Dupa cum puteti observa blogul meu s-a imbolnavit astazi si nu mai functioneaza cum trebuie. Il apuca febra, e sensibil la lumina, oboseste repede sau are chiar si pierderi de memorie.
Sunt cateva simptome comune cu alte boli, dar se pare ca blogul meu are lupus, “boala cu o mie de fete”. I se spune asa tocmai pentru ca este foarte greu de diagnosticat. Simptomele variază foarte mult de la o persoana la alta, astfel incat profilul fiecarui pacient este diferit.
Pentru ca 10 mai este Ziua Internationala a Lupusului, am ales ca astazi blogul meu sa va prezinte cateva informatii despre aceasta boala, pentru a constientiza impreuna ce inseamna Lupusul si cum traiesc persoanele care sunt afectate de acesta.
Astazi o sa fie lansat ghidul “25 de raspunsuri pe care le caut atunci cand am lupus”, in cadrul evenimentului “Cele o suta de fete ale Lupusului” ce va avea loc la Cluj. Acesta cuprinde informatii menite sa ajute pacientii sa isi controleze mai bine boala, sa afle raspunsuri la cele mai dificile intrebari si sa inteleaga mai bine cum lupusul ii afectează fizic, psihic si social.
Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa ma trezesc intr-o zi cu aceasta boala. Potrivit statisticilor, in Romania aproximativ 9.000 de persoane sufera de LES, 93% dintre acestea fiind femei cu varsta medie de 43 de ani. Doua treimi dintre pacientii adulti cu Lupus Eritematos Sistemic(LES) au varsta sub 45 de ani. Mai mult decat atat, 5 din 10 pacienti nu isi mai pot continua activitatea profesionala din cauza bolii.
APAA si Asociatia Lupus Romania, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania ne prezinta pe infolupus.ro cele mai comune simptome ale acestei boli si tot acolo puteti afla mai multe informatii si statistici.