Ieri s-au implinit 70 de ani de cand orasul japonez Hiroshima a fost distrus in proportie de 90% de catre prima bomba atomica lansata asupra unui oras. Se numea “Little boy” si a fost “aruncata” de catre superbombardierul american Boeing B-29, numit Enola Gay.

Trei zile mai tarziu, “Fat Man” exploda si el la Nagasaki si punea practic sfarsit celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Impreuna, cele doua bombe au curmat vietile a peste 150.000 de persoane, fie pe loc, fie ca urmare a radiatiilor.

Bomba atomica

Ai spune ca dupa cele doua experiente de acest gen omenirea ar invata ca nu e de joaca cu astfel de arme nucleare. Insa de-atunci si pana in prezent au fost detonate nu mai putin de 2153 de bombe atomice, unele de mai mare putere, altele de mai mica.

Din fericire nu au fost lansate asupra vreunui oras, ci au fost facute tot felul de teste. In continuare cred ca cea mai mare amenintare pentru noi toti ar fi un razboi nuclear, care, probabil ca ne-ar trimite inapoi cu cativa ani in spate, asta daca o sa mai supravietuiasca cineva.

Mai sus aveti un clip care ne arata unde-au fost detonate toate bombele nucleare de pana acum. Pe langa faptul ca ma sperie acest lucru, ma surprinde foarte mult faptul ca majoritatea au fost lansate pana in anii ’70 si ma bucura foarte mult faptul ca dupa 2000, au mai fost “testate” doar doua, in Coreea de Nord.

Mai jos aveti o aplicatie realizata de Public Radio International, care va permite sa vedeti ce efecte ar avea “Little Boy” daca ar fi lansata acum asupra oricarui oras. Pentru exemplificare, daca ar “ateriza” la Universitate, efectele ei s-ar simti pana Buftea, Mihailesti si Afumati.

N-are rost sa zic ca in prezent exista bombe de sute de ori mai puternice decat “Little Boy” si ca orice detonare de acest gen ar fi catastrofala indiferent de orasul pe care l-ar lovi. Dar sa nu ne mai gandim la scenarii apocaliptice.

Hai mai bine sa ascultam povestea celui mai ghinionisto-norocos om din lume, pe numele sau Tsutomu Yamaguchi, care s-a supravietuit detonarii ambelor bombe atomice din Hiroshima si Nagasaki.

Pe 6 august 1945 se indrepta spre serviciu in Hiroshima, cand prima bomba a aterizat. Cu un mare noroc a supravietuit, iar primul lucru pe care a vrut sa faca a fost sa se duca la munca. Vazand ca fabrica la care lucra nu mai exista, s-a suit intr-un tren spre orasul sau natal. Nagasaki.

Trei zile mai tarziu se afla bandajat inapoi la munca, la sediul Mitsubishi din Nagasaki si incerca sa-i explice sefului sau efectele unei bombe care poate distruge un oras,, cand cea de-a doua bomba a lovit. Din fericire a supravietuit si de aceasta data, insa sub efectul nociv al radiatiilor GAMA. A murit in urma cu 5 ani, la varsta de 93 de ani, din cauza cancerului la stomac.

Tsutomu Yamaguchi

Sa speram insa ca nu vom avea “sansa” de a trai asa ceva si pe pielea noastra.

4 Comments

  1. Am citit si eu un alt articol referitor la bomba de la Hiroshima, ce era comparata cu alta/altele.. e de-a dreptul minuscula pe langa acelea si totusi a facut atatea pagube. Nu stiu exact cum sa explic, era facuta o scala ce aproxima asta(in genul aceleia care se foloseste la compararea dimensiunii planetelor) si era de foarte multe ori mai “productiva” acea bomba. Sper doar sa nu se trezeasca cine stie ce nebuni pe viitor si sa le starneasca interesul.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.