Saptamana trecuta am avut ocazia sa testez timp de doua zile noul Ford B-Max, produs in Romania, la uzina de la Craiova.
A fost cred ca pentru prima data cand au fost inclusi si cativa bloggeri in test-drive-ul destinat presei auto din Romania si m-am simtit oarecum onorat ca am fost si eu invitat sa testez B-Max-ul.
Miercurea trecuta, de la showroom-ul Colina Motors din Popesti-Leordeni au plecat aproape 20 de modele proaspat scoase de pe portile uzinei Ford de la Craiova. Am fost impartiti cate doi sau chiar si cate 3 jurnalisti/bloggeri / masina si am pornit spre Brasov, fiecare dupa traseul preferat.
Eu am mers in masina alaturi de un reprezentant Top Gear, al carui nume nu l-am retinut… era ceva cu Clarkson…* . Am plecat in “coloana” alaturi de B-Max-ul condus de baietii de la mahmur.info (HaiHui.biz) si de B-Maxul condus de Adrian Ciubotaru, co-pilotat de nwradu. Am ales ca traseu, A3 Bucuresti – Ploiesti, dupa care am mers pe DN1A – Cheia, pentru a testa cum se cuvine noul model marca Ford, iar pe drum ne-am oprit si la o scurta sedinta foto.
[divider2]
[divider2]
Masina testata de mine a fost un Ford B-Max Titanium, echipat cu multi-premiatul motor Ecoboost 1.0 (benzina), cu 120 de cai putere, pe care il gasiti deja si pe noul Ford Focus.
B-Max-ul se incadreaza in clasa monovolumelor sub-compacte si se adreseaza in principal celor care doresc o masina de familie. Usile glisante de pe spate iti ofera un acces foarte usor in masina, iar montantul B prezent la masinile cu deschidere a usilor normale a fost integrat in portiere, astfel ca odata inchise, iti confera aceeasi siguranta. Acest lucru a fost demonstrat si la testele EuroNCAP de anul acesta, la care modelul craiovean a obtinut 5 stele.
Mai jos puteti vedea cum am reusit foarte usor sa trec printre trei B-Max-uri puse unul langa celalalt.
Spatios
Chiar daca jumatate din drum am fost la volan, in cealalta jumatate am incercat sa vad cum te simti si ca pasager, atat in dreapta soferului, cat si in spate. In fata ai suficient loc pentru picioare, pozitia fiind aproximativ aceeasi ca cea de la volan. In spate in schimb, bancheta este usor ridicata fata de scaunele din fata, dar asta nu inseamna ca daca esti mai inalt nu incapi. E loc lejer si pentru o persoana de 1.90, atat la cap, cat si la picioare. Trei copii incap lejer in spate, iar un pic inghesuiti [dar nu mai inghesuiti ca intr-o masina normala] incap chiar si trei adulti.
Ce nu-mi place la B-Max, iar pentru o masina din categoria asta mi se pare important este faptul ca portbagajul este totusi cam mic. Poate fi reglat pe inaltime, in functie daca optati pentru roata de rezerva sau kit de reparatie atunci cand ramaneti in pana, dar pentru un road-trip prin tara spatiul mi se pare insuficient. Desigur, in functie de numarul de pasageri, scaunele din spate [chiar si cel din fata] se pot rabata foarte usor, obtinandu-se astfel un spatiu mult mai mare de depozitare a bagajelor.
Cum e la drum?
Ca tinuta de drum, pot spune ca se tine bine pe sosea si chiar si pe viraje stranse n-ai probleme cu ea. Daca tot am fost pe serpentine pe cheia si pe culoarul Rucar-Bran, am zis sa fortam un pic masina, pentru a vedea cum se comporta. Nu pierde aderenta si “nici nu-ti fuge fundul”, chiar daca se intampla sa iei un viraj la o viteza mai mare.
Fiind proiectata ca o masina de familie, B-Max-ul nu e facut sa-ti ofere senzatii tari la volan, ci se adreseaza unor soferi mai cumpaTATI. Cu toate astea, cei 120 de cai dezvoltati de motorul Ecoboost de 1.0 L isi fac simtita prezenta atunci cand ai de depasit vreun TIR sau o masina mai lenta. N-am avut nicio clipa senzatia ca “se chinuie” sa acceereze atunci cand am avut de efectuat depasiri.
Siguranta
La capitoul siguranta, B-Max vine echipat cu 6 airbaguri, ABS, EBD si EPS, iar in plus, pachetul Titanium contine si Active City Stop, adica daca rulezi cu mai putin de 30km/h si iti apare un obstacol in fata, masina franeaza automat. Asa cum ziceam si mai sus, noul model produs de Ford a primit 5 stele la testele EuroNCAP, devenind astfel prima masina produsa in Romania care obtine astfel de performante de siguranta.
Ca o observatie personala, atunci cand am stat pe bancheta din spate, am incercat sa deschid portierele din mers si am reusit destul de usor acest lucru. Acum sper ca viitorii pasageri ai acestei masini sa nu fie la fel de “tampiti” ca mine si sa faca acest lucru, iar viitorilor parinti le recomand sa blocheze usile odata pornita masina si sa foloseasca cu incredere oglinda panoramica escamotabila care iti permite sa urmaresti foarte usor activitatea pasagerilor din spate.
Interior
Ce design interior, pot zice ca mi-a placut B-Max-ul pentru ca seamana foarte mult cu cel de la noua Fiesta. Calitatea materialelor mi se pare suficient de buna pentru pretul platit pentru masina si chiar daca unii s-au aratat nemultumiti de consola sistemului audio Sony pentru ca este “prea mare”, mie personal imi place. Pana la urma e o chestie de gusturi aici.
Ai si suficient loc pentru depozitat diverse lucruri de la paharul de cafea la telefonul mobil, iar torpedoul este si el incapator. Scaunul soferului beneficiaza de o cotiera care se poate lasa in jos sau se poate ridica, in functie de necesitati [ functioneaza ca cele de la scaunele autocarelor]. Si pasagerii din spate au loc pentru depozitat pahare pe laterale, dar si pe mijloc. Intr-un road-trip, se pot dovedi destul de utile.
SYNC
Si daca tot vorbim de telefonul mobil, a venit momentul sa va povestesc si de sistemul SYNC, proaspat implementat de cei de la Ford si care mai este disponibil si pe Focus si pe C-Max. Acesta inlocuieste traditionalul Bluetooth si vine cu cateva chestii in plus, care te ajuta sa conduci mult mai atent, fara a fi distras.
Odata conectat la SYNC [e compatibil cu toate telefoanele – eu l-am conectat la Asus Padfone] ai acces la agenda, mesaje si chiar si la fisierele audio. Poti da comenzi vocale pentru a apela pe cineva sau pentru a schimba melodia, iar in plus, in cazul in care primesti un SMS si esti conectat la SYNC, ai optiunea de a asculta acel mesaj sau de a ti se dicta numele melodiei pe care o asculti la momentul respectiv.
De asemenea SYNC are si un sistem de asistenta in caz de urgenta. Daca se intampla sa faci un accident, acesta apeleaza automat la 112, iar daca nu poti vorbi, coordonatele tale GPS sunt transmise automat catre Politie, astfel ca interventia autoritatilor sa fie cat mai prompta.
Audio
Pentru ca orice calatorie are nevoie si de un fundal sonor, am fost foarte atent si la acest aspect. Am testat sistemul audio cu “Moartea Boxelor” de la Suie Paparude si pot spune ca s-a comportat decent. Oglinzile vibrau corespunzator, semn ca cele 4 subwoffere de 4.5″ plasate in usi isi faceau bine treaba. Sistemul audio e completat de un amplificator audio cu 4 canale 4x25W si de 4 tweetere in usi, plasate sus pentru a oferi o calitate cat mai buna a sunetului. Si lui Mylo Xyloto i-a placut de B-Max.
Consum
Pe traseul Popesti-Leordeni – Ploiesti – Cheia – Brasov – Rasnov – Fundata – Campulung – Pitesti – Bucuresti, am scos un consum mediu de 8.0 l/100 km, ceea ce nu e rau, avand in vedere ca “ne-am cam dat la ea”. In Bucuresti, de la intrarea in Bucuresti dinspre A1, cu Iuliu Maniu aglomerat joi dupa-amiaza, pana la iesirea din Berceni spre Popesti-Leordeni am scos un consum mediu de 10 l/100 km, iar pentru asta trebuie sa-i multumim sistemului Start-Stop, care iti opreste motorul atunci cand stai la semafor, reducand astfel consumul de carburant.
Ah si daca tot vorbim de pornit-oprit, imi place ca n-ai nevoie de cheie ca sa pornesti masina, ci este suficient sa apesi un simplu buton. Stiu ca nu e ceva nou, dar pentru o masina din acest segment mi se pare ceva misto. De mentionat ca masina n-avea decat 400 km parcursi cand am luat-o noi in teste, deci consumul nu e chiar relevant in cazul de fata pentru ca motorul este inca in rodaj.
Exterior
Am lasat la final partea de design exterior pentru ca de obicei asta se vede prima data la o masina, iar eu am vrut sa va arat intai partea “nevazuta” la prima vedere. Ca design exterior imi plac liniile sale, care ii confera un look aerodinamic. Imi place grila fata, care o sa fie preluata si pe viitoarele modele Ford.
Asa cum ziceam si de interior, pastreaza elemente de la Fiesta, numai ca este un pic mai mare si mai inalta, iar santul de glisare al usilor din spate este bine integrat in aripa.
Motorizare
B-Max vine cu trei nivele de echipare – City, Trend si Titanium si cu 5 tipuri de motoare, dar care sunt disponibile doar pentru anumite nivele de echipare dupa cum urmeaza:
[column size=”1-2″]
Benzina
[list style=”blue”]
- 1.4 – 90 cp (City, Trend)
- 1.0 Ecoboost – 100 cp (Trend, Titanium)
- 1.0 Ecoboost – 120 cp Start-Stop (Titanium)
[/list]
[/column]
[column size=”1-2″ last=”1″]
Diesel
[list style=”orange”]
- 1.5 TDCi – 75 cp (Trend, Titanium)
- 1.6 TDCi – 95 cp (Titanium)
[/list]
[/column]
Pret
Pretul noului Ford B-Max incepe de la 10.000 euro (TVA inclus) + 3 tichete rabla (in oferta de lansare valabila pana pe 25 noiembrie 2012) si ajunge pana la 17.650 euro (TVA inclus) pentru echiparea Titanium cu motorul 1.6 TDCi – 95 cp.
Modelul testat de mine costa 16.900 euro (TVA inclus) si a fost echipat Titanium – Ecoboost 1.0 – 120 CP Start-Stop.
Lista completa de preturi si ce contine fiecare echipare o puteti consulta aici.
Concluzii
M-am simtit bine in noul Ford B-Max, dar pentru ca inca nu sunt in targetul acestei masini, nu cred ca mi l-as cumpara in viitorul apropiat. Daca e sa ne referim tot la modele Ford, as ramane probabil fidel Focusului. Momentan Fordutza inca se tine bine, iar in cateva zile implineste 5 ani.
As recomanda-o insa celor care isi doresc o masina de familie ieftina si buna. Chiar daca este fabricata in Romania, asta nu inseamna ca se face rabat de la calitate, iar muncitorii de la uzina Ford din Craiova merita tot respectul si aprecierea noastra.
Evident, inainte de a lua o hotarare, cel mai bine este sa mergeti la un test-drive (poate chiar doua) si sa vedeti daca Ford B-Max se pliaza pe nevoile dumneavoastra.
In loc de incheiere
As vrea sa le multumesc celor de la Ford Romania ca mi-au dat oportunitatea de a testa in premiera noul Ford B-Max. Recunosc ca inca sunt surprins de invitatia pe care am primit-o si sper ca n-o sa fie si ultima.
Foto: Alin Pandaru cu Asus Padfone 1 | Mai gasiti poze la Adrian Ciubotaru
* nu, nu il chema Jeremy. Il chema Andrei si a fost un bun companion de drum alaturi de B-Max.
Consumul de 8% nu este remarcabil, dar decent. Interesant de aflat care este viteza medie obtinuta pe acest traseu (eventual si viteza medie pe autostrada Pitesti Bucuresti). Cochetez cu ideea de a trece la B max. Edificator acest review. Thanks Pandutzu.
am zis si in articol ca nu e chiar relevant consumul, pentru ca am mers destul de agresiv, chiar si pe autostrada. Faptul ca masina este inca in rodaj este si asta un argument in plus.
Arata bine, merge bine, consum bun, pret…. acceptabil !
[…] de test au fost realizate cu Asus Padfone, iar in ceea ce priveste inregistrarea video, aveti in review-ul pentru Focus B-Max un scurt filmulet. Am incercat sa filmez si la un concert, dar nu m-a multumit […]
[…] centrala a fost schimbata si este aceeasi pe care o gasim si pe B-Max (Sony). De data asta parca nu mi s-a mai parut asa mare si m-am reacomodat repede cu modul ei de […]
[…] Consola Sony (disponibila pe Titanium) se potriveste de minune pe Kuga si chiar si gurile de aerisire vin in contrast perfect cu restul bordului. Nu mai exista senzatia aia de “prea mare” pe care am avut-o la B-Max. […]