Putem spune orice despre Romania mai putin faptul ca duce lipsa de evenimente culturale.
Cel putin in ultimii doi ani au aparut si s-au dezvoltat extrem de multe evenimente de acest gen fie ca vorbim de teatru, dans, patrimoniu, film, arte vizuale, poezie, literatura, etnografie, restaurare sau arhitectura.
Aproape in fiecare weekend sunt cel putin 3-4 astfel de evenimente in intreaga tara, iar de cele mai multe ori e foarte greu de ales unde sa mergi.
Eu am incercat sa le adun pe majoritatea pe pagina mea de facebook, insa nu cred ca am reusit sa le acopar pe toate, motiv pentru care am apelat si la surse externe pentru a afla despre festivaluri si evenimente culturale din Romania.
Asa am dat de platforma Cultura Zambeste creata de cei de la Lay’s ce promoveaza si reuneste 26 de initiative din domenii diverse ce se desfasoara anul acesta la noi in tara printre care se numara Festivalul International de Film Transilvania, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Film Anonimul, Garana Jazz Festival, Festivalul National de Teatru Tanar Ideo Ideis, Awake, Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi – FILIT.
De asemenea, platforma reuneste si o serie de proiecte pe care Lay’s le va susține pe
termen lung: Teatrul Apollo111, Unteatru, Teatrul Luni de la Green Hours, Centrul National al Dansului, Replika, Cinema Govora, MOTZArt in the school.
Prin intermediul ei, practic avem si acces la aceste evenimente pentru ca cei care isi fac cont pe site pot aplica pentru invitatii gratuite la evenimentele pe care le considera pe gustul lor.
Pe langa aceasta platforma, Lay’s a creat si patru spatii urbane in Bucuresti, Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi ce functioneaza ca puncte de intalnire pentru tinerii pasionati de cultura. Fiecare are specificicul sau si va invit sa le descoperiti aici.
Eu am reusit vara asta sa merg la cate un festival de muzica in fiecare weekend, un vis de-al meu de cativa ani, iar perioada asta s-ar putea extinde chiar pana la finalul lunii septembrie. Pana atunci mai am insa in plan doua festivaluri: AWAKE (1-3 septembrie in Gornesti, Mures) si traditionalul Balkanik Festival (9-10 septembrie in Bucuresti).
Drept consecinta, mana mea s-a umplut foarte rapid de bratari de festival si mi s-a parut foarte tare initiativa celor de la AWAKE de a le oferi bilete la un pret special celor care si-au pastrat bratarile de la festivalurile ce-au avut loc anul acesta in Transilvania. Un motiv in plus sa spun ca am facut alegerea potrivita atunci cand m-am hotarat sa le pastrez.
Asadar avem foarte multe evenimente culturale la noi in tara si tot ce trebuie sa facem este sa le descoperim. Asta am incercat si eu anul acesta, poate la un mod un pic exagerat cu cate un festival in fiecare saptamana, insa e greu cand vrei sa mergi la toate si n-ai suficient timp la dispozitie.
Cat despre bratari, inca nu m-am hotarat daca sa le pastrez si anul viitor sau sa renunt la ele “traditional” pe 3 noiembrie.