Astazi o sa inaugurez o noua categorie aici pe pandutzu.com si anume “Oameni care ma inspira”. Aici o sa incerc sa va ofer cat mai des interviuri sau informatii despre oamenii care ma inspira pe mine. Cine stie, poate asa vor ajunge sa va inspire si pe voi.
Voi incepe cu Nik Wallenda, un celebru acrobat american, care la inceputul acestei luni a reusit sa stabileasca inca doua recorduri mondiale, ajungand in prezent la zece.
Primul a fost acela de a urca cea mai abrupta panta de pana acum, mergand pe sarma (19 grade) intre doi zgarie nori din Chicago, iar cel de-al doilea a fost cel de a traversa distanta dintre alti doi zgarie nori, legat la ochi, la cea mai mare inaltime de pana acum (180 m).
Toata “nebunia” s-a desfasurat fara plasa sau alte dispozitive de siguranta, in orasul supranumit “Orasul Vanturilor”. Evenimentul a fost transmis live de Discovery Channel, iar eu am fost unul din milioanele de telespectatori care au urmarit cu sufletul la gura evolutia sa.
Nik Wallenda face parte din a saptea generatie a familiei de acrobati Wallenda, cei care au revolutionat mersul pe sarma, inventand celebra “piramida de 7 oameni” care merge pe sarma. Aceste cascadorii insa vin si cu un risc, iar de-a lungul timpului multi membri ai acestei familii si-au pierdut viata.
El a dedicat reusita de anul acesta memoriei strabunicului sau, legendarul Karl Wallenda, care si-a pierdut viata cazand de pe un cablu intins la mare inaltime, in timpul unei curse asemanatoare din Puerto Rico, in 1978.
Cascadoria incercata de Nik anul acesta nu este insa prima de acest gen. El este primul acrobat care a reusit sa traverseze pe sarma pe deasupra Cascadei Niagara (2012) si a Marelui Canion (2013).
Ce imi place foarte mult la Nik Wallenda si motivul pentru care ma inspira este acela ca demonstreaza ca nimic nu este imposibil si ca daca muncesti foarte mult pentru ceea ce iti doresti, intr-un final vei obtine acel lucru.
Pentru ca am fost destul de activ pe twitter si pe facebook in noaptea in care Nik a facut cascadoria din Chicago, cei de la Discovery Channel Romania mi-au facut o surpriza si mi-au oferit oportunitatea de a-i lua un interviu telefonic saptamana trecuta.
Recunosc ca am fost un pic emotionat si in acelasi timp mandru ca sunt singurul blogger din Romania care are o astfel de ocazie. Iata ce le-m intrebat si care-au fost raspunsurile sale. O sa las interviul in engleza, pentru ca asa “face sens” mai bine :p
[divider2]
What would you say to a kid that would like to do these kind of stunts when he will get older?
I would tell him to start practicing right away and start training. I have dedicated a lot of my life to practicing and training and I’m a strong believer that anyone can accomplish any dream in their life as long as they work hard enough.
How do you think you’re going to feel when one of your kids will break one of your records?
Of course I would be very, very proud of them. That would be awesome. However, at this point none of them are really interested in doing that, at least right now. They’re still pretty young, so we’ll see what happens in the future.
What is your next challenge?
I want to take on a challenge my great-grandfather took on 45 years ago in Georgia, where he walked across a gorge called Tallulah Gorge and I want to recreate that.
What is the limit of these stunts? When do you think you’re going to stop?
I’ll probably stop within the next 10, maybe 15 years doing these stunts. It is something that I love doing and I have passion for, but there will be a limit.
I also won’t continue to do it and if my wife or my kids ever say: “You know what, I don’t want you to do it anymore”, then that’s when I’ll stop. But I’m planning to stop this by the age of 50.
Do you consider yourself a man of science or a man of faith?
I guess I consider myself a man of faith, but there is a lot of science involved in what I do for sure. Everything from the rigging design to the engineering, there’s definitely a lot of science that goes behind everything I do.
[divider2]
Pentru ca a fost un fel de conferinta de presa telefonica, am auzit si intrebarile puse de ceilalti jurnalisti, iar din toata discutia am ramas cu cateva raspunsuri foarte interesante ale lui Wallenda.
El a spus ca in timpul cascadoriei este foarte concentrat pe faptul ca trebuie sa ajunga pe partea cealalta si ca nu lasa deloc frica de moarte sa-i acapareze mintea. Se antreneaza destul de des (cam 5 zile pe saptamana, 2-3 ore/zi), iar timpul liber prefera sa-l petreaca in compania familiei.
Pasiunea pentru aceste “nebunii” vine din istoria familiei sale si este ceva ce ii place sa faca. Asa cum Tiger Woods joaca golf si Michael Jordan joaca baschet, lui ii place sa mearga pe sarma. Cu toate astea, spune ca i se pare mai infricosator sa creasca adolescenti.
In ciuda cascadoriilor sale foarte periculoase, Nik Wallenda poate fi considerat un model foarte bun pentru cei care urmaresc constant sa-si depaseasca limitele.