In ultimele 3 saptamani am avut ocazia sa testez si sa compar trei telefoane, cu trei sisteme de operare diferite si 4 retele de telecomunicatii.
Subiectul acestui articol o sa fie, dupa cum ati vazut si in titlu, noul Nokia Lumia 925 cu Windows Phone 8. Cu ocazia asta am testat si 4G-ul de la Orange, care aduce intr-adevar un plus de viteza pe Internet.
Ce m-a atras pentru prima data la Nokia Lumia 925 a fost evident design-ul. M-a surprins banda de aluminiu de pe margini care iti da senzatia unui telefon premium, in ciuda pretului destul de mic (incepe de la 59 de euro la Orange). Nu sunt fanul telefoanelor mari, tocmai d-aia am stat pana acum departe de smartphone-urile cu ecrane mai mari de 4,3 inch.
925 vine insa cu un Nokia PureMotion+ AMOLED de 4,5 inch cu o rezolutie de 1280×768, care datorita faptului ca e subtire (8,5 mm), nu iti da senzatia ca e ditamai telefonul. Intra usor in buzunar si poti sa-l tii fara probleme in mana (cantareste 139 g). Si cum eu trebuia sa am grija de trei telefoane, va dati seama ca mi-a placut tare mult ca l-am putut strecura si pe el in buzunar.
Ce m-a impresionat cel mai mult la Lumia 925 a fost camera foto. Pana acum ajunsesem la concluzia ca cele mai bune camere foto de pe smartphone-uri se aflau pe iPhone-uri. Mi-am schimbat parerea dupa ce m-am jucat cu camera de 8,7 megapixeli cu dual LED flash de pe Nokia.
Am scos poze decente chiar si in conditii de lumina extrem de proasta, iar cu aplicatia Pro Camera poti sa setezi tu ISO, expunere si alte nebunii, ca sa-ti iasa poze cat mai misto. Pentru cei care de obicei “point and shoot” se poate folosi fara probleme si in modul auto. Ce nu mi-a placut a fost ca facea poze de fiecare data cand apasam pe ecran, chiar daca eu voiam doar sa focalizez pe acel punct. Probabil puteam sa schimb treaba asta de prin setari, da’ n-am avut rabdare sa fac si asta si m-am obisnuit repede.
Mi-a placut si aplicatia Smart Camera cu ajutorul careia puteam sa trag mai multe cadre de-odata, iar apoi sa-l selectez pe cel mai bun, sa fac o fotografie in actiune (vedeti poza de mai sus), sa elimin obiectele in miscare sau atunci cand sunt poze de grup, sa schimb fetele tuturor astfel incat sa arate toata lumea bine.
Unul din motivele pentru care imi placeau camerele de pe iphone era modul in care filmau la concerte, atenuand foarte bine sunetele puternice. M-am bucurat sa am aceleasi rezultate (ba chiar mai bune) pe Nokia Lumia 925. L-am testat acum 3 saptamani la cel mai tare concert al anului – Roger Waters: The Wall. Puteti vedea rezultatul aici.
Nokia Lumia 925 vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon S4, dual-core de 1.5GHz si cu 1 GB RAM ce se imbina perfect cu sistemul de operare. Nu mi s-a blocat niciodata [nici chiar cand am pornit o groaza de aplicatii] si totul s-a miscat foarte cursiv.
Si daca tot vorbim de sistemul de operare, Windows Phone 8 mi s-a parut un pic greoi la inceput, dar am reusit sa ma obisnuiesc repede cu el. Nu-mi place totusi pentru ca nu sunt inca suficient de multe aplicatii si mi-au lipsit cateva pe care le foloseam in mod curent pe iOS si Android. De asemenea ma cam enerva cand eram in browser si voiam sa dau back, ma scotea de tot din aplicatie.
Dupa ce te obisnuitesti insa cu el, nu mai pare chiar atat de greoi si poti sa-ti faci cum trebuie treaba. Asa cum v-am zis si mai sus, e foarte stabil si chiar nu am avut niciun “blue screen” :)).
Mi-a placut foarte mult aplicatia Nokia Maps – Here, cu toate derivatele de harta, transport sau navigatie. Mi se pare una din cele mai bune aplicatii de acest gen de pe piata.
4G-ul de la Orange a fost activ si la inaltimi mari si mi-a permis sa accesez foarte rapid orice informatie de pe Internet. Ma bucur ca a ajuns si la noi aceasta tehnologie. A fost cu atat mai util cu cat am fost nevoit de foarte multe ori sa fac tethering pentru ca aveam nevoie de net pe laptop. Nu s-a incins, nu s-a restartat, nu s-a deconectat.
Bateria ma tinea cam o zi si-un pic, in conditiile in care era in permanenta conectat la Internet. Ba mai mult, avea o functie speciala care mai taia un pic din performantele telefonului pentru a salva baterie atunci cand aproape ramaneai pe 0.
[divider2]
In concluzie, mi-a placut Nokia Lumia 925 si daca n-as avea deja doua telefoane [dintre care unul dual-sim], cu siguranta mi l-as cumpara. Raportul calitate/pret mi se pare foarte bun, iar faptul ca arata premium e un atu in plus.
Am testat acest telefon timp de 20 de zile in cadrul programului Orange Smartphone Testers. Specificatiile complete le gasiti pe site-ul oficial.
[…] testat si cateva telefoane de top dintre care trebuie mentionate Nokia Lumia 925 si HTC One Mini, iar la capitolul aparate foto, m-am jucat cu Canon EOS M si cu Canon 600D, […]