Anul acesta de ziua mea nu am facut cinste prietenilor ci i-am plimbat cu noul model lansat de Opel: Adam. De fapt n-a fost chiar de ziua mea, ci in weekend-ul de dinainte, in care am avut ocazia sa fiu printre primii care il testeaza la noi in tara.

A fost primul model din clasa A pe care l-am testat pana acum si trebuie sa recunosc ca m-am simtit excelent avandu-l pe post de companion.

Exterior

Opel Adam a atras foarte multe priviri in acest weekend. Pe de-o parte pentru ca este un model nou si lumea inca nu s-a obisnuit cu el, iar pe de alta parte pentru ca este intr-adevar foarte frumos.

   

Fata de “rivalii” sai, Adam vine cu un design modern si nu mai pune accent pe stilul retro, lucru care este de inteles si totodata de apreciat pentru ca designerii Opel n-au incercat sa-si copieze in niciun fel concurentii si au venit cu un model nou nout, care are un potential foarte mare de a deveni la fel de celebru ca Mini Cooper si Fiat 500.

Este un model extrem de reusit din punct de vedere al design-ului, iar faptul ca ai o multitudine de variante pentru a-l personaliza dupa preferintele tale, ii aduce evident un mare plus.

Interior

Inca de cand l-am vazut in poze, am fost atras de interiorul simplist al lui ADAM. Nu-ti ia foarte mult sa te acomodezi cu el pentru ca singurele “butoane” sunt cele obisnuite de avarii si blocarea/deblocarea usilor, precum si cele de control a climatizarii.

Consola centrala este ocupata de un ecran tactil de 7 inch, ce contine sistemul IntelliLink, despre care o sa va vorbesc un pic mai jos. Calitatea materialelor este foarte buna si te simti ca intr-o masina premium atunci cand te urci in Opel Adam.

Volanul este imbracat in piele indiferent de varianta de echipare. Avem pe el evident comenzile pentru cruise control/limitator de viteza si pentru volum.

Ceasurile de bord sunt colorate in alb si rosu, iar pe timp de noapte nu am simtit nicio clipa vreo senzatie de discomfort din cauza luminilor.

Personalizare

   

Asa cum spuneam mai sus, unul din punctele forte ale lui Opel Adam il reprezinta faptul ca poate fi personalizat dupa preferintele fiecaruia.

Avem asadar nu mai putin de 30.000 de variante de personalizare dupa cum urmeaza: caroserie bicolora, cu trei variante de culori pentru acoperis si 12 pentru restul caroseriei, 31 de modele de jante, placute interschimbabile pentru jante disponibile in 6 culori, 4 culori pentru interior, 15 variante de design pentru scaune, 19 variante pentru habitaclu, 6 plafoane diferite, iar pe deasupra 8 lumini ambientale de interior! In plus, puteti alege si plafonul cu 64 de LED-uri integrate ce imită cerul instelat.

Opel Adam vine cu trei versiuni de echipare:

[divider2]

[column size=”1-3″]

[list style=”blue”]

  • Jam – neconventional si culoare

[/list]

[/column]

[column size=”1-3″]

[list style=”red”]

  • Glam – eleganta si rafinament

[/list]

[/column]

[column size=”1-3″ last=”1″]

[list style=”yellow”]

  • Slam – energie si sportivitate

[/list]

[/column]

[divider2]

Eu am testat varianta Slam si pentru ca sunt un Panda, m-am ales cu un model negru cu acoperis alb, echipat cu pachetul Twisted Red ce contine:

[divider2]

[column size=”1-2″]

[list style=”red”]

  • Jante* Swiss Blade de 17˝, de forma faţetelor unui diamant, de culoare High-Gloss Black cu margine exterioară de culoarea Red ‚n’ Roll
  • Oglinzi exterioare de culoarea Red ‘n’ Roll.
  • Panou de instrumente

[/list]

[/column]

[column size=”1-2″ last=”1″]

[list style=”red”]

  • Consola centrala de culoarea Red ‘n’ Roll
  • Insertii pentru portiera
  • Cadru pentru oglinda de marsarier
  • Bara de protectie fata cu logo

[/list]

[/column]

[divider2]

In plus, modelul plafonului era sub forma unui steag in patratele alb-negru dupa modelul celui de finnish al curselor de Formula 1.

Tinuta de drum

Din pacate n-am apucat sa ies foarte mult din Bucuresti cu ADAM, asa ca nu am avut ocazia sa-l testez un pic si pe serpentine. Cu toate astea, cat m-am plimbat in oras, nu am avut nimic de reprosat. Suspensiile nu sunt foarte rigide asa ca n-o sa te zgaltaie foarte tare atunci cand o sa treci peste sinele de tramvai.

E foarte fasnet si te poti strecura cu el usor de tot pe orice fel de straduta. De parcat nici nu mai zic. Pentru fete este masina perfecta.

Spatiu

Nu ma asteptam sa gasesc un portbagaj extrem de spatios la ADAM pentru ca e si normal avand in vedere ca masina are doar 3,6 m lungime. Ce 170 de litri se pot dovedi insa suficienti pentru o aventura in doi intr-un weekend departe de aglomeratie.

In spate incap doar doua persoane destul de lejer [asta daca nu sunt evident foarte inalte], dar sa nu uitam ca aici nu vorbim de o masina de familie.

Tehnologie

Adam se caracterizeaza prin modernitate asa ca era musai sa fie in pas cu tehnologia. Sistemul multimedia IntelliLink permite conectarea prin Bluetooth cu telefonul mobil, utilizatorul avand asfel acces la intreaga agenda si poate initia si primi telefoane fara a lua mainile de pe volan.

Sistemul audio m-a surprins prin lipsa CD-Rom-ului, astfel ca muzica veti putea asculta doar de la radio, prin USB sau prin mufa auxiliara, direct din telefonul mobil. Inca nu m-am convins daca asta e de bine sau de rau.

Eu inca prefer calitatea superioara a sunetului data de un CD original, in fata mp3-urilor. Compenseaza insa cu cele 7 boxe premium care redau foarte bine muzica.

Pe ecranul de 7 inch al consolei centrale poti urmari chiar si clipuri video sau poti rasfoi pozele de pe telefonul mobil. De asemenea poti accesa diverse aplicatii de GPS sau de streaming audio.

Motorizare

Pentru ADAM, cei de la Opel au pregatit trei motorizari pe benzina dupa cum urmeaza:

[list style=”check”]

    • 1.2 l TWINPORT ECOTEC – 70 CP
    • 1.4 l TWINPORT ECOTEC – 85 CP
    • 1.4 l ECOTEC – 100 CP

[/list]

Eu am testat varianta de 1.4 Ecotec cu 100 CP si cu sistem Auto-Stop. Nu pot spune ca am simtit toti cei 100 de cai frumosi si am avut uneori senzatia ca ma il chinui. Cuplul maxim la 4000 rpm nu prea il avantajeaza, iar acest lucru se vede.

Asta nu inseamna ca nu am putut sa plec primul de la semafor sau sa fac o depasire rapida atunci cand am avut nevoie.

Pret

Pretul de pornire al noului Opel Adam variaza intre 12.200 de euro pentru varianta Jam cu motor de 1.2 l Twinport Ecotec si 14.200 de euro pentru varianta Slam si motor 1.4 l Ecotec.

Modelul testat de mine costa in jur de 16.500 de euro ca pret de lista, dar poate fi cumparat la oferta cu 15.000 de euro de la Union Motors, cei care au fost amabili si m-au lasat sa-l testez in acest weekend.

Lista completa de preturi pentru Opel Adam o gasiti aici.

*TVA inclus

 Concluzii

Opel Adam este o masina perfecta pentru o fata in echiparea Glam, dar si potrivita pentru un baiat in echiparea Slam. Este foarte buna de oras si poti fi sigur ca vei atrage priviri de fiecare data.

Ca raport calitate/pret mi se pare o alegere potrivita, iar faptul ca poate fi personalizat astfel incat sa ai un model unic mi se pare foarte tare. Motorizarea nu m-a impresionat insa si cred ca as fi preferat si o varianta diesel.

Va invit sa faceti si voi cunostinta cu Adam la Union Motors la un test-drive!

 Foto: Alin Pandaru si Andrei Stanciu 

5 Comments

  1. E cool masina dar Alfa Mito si Fiat 500 sunt nr 1 ca design si motoare.
    Ar trebui sa vedem mai multe asemenea masini si in Romania.Dar la noi,mai mare inseamna mai bun,deci tot passat-ul se vinde .

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.