Saptamana trecuta am facut o noua vizita in Budapesta cu ocazia concertului Robbie Williams din cadrul turneului Swings Both Ways. Dar pana sa va povestesc despre cat de tare a fost la concert, am zis sa va povestesc un pic de drumul pana acolo si inapoi la volanul unui Mercedes-Benz Viano.
In aceasta calatorie am consemnat si cateva premiere personale. A fost pentru prima data cand am condus o masina de 7 locuri, prima data cand am condus o masina cu cutie automata, dar si prima data cand am condus doar eu pe drumul Bucuresti-Budapesta-Bucuresti (in ultimele deplasari la Budapesta, cu ocazia Sziget Festival, l-am avut pe Andrei sofer, eu preluand doar ocazional volanul, in caz ca el se simtea prea obosit.)
[divider2]
[divider2]
Chiar daca am stat numai la volan, pot spune insa ca Viano a fost prima masina in care mi-as fi dorit sa stau mai mult in spate decat in fata. Este extrem de spatioasa si foarte confortabila, astfel ca pasagerii mei nici n-au simtit cand au trecut cele 10 ore pana la Budapesta.
Si pentru mine a fost confortabil si foarte relaxant drumul. In mare pare acest lucru s-a datorat cutiei automate. N-am mai avut grija schimbatorului si n-am avut deloc probleme atunci cand am avut de facut depasiri, gratie celor 240 de cai putere ai motorului de 3.0 Diesel.
[divider2]
[divider2]
Calitatea materialelor este foarte buna, caci doar vorbim de Mercedes aici. Fiind primul MPV pe care l-am condus, am fost impresionat de numarul mare de spatii de depozitare. Cred insa ca e ceva basic pentru astfel de modele. Portbagajul este si el suficient de incapator chiar si cu toate scaunele ocupate, asadar Viano este intr-adevar un companion excelent atunci cand vine vorba de road-trip-uri.
Il vad insa si ca un model foarte bun ca VIP Shuttle de hoteluri pentru a aduce clientii de la si catre aeroport sau ca taxi premium. In cazul nostru a fost perfect pentru aceasta excursie, mai ales ca am fost doar 6 persoane, astfel ca a fost suficient loc pentru toata lumea. Sunt convins ca si daca eram 7, tot nu s-ar fi plans nimeni ca n-are loc.
[divider2]
[divider2]
Cea mai mare distractie a fost cu trapele, de care toti cei care s-au urcat in masina s-au bucurat. “Intotdeauna mi-am dorit sa fac asta!” a fost replica cea mai des folosita de cei care scoteau capul pe trapa. La viteze mai mari insa nu e recomandat sa o deschideti.
Consola de bord e destul de intuitiva si n-a fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu ea. Mi-a placut foarte mult ca eu ca sofer puteam sa controlez totul, fie ca vorbim de glisarea usilor, lumini, geamuri sau aer conditionat
[divider2]
[divider2]
Mi-a lipsit putin mufa de auxiliar sau de USB pentru consola audio si mi-as fi dorit ca sistemul bluetooth sa poata prelua si muzica de pe telefonul sincronizat. Mi-ar fi placut sa ascult playlist-ul facut special pe Deezer pentru acest roadtrip la calitate normala, fara interferentele care-au aparut in urma folosirii unui modulator FM.
La intoarcere am folosit CD-uri audio (am ascultat concertul Robbie Williams de la Budapesta) si posturi de radio. Chiar si la volum maxim, sunetul a avut o calitate foarte buna si n-am avut parte de vibratii semn ca si-au facut bine treaba cei de la departamentul audio.
Am facut in total 1.800 de km cu un consum mediu de 9l/100km. As zice ca e destul de bun, avand in vedere ca vorbim de o masina destul de mare. In oras consumul creste pe la 11l/100km, dar asa cum am zis si mai sus, mi se pare o masina buna pentru drumuri lungi, nu pentru oras.
Un inconvenient destul de mare este faptul ca e mult mai greu de gasit un loc de parcare pentru Viano decat pentru o masina normala si chair si cu senzori si camera din spate, e uneori dificil de parcat. Probabil ca in timp reusesti totusi sa te obisnuiesti cu dimensiunile lui.
[divider2]
[divider2]
Mercedes-Benz Viano vine in trei variante de dimensiuni ale ampatamentului – compact (K), lung (L) si foarte lung (E) si patru variante de motorizare – diesel 2.0, 2.2, 3.0 si benzina 3.5. De asemenea este disponibil in doua variante de echipare – Trend si Ambiente, iar pentru un plus de lux, exista si varianta Avantgarde.
Eu am condus modelul Mercedes-Benz Viano Ambiente E cu motorul de 3.0 V6 CDI cu tractiune spate si cutie automata, care are un pret de catalog de 47.237 euro (TVA inclus), dar care avea si cateva dotari in plus fata de modelul de baza. Gasiti aici preturile pentru acest model.
In loc de concluzii va las cu 3 lucruri care mi-au placut si 3 lucruri care nu mi-au placut la Viano.
[column size=”1-2″]
[list style=”green”]
- permite aranjarea scaunelor din spate in multe variante
- motor puternic
- foarte confortabil si spatios
[/list]
[/column]
[column size=”1-2″ last=”1″]
[list style=”red”]
- greu de parcat
- lipsa port USB/Auxiliar
- ca sofer te simti ca si cum ai conduce o duba
[/list]
[/column]
[…] Drumul spre Robbie Williams si inapoi […]