Artistii romani incurajeaza pirateria

“Navigand” aseara pe Facebook am observat o postare a lui Grasu XXL de pe pagina lui de Facebook care m-a frapat si in acelasi timp m-a dezamagit.

El, sau cel care se ocupa de contul sau de Facebook, a postat un link catre o piesa de-a sa, dar care a fost urcata pe Youtube de un “fan” de-al sau.

Grasu XXL

Numai mie mi se pare trist ca intr-o industrie muzicala in care toata lumea se plange de piraterie si despre drepturile de autor ale artistilor, chiar ei ajuta la acest fenomen?

Mi s-ar fi parut normal ca aceasta piesa (de fapt tot albumul “Oameni”) sa fie urcata pe canalul oficial de Youtube al lui Grasu XXL (sau Okapi, sau HaHaHa sau cine l-a produs) si sa fie share-uita de-acolo.

piracy - shutterstock_96124010
piracy via shutterstock

Faptul ca un tip pe nume Alex Cioaba l-a urcat pe canalul lui si face acum bani din vizualizarile pieselor lui Dragos e trist si total aiurea. Nu pentru ca ar face milioane de euro, ci pentru ca ii face pe munca altuia.

Si mai trist este ca acest clip este promovat chiar de artist si practic il ajuta sa faca asta in continuare in loc sa raporteze acele clipuri pentru drepturi de autor.

Poate se castiga mult prea mult din vanzarea fizica a albumelor si din concerte si nu conteaza veniturile suplimentare din streaming, dar ceva ma face sa cred ca totusi nu e asa.

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

6 Comments

  1. Lumea s-a schimbat, nu se mai vorbește despre “piraterie”, ci despre schimbarea rețetei de marketing din industria de divertisment. A sharuit de acolo pentru că-l interesează ca muzica lui să ajungă la public, înainte de a face bani.

    Tendința astăzi este să dai gratis creația, dar să scoți bani din concerte, apariții live, alte tipuri de produse, deci să fii inventiv și să te adaptezi lumii digitale. Vezi cazurile U2, Radiohead etc.

  2. Nu i-as spune chiar piraterie… E monetizat clipul de care spui? Si chiar daca e, stii ca poate fi monetizat chiar de artist, chiar daca nu e urcat pe canalul lui oficial (prin Content ID). Nici mie nu mi se pare ok, mai ales pentru ca imi da senzatia de dezordine, dar nu as taxa asa dur ca tine.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.