Luni am fost intr-un photo-trip la Zarnesti pentru a fotografia ursii bruni din Rezervatia “LiBEARty” din Zarnesti. Cand am auzit de aceasta expeditie organizata de Canon ma asteptam sa gasesc acolo ursi frumosi si fericiti in mediul lor natural, numai gata de pozat de la o distanta sigura.
[divider2]
[divider2]
Ajuns acolo, am observat ca lucrurile nu stau chiar asa si ca avem de-a face cu un sanctuar pentru ursii care au fost prizonieri ai circurilor, ai gradinilor zoologice sau ai proprietarilor privati (oameni care ii iau sa-i creasca in curte, pe langa restaurante, etc.). Acestia au fost salvati si recuperati de catre cei care se ocupa de rezervatie si adusi aici pentru a fi cu adevarat liberi.
Chiar daca spatiul de 70 de hectare este ingradit, pentru ursii de aici, asta inseamna cu adevarat libertate, pentru ca daca ar fi eliberati in padure, ar fi practic condamnati la moarte. Fiind obisnuiti sa fie hraniti de oameni (uneori doar cand reuseau sa-si faca numarul), si-au pierdut din instinctele de vantori si nu s-ar adapta la viata salbatica. Aici, ursii sunt hraniti de doua ori pe zi (dimineata si seara), iar pentru a evita bataile dintre ei, toti masculii sunt castrati.
[divider2]
[divider2]
Acest sanctuar a fost construit in memoria ursoaicei Maya, un exemplar care a fost tinut in captivitate ca mascota unui restaurant de langa Castelul Bran. Aceasta a suferit traume psihice foarte mari din cauza ca a fost inchisa intr-o cusca foarte mult timp si a inceput sa se automutileze, rozandu-si laba dreapta pana la os. A fost salvata in prima faza, dupa cateva operatii costisitoare, dar Maya voia sa scape de acest chin si a inceput sa-si roada si cealalta labuta. In cele din urma a fost eutanasiata pentru a-i curma suferinta.
In prezent, aici au casa 73 de ursi bruni cu varsta de pana la 40 de ani. Rezervatia de Ursi Libearty nu este o Gradina Zoologica astfel ca vizitele se pot face numai in grupuri organizate, de minim 10 persoane.
[divider2]
[divider2]
Pentru acest foto-trip am fost echipat cu un Canon 6D si cu un obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM. Am “profitat” de “arsenalul” de echipamente de la Fotogenica si am avut astfel ocazia sa testez unele din cele mai performante body-uri si obiective Canon.
Mi-a placut experienta full frame si functionalitatile 6D-ului si m-am obisnuit repede si cu obiectivul. Sunt constient ca momentan sunt “out of my league” si ca o sa mai dureze ceva pana cand o sa si detin astfel de echipamente foto, asa ca am profitat la maxim de aceasta oportunitate. Mi-a placut la 6D functia de wi-fi sharing a pozelor. Asa am putut sa transfer direct poze de pe aparat pe telefonul mobil si apoi direct pe Facebook. Ba mai mult, puteam sa las aparatul intr-un loc si sa fotografiez cu ajutorul telefonului, care functiona ca o telecomanda.
[divider2]
[divider2]
In prima parte a expeditiei am beneficiat si de sfaturile lui Brutus Ostling, un fotograf profesionist de origine suedeza specializat in fotografia wildlife si care este si ambasador Canon. Asa am aflat ca e foarte important si background-ul atunci cand facem o poza in salbaticie si ca pentru a reusi o fotografie cu adevarat remarcabila e nevoie de multa rabdare.
Pe final nu-mi ramane decat sa le multumesc celor de la Canon pentru invitatie (via McCann PR) si sa-i felicit pe cei de la LiBEARty pentru tot ce fac. Gasiti mai multe informatii despre ce se intampla in rezervatia de ursi de la Zarnesti pe site-ul Asociatiei Milioane de Prieteni.
Foto: Alin Pandaru cu Canon 6D | mai multe poze gasiti pe pagina de facebook
[…] la capitolul experiente misto trebuie mentionate si vizitele de la rezervatia de ursi de la Zarnesti si din cel mai frumos loc din Bucuresti, precum si urcarea in ring alaturi de Lucian […]