, Alan Turing a primit recunostinta pentru meritele sale abia la multi ani de la cele intamplate atunci, iar ce este si mai trist este faptul ca a fost tratat ca un “criminal” doar din pricina faptului ca avea o alta orientare sexuala.

The Imitation Game

Din pacate tratamentul hormonal pe care l-a ales ca varianta a pedepsei cu inchisoarea l-a determinat in cele din urma sa se sinucida pe 8 iunie 1954.

Rolul sau este jucat foarte bine in acest film de catre Benedict Cumberbatch, care  a primit si nominalizari la Globurile de Aur si la Premiile Oscar. Cred insa ca si Jim Parsons (aka Sheldon Cooper din “The Big Bang Theory”) ar fi reusit sa il potretizeze foarte bine pe Turing.

[divider2]

Muzeul Comunicatiilor si Informaticii 02

Revenind insa la celebra masinarie Enigma, as vrea sa va anunt ca puteti vedea una in realitate chiar la noi in tara, la Muzeul Comunicatiilor si Informaticii, filiala a Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I”.

Chiar daca este usor inaccesibil (este situat pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti la km 12,5), va recomand sa-l vizitati pentru ca aveti ocazia de a descoperi un pic din istoria comunicatiilor atat de la noi din tara cat si din intreaga lume.

Muzeul Comunicatiilor si Informaticii - pandutzu Muzeul Comunicatiilor si Informaticii - telefoane Muzeul Comunicatiilor si Informaticii - telefon Muzeul Comunicatiilor si Informaticii 01

As vrea sa multumesc pe aceasta cale RAN Events pentru invitatia la muzeu si la avanpremiera filmului “The Imitation Game”. Filmul ruleaza incepand de azi in toate cinematografele din Romania si este distribuit de Forum Film.

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.