Cat costa un pachet de tigari?

In momentul de fata, un pachet de tigari costa in medie in jur de 11 lei. In euro asta inseamna aproape 2 euro jumate.

Daca pentru fumatori asta inseamna o zi, maxim doua de satisfactie pentru un “copil invizibil” inseamna sa ramana alaturi de parintii sai.

[divider3 text=”Cine sunt copii invizibili?”]

[column size=”1-2″]
Copiii invizibili sunt copiii a caror suferinta este nevazuta sau tolerata de societate. Ei sunt vulnerabili la multe riscuri si in general sunt saraci si exclusi din punct de vedere social. Acesti copii nu se pot bucura de drepturile care in mod normal le sunt garantate de Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului. De cele mai multe ori ei nu au acces sau au acces foarte restrans la servicii de educatie, de sanatate si de protectie sociala, inclusiv cele de prevenire a violentei, neglijarii si exploatarii.

Totusi, copiii invizibili sunt copiii de langa noi, din comunitatea noastra si care provin din familii aflate in dificulatate. De cele mai multe ori suferinta lor este invizibila, ceea ce ii face si pe ei invizibili. Acest fapt determina un risc crescut de a fi separati de familie. Noi nu vrem ca ei sa ajunga in sistemul de protectie specializata unde beneficiaza de ingrijire de calitate dar nu si de dragostea si ocrotirea parinteasca.

Se poate spune ca acesti copii “nu exista”, deoarece ei nu exista in statistici oficiale si nici intr-un sistem de ingrijire si ocrotire care sa stie sa se ocupe de nevoile lor. Ei pot fi in situatia in care nu au acte de identitate, nu au mers niciodata la scoala, nu beneficiaza de alocatiile care li se cuvin sau pot fi expusi unor mari riscuri de neglijare, trafic, abuz, exploatare si violenta sub diverse forme. Ei nu exista pentru medicul de familie, pentru educator, invatator sau profesor, pentru asistentul social, pentru functionarul de la primarie, pentru politist, pentru preot si pentru fiecare cetatean din comunitate. Comunitatea de maine va fi comunitatea lor insa calitatea ei este responsabilitatea noastra, a tuturor!
[/column]

[column size=”1-2″ last=”1″]


[/column]

[spoiler title=”Povestea Silviei”]

Exista sate in Romania cu doar 120 de locuitori si sase copii, unde nu exista gradinita sau scoala. Sate legate de alte localitati de drumuri greu practicabil, unde este nevoie de masini de teren, unde transportul cu caruta este foarte greu, drumuri strabatute de ape si paduri, sate izolate.

Intr-un astfel de sat i-am intalnit pe Livia si Vasile, parintii Silviei, o fetita foarte isteata de unsprezece ani, cea mai buna din clasa ei, pentru care parintii au decis sa faca eforturi mari  pentru a o tine la scoala.  Solutia este de a o lasa in gazda in satul cu scoala, la o doamna in varsta, care locuieste langa scoala. Doamna este bunica lui Vasi, prietenul, camaradul intru peripetii si colegul de banca al Silviei. In casa bunicii- gazda, Silvia sta de luni pana vineri.

Silvia are o sora mai mare, de 23 de ani, care are la randul ei doi copii si cu care se viziteaza la sfarsit de saptamana.  Dna.Livia, mama Silviei, a fost operata la cap in 1991 si, de atunci, a trait dintr-o pensie de handicap, pe care, din pacate, a pierdut-o.

Mama Silviei este foarte mandra de faptul ca a absolvit 10 clase. Din cauza bolii si a faptului ca ameteste, ea nu poate lucra. Vasile, tatal Silviei, este vacarul satului si are un venit din aceasta activitate doar primavara si vara. In restul timpului unicul venit sigur este ajutor social de 160 de lei.

Parintii Silviei isi pun deseori intebarea daca o mai pot sustine la scoala pe Silvia mai ales pentru faptul ca trecerea in clasa a V-a inseamna schimbarea satului care are doar scoala primara. Silvia va schimba nu doar scoala, ci si gazda daca parintii vor reusi sa gaseasca resursele sa acopere aceasta cheltuiala.

Dna.Lucia, mama Silviei, ne-a marturist cu foarte mare mandrie ca Silvia stia sa scrie si sa citeasca inainte de a merge la scoala.

Am cunoscut-o pe Silvia intr-o dupa-amiaza, in timp ce venea prin padure alaturi de prietenul ei Vasi. Se intorcea de la mama ei, careia i-a facut o supriza vizitand-o pentru ca i s-a facut dor de ea. Asta inseamna ca a mers 10 km dus si alti 10 km intors dupa o zi de scoala.

Silvia este o fetita plina de energie, care priveste viata cu optimism si viseaza sa ajunga la Brasov, la gradina zoologica, pentru a vedea ursi Panda.

Cand am intrebat-o ce vrea sa se faca cand o sa fie mare, a raspuns ca vrea sa fie medic veterinar pentru ca iubeste animalele si vrea sa le ajute. Ii plac ciresele si se catara in varfului copacului din cateva miscari alaturi de prietenul ei. Silvia ne-a marturisit ca poate termina un cires mai repede ca ciorile.

Asistentul social a ajutat familia pentru intocmirea actelor de ajutor social si incearca sa ii ajute sa recapete pensia medicala.
[/spoiler]

[spoiler title=”Povestea familiei Popescu”]

Familia Popescu se bucura de 3 copii foarte frumosi si jucausi: Anghel, Crina si Eliza. Baiatul este cel mai mare si are 12 ani,  urmeaza Crina – 10 ani si Eliza – 8 ani.

Copiii locuiesc acum cu bunicii din partea tatalui. Mama i-a parasit in urma cu 2 ani si nu i-a mai contactat de atunci. Intre timp tatal a plecat in strainatate pentru a le oferi copiilor un trai mai bun. Cine stie, fara grija bunicilor si fara sprijinul comunitatii, copiii poate ar fi ajuns pe drumuri sau intr-o casa de copii.
Pentru Anghel, Crina si Eliza bunicii reprezinta intreg universul lor. Copiii sunt ocroti, hraniti si iubiti.

Bunica este foarte atasata de copiii, amandoi bunicii muncesc de dimineata pana seara pentru a le oferi tot ce e mai bun. Copiilor le este foarte dor de tata si se bucura de putinele momente cand reusesc sa vorbeasca cu el, fie prin telefon, fie pe internet. De mama nu prea vorbesc… totusi isi amintesc cu nostalgie momentele cand erau o familie intregita.

Acum ca a venit vacanta, Anghel isi ajuta bunicul la stana. Desi este slabut si are probleme de sanatate el da oile la strunga.

Asistentul social se asigura ca cei trei copii beneficiaza de protectia si dragostea familiei. „ Acesta este un caz fericit, copiii sunt ingrijiti si iubiti.Prin suport si consiliere este important sa pastram copiii in familie, o institutie rece si absenta nu poate suplini dragostea familiei.”
[/spoiler]

Scopul UNICEF: Niciun copil invizibil

UNICEF a pilotat un proiect in 64 de comune din Romania in care peste 110.000 de copii au fost recenzati si din acestia 11% au fost identificati ca fiind in dificultate.

Recenzarea a fost facuta de catre asistenti sociali a caror angajare am facilitat-o si care au mers din casa in casa, creand fise pentru fiecare copil si familie.

Rezultatele ne-au aratat ca exista 12.000 de copii aflati in dificultate, de multe ori “invizibili” ai sistemului: fara acces la medic, fara a merge la scoala, supusi violentei, fara acte de identitate, copii avand copiii, copii lasati singuri acasa si mai ales copiii in pericol de a fi parasiti de familie si lasati in grija statului.

Toti acesti copii care au suferit in tacere fara a fi vazuti sunt acum ajutati de catre asistentii sociali si de catre comunitate.
Insa ne dorim sa ajungem in mult mai multe comune si la mult mai multi copii.

Cum poti dona?

•    SMS la 8848 in valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, numar valabil in retelele Cosmote, Orange si Vodafone;
•    Apel la 0900 900 230 , apel in valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, numar gratuit pus la dispozitie de Romtelecom;
•    Donatii online pe www.unicef.ro;
•    Donatii în contul UNICEF la orice sucursala BRD-Groupe Société Générale (mentionand cod 09).

In plus, in premiera pentru Romania s-a introdus sistemul de donatii lunare, prin care oricine poate deveni Prieten UNICEF, donand 15, 30 sau 50 de RON lunar pentru ajutorarea copiilor aflati in dificultate.

In aceasta seara, incepand cu ora 21:00, pe Realitatea TV se va desfasura in teledon live in cadrul emisiunii Trezeste Romania. Telespectatorii vor avea ocazia sa cunoasca povestile unor copii invizibili si modul in care ii pot sprijini astfel incat sa poata sa creasca alaturi de parintii lor. Vedete si personalitati publice din diverse domenii vor participa la emisiune pentru a-si arata sustinerea pentru acesti copii.

Asadar, va invit sa renuntati la un pachet de tigari, la doua beri in oras sau la o shaorma cu de toate si sa donati cel putin 2 euro pentru acesti “copii invizibili” care au nevoie de ajutor.

Mai multe detalii despre aceasta campanie gasiti pe unicef.ro.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.