Caravana AlcoHelp ajunge pe litoral

Dupa ce a strabatut tara in lung si-n lat, Caravana AlcoHelp se apropie de final, iar weekend-ul acesta se va opri in Neptun pe 19 iulie si in Vama Veche pe 20 iulie.

Caravana AlcoHelp reprezinta primul program integrat de prevenire si interventie adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool si familiilor acestora. Aceasta isi continua misiunea inceputa in urma cu 4 ani de a promova consumul responsabil de alcool, oferint in acelasi timp sprijin profesional celor care au nevoie.

Cand a fost in Bucuresti, in Parcul Herastrau, am avut ocazia sa stau mai mult de vorba cu cei de la ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), asociatia care organizeaza aceasta caravana cu sprijinul celor de la Heineken. Am aflat de la ei ca pana in prezent au ajuns in peste 63 de comunitati locale si peste 10.000 de oameni au fost informate despre efectele negative ale consumului abuziv de alcool.

De asemenea, au fost efecutate peste 5.000 de teste Audit, prin intermediul carora fiecare isi poate face o evaluare nivelului de consum de alcool si poate vedea daca se afla in zona de risc sau nu. Puteti sa faceti si voi testul Audit online pe site-ul Alcohelp.ro.

Eu nu sunt un mare fan al alcoolului (acelasi lucru e valabil si pentru tigari) si drept urmare nu am probleme de dependenta. Insa nu toti sunt ca mine si in Romania sunt foarte multi consumatori de alcool care din nefericire ajung sa fie dependenti. Nimeni nu isi doreste sa ajunga dependent, dar din fericire, cu putin ajutor, aceasta dependenta poate fi oprita.

Am aflat de ALIAT anul trecut, cand am fost la o intalnire cu cei care au pornit aceasta asociatie si m-am bucurat foarte mult cand am vazut ca exista si la noi in tara centre de care ofera tratament si sprijin gratuit pentru reintegrarea sociala a persoanelor cu un consum problematic de alcool.

Prin intermediul acestei caravane vor sa informeze oamenii de faptul ca au unde sa mearga atunci cand au nevoie de ajutor si ca oamenii de-aici ii ajuta fara sa-i judece si fara sa pornesca de la idei preconcepute.

[note color=”#D1F26D”]

Caravana Alcohelp ne ajuta sa ajungem la cei care au nevoie de ajutorul nostru, sa-i cunoastem personal. Astfel, reusim sa observam indeaproape aspectele specifice ale consumului abuziv de alcool in diferite regiuni din intreaga tara. Specialistii ALIAT vor informa oamenii cu privire la consecintele negative ale consumului abuziv de alcool si le vor arata solutiile disponibile pentru a le putea gestiona. Prin Caravana Alcohelp dorim sa aratam in mod deschis ca interventiile de sanatate publica facute in cadrul comunitatii de catre specialisti formati in domeniu sunt utile, necesare si au intotdeauna un impact pozitiv asupra starii generale de sanatate a populatiei.

Eugen Hriscu, Director Stiintific la ALIAT

[/note]

Iti trebuie foarte mare curaj sa recunosti ca ai probleme de dependenta cu alcoolul si foarte multi oameni sunt reticenti in a face asta.

[note color=”#D1F26D”]

Pe parcursul verii, statiunile de pe litoral reprezinta zone cu risc ridicat de consum problematic de alcool, de aceea am ales ca in judetul Constanta sa ne axam pe aceste localitati.

Anul acesta am incercat sa facem evenimentul mai accesibil pentru publicul larg, dar si  sa sublinem ca evaluarea consumului de alcool si informarea sunt interventii de sanatate publica. De aceea, la cortul AlcoHelp am avut un medic si o asistenta medicala care au masurat si interpretat tensiunea arteriala celor care au vizitat caravana si au dorit acest lucru (peste 600 de persoane pana acum) si am oferit apa pentru zilele calduroase. 

Ioana Tomus, Director Programe la ALIAT

[/note]

Mi-as dori ca pe viitor sa gasim in fiecare spital din Romania un loc in care oamenii sa poata fi informati despre aceste lucruri, pentru ca solutii exista. Acestea trebuie doar sa ajunga la cei care au probleme.

Pentru ca am ratat intalnirea de anul acesta cu cei de la ALIAT, va las acum cu o poveste cu final fericit a unuia din beneficiarii acestui program, relatata de Vlad Petreanu.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.