Imi place foarte mult sa ma implic in tot soiul de campanii care au ca scop ajutarea sau dezvoltarea unor comunitati. Cel mai recent exemplu il constituie Big Build, proiect la care am participat ieri alaturi de Habitat for Humanity.

A fost pentru al treilea an consecutiv cand am fost pe santier sa #construim. Daca pana acum ajutam la constructia unor case de la zero, de data asta am ajutat mai mult decat cateva familii. Am ajutat o comunitate sa se dezvolte corespunzator.

#construim 2013

Mai exact, am fost in Vizuresti, jud. Dambovita, pentru a ajuta la reabilitarea dispensarului si a scolii din localitate si pentru a construi o Casa de Cultura dedicata exclusiv activitatilor culturale ale acestei comunitati. Am intalnit acolo oameni care chiar isi doresc sa aiba unde sa-si desfasoare aceste activitati si care s-au aratat extrem de recunoscatori pentru tot ce-am facut acolo.

Pentru ca grupul sanitar din interiorul Scolii din Vizuresti era sub orice critica, cei de la Big Build au decis sa faca unul nou, de la zero. Eu am facut parte din “echipa de cercetatori” care s-a ocupat de izolarea interioara a acestui nou grup sanitar si alaturi de Alex, Andrei si Andreea am raspandit “virusul voluntariatului”.

#cercetatorii

Asta e doar unul din exemplele mele de implicat in comunitate. Am mai participat si la plantari de copaci si la renovarea terenului de Rugby din Baicoi si multe altele.

Spunea cineva ca asta e cea mai nobila dovada de egoism, pentru ca ajutandu-i pe ceilalti, te ajuti de fapt pe tine. Tocmai de aceea ii incurajez si pe altii sa faca asta si ma bucur de fiecare data cand intalnesc astfel de oameni.

[divider2]

FII: Activ, ai grija de mediu

Majoritatea actiunilor la care am luat parte au avut ca scop protejarea mediului si tocmai de aceea imi place noul mesaj pe care il transmit cei de la Rexona – Fii: activ, ai grija de mediu. Cu ocazia asta au lansat si o campanie foarte interesanta pe care mie imi place sa o denumesc “programul rabla pentru deodorante”.

[column size=”1-2″]
Rexona - Fii Activ, ai grija de mediu[/column]

[column size=”1-2″ last=”1″]

Pe scurt, pentru fiecare deodorant consumat pe care il aduci la centrele de colectare din magazinele Mega Image implicate in campanie, primesti 25% reducere la cumpararea unui noi deodorat Rexona. 

Campania are loc in perioada 26 septembrie – 22 octombrie si are ca scop colectarea acestor deodorante pentru a putea fi distruse intr-un mediu controlat astfel incat factorul de poluare sa fie mult mai redus fata de distugerea lor alaturi de alte deseuri. Din pacate reciclarea nu este posibila in acest caz.

In plus, pentru a reduce cu 50% volumul deseurilor, primul pas facut de cei de la Unilever a fost reducerea ambalajul deodorantelor roll-on cu 8%, economisind astfel 1.000 de tone de plastic intr-un singur an.

[/column]

Mai mult decat atat, timpul necesar producerii capacelor de ambalaj a fost redus cu 48%, iar cel pentru ambalajul propriu-zis cu 18,75%. Consumul de energie economisit global este de 6 milioane kW/ora, echivalentul a 6 milioane de ore (685 de ani) de functionare a unui bec.

[divider2]

O provocare si un concurs

Acestea ziind fise, am lansez o provocare si un concurs pentru voi. As vrea ca intr-o zi, candva saptamana viitoare, sa ne intalnim mai multi la un Mega Image (stabilim pe urma unde ne vedem) pentru a colecta cat mai multe deodorante consumate.

Voi veniti cu deodorantele, eu fac cinste cu berea/cafeaua de dupa, unde o sa mai povestim una-alta despre cat de bine e sa fii activ in comunitate si sa-ti pese si de cei din jur. Daca sunteti interesati de provocarea asta o sa va rog sa-mi dati un e-mail la gmail [at] pandutzu.com ca sa vedem cum ne organizam.

[divider2]

Concursul incepe acum si se lasa cu 5 premii constand in pachete de la Rexona Men sau Rexona Women (in functie de castigatori). Si ca sa stiti dinainte pentru ce va “luptati”, va spun ca este vorba de noua generatie de deodorante marca Rexona cu tehnologia MOTIONsense ce contine microparticule care se activeaza la miscare si ofera prospetime de durata si 48h de protectie impotriva transpiratiei.

Pentru a intra in concurs, tot ce trebuie sa faceti este sa-mi lasati un comentariu la acest articol in care sa-mi spuneti “Cum v-ati implicat voi ultima data activ in comunitatea voastra?”

Cele mai frumoase 5 raspunsuri vor fi premiate in data de 18 octombrie 2013, atunci cand voi alege si castigatorii.

Va urez mult succes si sa fiti activi!

Update:

Cei 5 castigatori sunt: Araminta Naucila, iacob laura, Victor Adir, Murarescu Valentin si  florentin. Va multumesc tuturor celor care ati participat la concurs si care ati dovedit ca sunteti persoane active in comunitatile din care faceti parte.

Felicitari!

25 Comments

  1. Eu sunt licentiat in Ecologie si Protectia Mediului, iar tot ceea ce inseamna o natura mai sanatoasa m-i se adreseaza.Ultima data am fost implicat in proiectul Let”s do it Romania unde am coordonat echipa logistica a judetului Arges, mergand din localitate in localitate la primarii, pentru a informa si mobiliza oamenii asupra campaniei si pentru a distribui materialele necesare colectarii deseurilor.A fost o actiune de succes pe care vreau sa repet cat mai curand, pentru ca mediul inconjurator nu este doar ceea ce ne inconjoara ci este parte din noi, din fiecare.

  2. Pai, ultima oara cand m-am implicat in actiuni eco a fost nu demult, cand am reciclat diferentiat o tona de chestii. Bine, nu chiar o tona. :)

  3. Consider ca grija pentru a nu arunca niciodata gunoaiele pe jos, atat ambalajele diferitelor produse cat si resturile de tigari este destul de importanta. De asta am grija zilnic :) .

  4. AM RECICLAT SI RECICLEZ DE FIECARE DATA.ASA RESPECTAM NATURA, PE NOI SI PE COPII NOSTRII, PENTRU CA PAMANTUL IL AVEM “IMPRUMUTAT” DE LA COPII NOSTRII SI TREBUIE SA AVEM GRIJA DE EL.

  5. Pentru ca parintii mei au ales sa se mute undeva la tara,am hotarat impreuna sa adoptam 2 caini maidanezi,care sa beneficieze de atentia si dragostea de care au nevoie,si speram prin puterea exemplului sa convingem si alti oameni sa faca acelasi lucru.

  6. Salut!

    Felicitari pentru participarea la Big Build. Mi-ar fi placut sa vin, insa am aflat de eveniment mult prea tarziu. Poate ne vedem la urmatoarea editie.

    Referitor la intrebarea ta privind implicarea in comunitate, as dori sa mentionez cateva informatii despre demersul meu. In acest an, la sfarsitul lunii februarie, am pornit o actiune care are ca scop rezolvarea problemelor de semnalizare rutiera intalnite in trafic. Intrucat aceasta produce deja rezultate vizibile, am adaugat recent o noua componenta care vizeaza imbunatatirea comportamentului conducatorilor de autovehicule. In afara de beneficiul direct, si anume remedierea situatiilor prezentate pe site-ul meu, am dorit sa arat ca autoritatile pot lucra in interesul cetateanului daca acesta isi cere in mod constructiv drepturile. Prin actiunile mele mi-am propus sa produc o schimbare de mentalitate care sa duca la un viitor mai bun, mesajul care insoteste demersul meu fiind “Tine minte! Romania este asa cum alegem noi sa fie. Tu cum ti-o doresti?”.

    Astfel, as dori sa particip la intalnire pentru a cauta solutii pentru problemele care ne inconjoara impreuna cu alti oameni preocupati de bunastarea comunitatii noastre.

  7. o zi de munca,o zi in care trebuie sa ecologizam o zona din oras.grupul s-a strans echipamentele sunt impartite ne deplasam catre zona de ecologizare.forfota este mare,multi sunt surprinsi de multimea de oameni.discuta despre diferite subiecte de ziua trecuta.ajungem in locatie unde ni se spune cum sa ne protejam dar si ceea ce avem de facut.se fac echipe care sunt repartitzate pe toate zona de ecologizare.ne apucam de treaba.unul cu sacul ceilalti ecologizeaza.in sfarsit reusim sa terminam actiunea.toti sunt bucurosi ca au reusit sa ecologieze o particica din aceasta planeta.ca in acest loc aerul respirat e mai curat.

  8. Am participat saptamana trecuta la strangerea gunoaielor din jurul blocului nostru. Chiar daca unii vecini se uitau de la geam si nu au vrut sa participe, chiar daca altii ne-au luat in ras, noi am strans aproximativ 6 saci de gunoaie. Mi-as dori sa facem lucrul asta o data pe luna, fiecare dintre noi..

  9. M-am implicat ducand foarte multe deseuri la reciclat. Am ajutat constant o femeie bolnava de cancer si incerc sa fiu un exemplu pentru cei din jur. In timpul dezastrelor natural am organizat la serviciu o campanie de stranger a unor fonduri pentru sinitratii din Buzau si Vrancea in timpul zapezilor.

  10. In aceasta vara de Ziua Mediului am organizat o campanie de colectare a deseurilor reciclabile in cartierul meu, Bartolomeu din Brasov care s-a bucurat de un mare succes in special in randul copiilor dar si a celor mai in varsta. Am pus la dispozitie diplome cu titlul CETATEANUL ECO si premii ca brelocuri, gentute, pixuri. S-au adunat peste 20 kg hartie, 30 peturi si chiar ceva conserve. Oamenii au inceput sa priceapa cu ce se mananca treaba asta cu deseurile reciclabile. Am si poze dar nu am cum sa le atasez.

  11. Eu in general am incercat sa ajut persoanele mai in varsta si tinand cont ca sunt barbat ajut in general vecinele singure cu lucruri de genul -batut cuie, lipit diverse, reparat instalatii sanitare, carat saci cu cartofi si tot ce se poate. Am un respect deosebit pentru cei neputinciosi pentru ca intr-o buna ziua vom fi si noi poate asa. Si oricum vecinele sunt dragute si ma servesc mereu cu ceva bun.

  12. “Uniti, salvam Rosia Montana !”. Pe soare, pe vant, pe ploaie. Duminica de duminica. Flyere impartite, bannere, flashmob-uri, zeci de kilometri strabatuti, sticle cu monede. E abia inceputul.

  13. Buna ziua,

    Vreau sa cred ca “lupt” in fiecare zi pentru un mediu curat al meu, al tau, al nostru. Chiar daca cu o floare nu se face primavara si chiar daca sunt atat de mult oameni care sfideaza natura, aceasta nu ma descurajeaza. Stiu ca unu-doi ca noi nu vor schimba mentalitati, stiu ca nu astazi, nici maine (si poate niciodata) nu vom ajunge la stadiul de tipar de curatenie al Islandei sau al Elvetiei, insa poate vom reusi sa vietuim la limita decentei si a bunului-simt, fara sa ne fie rusine sa primim oaspeti straini din tari mai…ingrijite. Multi nu inteleg ca degeaba te iei de cap daca in propriu-ti apartament vezi o scama pe covor, daca de cum ai deschis usa de la scara blocului peisajul iti e unul cu gunoaie si atata timp cat ti-e lene sa-ti arunci ambalajul de la Snickers la cosul de gunoi si nu pe jos, in statia de autobuz. Vreau sa-mi invat copiii sa iubeasca si sa respecte mediul; asemenea atitudini incep de la varste fragede. Poate candva va fi si la noi mai bine, mai curat si mai proaspat!

  14. Muncă și materiale din partea părinților și rudelor, în contul școlii!
    Nu am crezut niciodată că o școală târgumureșeană va ajunge să nu aibă un meseriaș și bani pentru cumpărarea și schimbarea unui parchet obosit dintr-o clasă, deși se aruncă milioane de euro pe școli și pe afaceri dedicate pe partid, având ca subiect școlile! Cum toată lumea se plângea că parchetul e prost, miroase și se umflă, părinții au pus bani și o parte dintre părinți au trecut și la lucru, neavând cine să monteze parchetul nou! Având o nepoată în această clasă, am ajutat împreună cu 3 părinți la montarea unor plăci, la izolarea lor, la scoaterea parchetului umed și la înlocuirea vechiturii cu un parchet nou. Totul s-a făcut exclusiv din banii părinților și pe munca părinților și prin rudele copiilor, ceea ce nu e un motiv de satisfacție, sper, din partea conducerii școlii care a motivat că nu are cu cine și cu ce. Aș minți să nu spun că m-am simțit bine ajutând acești copii să aibă condiții mai umane pentru a învăța, dar pe de altă parte nesimțirea celor care fac afacerile pe școli și fură banul public în Târgu-Mureș face ca orice gest de bunăvoință să fie văzut ca fiind făcut de unii prea proști să dea ceva mită pentru a li se rezolva o problemă.
    O parte din pozele doveditoare, aici:
    http://florentindeac.blogspot.ro/2012/09/scoala-inceputa-prin-munca-parintilor.html

  15. Mă implic zi de zi astfel: nu arunc nimic pe jos pe stradă am deviza mea ”Nu curăță nimeni după tine”, îi cert mereu pe cei din jurul meu dacă aruncă ceva pe jos pe stradă, din mașină în mers sau oriunde altundeva. Arunc gunoiul pe sortimente și-i sfătuiesc și pe alții s-o facă.

  16. Cel mai frumos lucru pe care il poti face este sa ii ajuti pe ceilalti, mai ales batranenii care au cel mai mare neoie de ub ajutor.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.