Avem nevoie de 4G+ si Supernet?

In ultimele cateva saptamani am testat noua tehnologie 4G+ de la Orange de pe un Samsung Galaxy S5, editia 4G+. Pentru mine a fost un salt destul de mare de la 3G la 4G+, dar per total nu stiu daca avem neaparat nevoie de viteze asa mari momentan.

Viteza Internetului mobil din Romania mi se pare destul de buna, comparand cu vecinii nostri europeni si au fost rare ocaziile in care am avut probleme (de cele mai multe ori se intampla asta la evenimente unde erau foarte multi oameni).

Samsung Galaxy S5 - 4G+

Desigur, 4G-ul e binevenit, mai ales ca ofera in conditii optime viteze de pana la 150 Mb/secunda si deja a inceput sa creasca si acoperirea in intreaga tara. Cei de la Orange ofera 4G chiar si la metrou. Daca ne gandim ca acum 3-4 ani pierdeam semnalul intre statii, eu zic ca am evoluat destul de bine.

Cu ocazia asta am mers si eu cu metroul, ca n-o mai facusem de mult. Am reusit sa-mi sincronizez un playlist de pe Deezer destul de maricel intre Universitate si Unirii.

4G la Metrou

Daca 4G-ul functioneaza in mod normal pe o singura frecventa, ei bine pentru 4G+ Orange a plusat cu inca o frecventa, astfel ca in zonele cu 4G+ e foarte posibil sa aveti viteze de pana la 300 Mb/secunda.

Cu Speedtest-ul mie mi-a ajuns la aproape 200 de mega download, la iesirea de la metrou de la Victoriei. In rest, la teste random, am obtinut in medie in jur de 100 Mbps pe 4G+.

Orange-4G+

Din pacate nu toate telefoanele sustin astfel de viteze, iar din oferta celor de la Orange, doar Samsung Galaxy S5 si noul Samsung Galaxy Alpha pot accesa 4G+.

Avand insa o viteza asa mare, am fost mai tentat sa ma uit mai des la clipuri de pe Youtube sau sa ascult muzica pe Deezer fara sa o sincronizez inainte pe telefon. Uneori “mi-am dat net” si pe laptop si am fost surprins de cat de bine merge.

Asta a insemnat insa un consum destul de mare de net, asa ca trebuie sa ai si un abonament suficient de mare cat sa nu ramai prea repede fara internet.

Am fost foarte multumit de viteze si mai ales pentru ca in nebunia din Piata Constitutiei de Zilele Bucurestiului eu am reusit sa urc aproape instant un clipulet cu video mapping-ul de pe Casa Poporului, in vreme ce altii se chinuiau sa prinda semnal. Ce-i drept, e posibil ca asta sa se fi intamplat si pentru ca nu eram prea multi pe banda de 4G+.

Bucuresti 555

Consider insa ca momentan nu exista o nevoie atat de mare pentru astfel de viteze si ca un 4G simplu e mai mult decat suficient. Ramane de vazut insa cat de mult se va extinde acoperirea pentru acest serviciu si cum va reactiona piata.

In alta ordine de idei, incepand cu 24 octombrie va puteti comanda noul iPhone 6 si iPhone 6 plus de la Orange. Cele mai noi smartphone-uri de la Apple vor fi insa disponibile spre vanzare dupa 31 octombrie.

[divider2]

*Supernet este serviciul similar 4G+ oferit de Vodafone

Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

6 Comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.