Se da una bucata reportaj realizat de Digi 24 in care biciclistii sunt pusi la zid pentru ca traverseaza trecerea de pietoni pe bicicleta in loc sa se dea jos si sa traverseze pe langa bicicleta.

In teorie nu vad nimic gresit in asta, pentru ca sunt destui “dementi” care chiar se arunca in fata masinilor pe trecerile nesemaforizate.

Ce ma deranjeaza insa este blamarea unei comunitati pentru niste lucruri pe care le face toata lumea. In articol se da un exemplu de un biciclist care, din pacate, a murit pentru ca s-a aventurat pe bicicleta pe trecerea de pietoni.

Uitandu-ma insa pe inregistrarea video, eu zic ca soferul ar fi avut suficient timp sa-l vada, mai ales ca erau oprite la trecere si alte masini.

Nu mai conteaza acum oricum. Ok, a murit un om pentru ca traversat neregulamentar cu bicicleta, dar hai sa privim lucrurile si altfel:

– cati oameni au murit pentru ca soferii au circulat cu viteza peste limita?

– cati oameni au murit pentru ca un sofer s-a gandit sa intoarca pe line continua?

– cati oameni au murit pentru ca un sofer a trecut pe rosu intr-o intersectie?

– cati oameni au murit pentru ca au traversat prin locuri nepermise?

Regulile de circulatie sunt incalcate de oameni indiferent de mijlocul de transport, iar proportiile sunt cam aceleasi. Pana la urma fiecare o face asumat, iar riscurile unui biciclist sunt mult mai mari decat ale unui sofer.

Aflu de la Portocala Mecanica faptul ca in Paris biciclistii au acum voie sa treaca pe culoarea rosie a semaforului. Evident, in anumite conditii si in anumite tipuri de intersectii. O masura pe care o laud si pe care sper ca in viitorul apropiat sa o avem si la noi.

Fiecare e responsabil de persoana lui si, atunci cand se aventureaza in trafic, e de datoria biciclistului sa aiba grija de integritatea sa. Sunt “nebuni” de ambele parti, si ca soferi si ca biciclisti si e foarte important sa cascam bine ochii de fiecare data cand iesim in trafic, fie ca o facem pe bicicleta, pe jos sau in masina.

Asa ca hai sa nu mai blamam atat biciclistii ca merg neregulamentar si sa facem presiuni asupra autoritatilor sa creeze infrastructura adecvata atat pentru biciclisti, cat si pentru soferi, iar astfel numarul victimelor va scadea cu siguranta.

2 Comments

  1. Eforturi sunt necesare in toate directiile, nu doar in dezvoltarea infrastructurii. Biciclistii care se expun la astfel de situatii nu sunt responsabili doar de pielea lor ci si de trauma celui care-l calca si iata din pacate il omoara. Ai pus simplist problema insa ai identificat ceva foarte important: greselile sunt facute de oameni. Din pacate nu putem cataloga drept greseli ceea ce facem intentionat. Ori eu nu am intalnit biciclist care sa treaca pe rosu dintr-o eroare.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.