Anul trecut de ziua mea am avut super-ocazia de a testa timp de un weekend noul Volkswagen Beetle, iar voi cititorii si prietenii mei ati avut atunci sansa de a va plimba alaturi de mine.
Au fost atunci 4 zile pline de condus, in care am facut mai bine de 1000 de km si in care-am fost intr-un continuu maraton de plimbari. M-am simtit atat de bine la volanul Beetle-ului incat imi amintesc totul ca si cum s-ar fi intamplat ieri. Am si scris in articolul cu “Cele mai… din 2012” ca frumoasa “broscuta” a fost cea mai tare masina testata de mine anul trecut.
Cumva, se pare ca n-am apucat sa va impartasesc totusi impresiile mele fata de modelul nou de Beetle (care intre timp a devenit un pic mai vechi ca a aparut si Cabrio), asa ca profit de timpul ramas pana la ziua mea, pentru a face asta.
Exterior
Designerii Volkswagen au facut o treaba foarte buna si au reusit sa faca si din acest model unul dupa care oamenii sa intoarca imediat capul. Arata mult mai bine ca precedentul si ma duce si mai mult cu gandul la celebrul model original din 1966.
Cu farurile rotunde pe post de “ochi” si cu o grila discreta care iti “zambeste”, Beetle-ul are propria lui personalitate si parca iti spune “Haaai, scoate-ma la plimbare!”. Nici din spate nu arata rau deloc, iar faptul ca hayonul este rotunjit imi place la nebunie.
Pasajele rotilor sunt puternic evidentiate, iar fata de versiunea originala cabina este mai putin inalta (1.486 mm) si mai lata (1.808 mm).
Interior
Trebuie sa recunosc ca la inceput interiorul mi s-a parut un pic prea lucios pentru gusturile mele. Pe masura ce l-am condus insa mi-am schimbat insa pararea si am inceput sa ma obisnuiesc. Ce nu mi-a placut a fost ca zonele “lucioase” erau un magnet de amprente si trebuia sa fiu atent atunci cand puneam mana pe ele sa nu las foarte multe urme.
Nemtii au mers pe simplitate si probabil din dorinta de a pastra traditia Beetle, ne-au oferit si pe acest model un bord simplu. In partea dreapta avem doua torpedouri, unul conventional – pozitionat in partea de jos, si unul clasic (ce ziceam mai devreme de traditie?), pozitionat in partea de sus.
Pe centru, avem un ercan LCD de 7 inch ce contine comenzile pentru sistemul audio si GPS, iar mai jos sunt comenzile pentru sistemul de climatizare. Mi-a placut ca a fost foarte bine integrata in bord si nu iese atat de mult in evidenta.
In stanga avem, evident, volanul. pe care sunt comenzile de volum si ale computerului de bord. Ceasurile sunt foarte simple, iar culorile folosite nu sunt deloc obositoare la drum lung. Daca ar fi sa am un singur cuvant pentru a descrie interiorul noii generatii de Volkswagen Beetle, acela ar fi “ergonomic”.
Spatiu
Portbagajul este foarte incapator (310 l), fiind cu aproape 100 de litri mai mare decat modelul precedent. Meme-ul (mascota Midocar 20 de ani) a incaput linistit acolo, iar cei care au vrut sa-mi lase un mesaj de ziua mea au putut lua parte la prima campanie offline de Pinterest.
Ca spatiu de depozitare, avem deja clasicele suporturi pentru pahare pe mijloc, o cotiera suficient de incapatoare, iar sub comenzile de climatizare mai este un loc liber in care puteti lasa linistiti telefonul mobil. Deasupra bordului mai exista inca o zona in care se pot lasa diferite obiecte, prevazuta si cu o textura care impiedica alunecarea lor.
Siguranta
Beetle a fost dezvoltat pe o platforma de Volkswagen Golf, asa ca cele cinci stele EuroNCAP n-au fost o problema in a le obtine. Beneficiaza de una din cele mai bune valori ale rigiditatii torsionale din segmentul sau si vine cu ESP standard, precum si nelipsitele airbaguri frontale si laterale.
Pot spune ca m-am simtit in siguranta in el si ca nu mi-am facut probleme din acest punct de vedere.
Tinuta de drum
Pot spune ca la volanul noului Beetle m-am simtit extraordinar de bine. Nu stiu daca a fost doar din cauza ca era ziua mea, dar de fiecare data cand ma urcam la volan eram extrem de fericit.
Se infigea foarte bine pentru cei 105 cai de sub capota, iar in viraje se tinea bine pe pozitii, directia fiind foarte precisa. Am presupus ca se intampla asta si pentru ca e destul de lata (1,808 m) si destul de joasa (1,486 m). Suspensiile erau suficient de rigide cat sa spuna ca “broscoiul” e si un pic sportiv si nu se adreseaza numai gagicilor.
Motorizare
Noul Beetle vine cu 3 variante de motorizari pe benzina si inca doua pe motorina, toate fiind disponibile atat cu cutie manuala de 6 viteze (5 viteze pe 1.6 TDI), cat si cu cutie automata Direct Shift.
[column size=”1-2″]
Benzina
[list style=”green”]
- 1.2 l TSI — 105 CP
- 1.4l TSI — 160 CP
- 2.0 l TFSI — 200 CP
[/list]
[/column]
[column size=”1-2″ last=”1″]
Motorina
[list style=”blue”]
- 1.6 TDI — 105 CP
- 2.0 TDI — 140 CP
[/list]
[/column]
Pretul
Volkswagen Beetle are un pret de pornire de 15.684 euro in varianta de echipare Basis si cu motor de 1.2 l TSI – 105 CP si cutie manuala si ajunge pana la 23.248 euro in varianta de echipare Sport si cu motorul de 2.0 l TDI — 140 CP si cutie automata Direct Shift.
Modelul testat de mine era echipat cu varianta Design cu motor de 1,2 l TSI — 105 CP si cutie manuala si costa 16.607 euro, TVA inclus.
Lista de preturi completa || diferentele dintre cele 3 tipuri de echipari (Basis – Design – Sport)
Concluzii
Mi-a placut la nebunie si ma bucur enorm ca am avut ocazia sa-l conduc anul trecut de ziua mea. Nu mi se pare foarte scump pentru o masina din clasa lui. Daca ar fi sa aleg intre Beetle si Citroen DS3 (pe care l-am testat in vara), as alege cu siguranta Beetle-ul, chiar daca DS3-ul e un pic mai ieftin.
Sper sa reusesc intr-o zi sa pun cap la cap si clipurile filmate anul trecut alaturi de pasagerii mei “de lux” care au avut si ei la randul lor ocazia de a se plimba cu noul Beetle. Inca imi fac curaj sa intru intr-un program de editare video :)).
Vreau sa le multumesc inca o data celor de la Midocar pentru aceasta oportunitate si va invit sa descoperiti si voi Noul Beetle printr-un drive-test.
Foto: Alin Pandaru, Andreea Baron, Andrei Stanciu si Alexandra Pescaru | mai multe poze, pe Facebook
Of… de când am făcut 18 ani le-am zis alor mei că de ziua mea vreau Beetle. Mai în glumă, mai în serios… ei m-au luat mereu în glumă. :) Superbe, le admir mereu pe stradă. Iar postarea asta, deși poate n-am înțeles chiar tot din ea… m-a făcut iar să tânjesc. :)