Nu stiu cum se face, dar se pare ca anul acesta s-a intamplat ca fiecare weekend premergator unei iesiri din tara, sa testez cate-o masina foarte tare.
Inainte sa plec la Torino, am testat VW Beetle de ziua mea, inainte de Sziget am testat Citroen DS3-ul de la apus la rasarit, iar de data asta, inainte sa plec la Londra sa-l vad pe Robbie Williams, am avut ocazia sa testez Citroen DS4.
Am profitat de aceasta ocazie si mi-am luat un weekend liber plecand din Bucuresti fara o destinatie anume. Am plecat vineri seara spre Ploiesti pe A3 pentru ca DN1 era aglomerat si tot din acest motiv mi-am continuat drumul spre Brasov pe DN1A. Si pentru ca voiam sa ma bucur de o experienta noua, am ales sa conduc pe un drum pe care n-am mai fost in calitate de sofer, asa ca am pornit spre Miercurea Ciuc. Pentru ca se facuse deja tarziu, am ales sa ma opresc in Baile Tusnad, acolo unde m-am si cazat.
A doua zi, am vizitat imprejurimile si am fost pana la lacul Sf. Ana, singurul lac vulcanic din Romania, iar pe drum am profitat de peisaje si-am facut cateva fotografii.
Design – exterior
Designerii de la Citroen au facut o treaba foarte misto cu gama DS, pentru ca atat DS3, cat si DS4 si mai ales DS5 arata intr-un mare fel si e cam greu sa nu intorci privirea dupa ele atunci cand le vezi pe strada.
Citroen DS4 are un design foarte agresiv, liniile sale colturoase emanand un spirit de sportivitate si dinamism dus usor la extrem. Fata de fratele mai mic C4, la el ies foarte bine in evidenta farurile si stopurile care accentueaza agresivitatea de care ziceam mai devreme. Culoarea metalizata maro (Brun Hickory) i se potriveste de minune si recunosc ca imi place foarte mult.
Interior
Recunosc ca am fost un pic derutat cand m-am urcat la volanul acestui Citroen DS4. Sunt fan al masinilor hatcback, dar acest hot-hatch m-a dat un pic peste cap. Eu am testat varianta echipata cu pachetul Sport Chic iar in plus am avut parte si de tapiterie din piele, atat pentru scaune cat si pentru bord, dar si o serie de alte optiuni despre care o sa va vorbesc in cele ce urmeaza.
N-ai cum sa nu apreciezi calitatea materialelor folosite si modul in care fiecare element se imbina si se potriveste la perfectie cu restul masinii. Scaunele sunt foarte confortabile, sau cel putin cel al soferului (nu prea am avut cum sa stau si in dreapta), iar la drum lung nu este deloc obositor. Acestea se regleaza electronic, iar cei pretentiosi pot activa si functia de masaj.
Mi-a placut ca puteam sa schimb culoarea indicatorilor din bord, iar sistemul audio, impreuna cu navigatia si sistemele de climatizare sunt de marimea potrivita. Adica nici foarte mari incat sa nu mai ai loc de nimic, dar nici foarte mici incat sa nu intelegi ce se afiseaza pe ecran. Pe volan aveam acces la toate functiile masinii, un lucru foarte util de altfel pentru ca puteam astfel sa-mi pastrez concentrarea la drum.
Schimbatorul de viteze, imbracat si el in piele, era “mic si jucaus” cum imi place mie sa-i zic. Ca spatiu, am observat ca atat in fata, cat si in spate e suficient loc si sunt convins ca incap 5 persoane in el fara nicio problema. Ce-a fost un pic dubios, dar am inteles apoi de ce aceasta functie lipsea, a fost faptul ca geamurile din spate nu se puteau deschide, asta in ciuda faptului ca masina este cu 5 usi.
Motivul este legat de design si de tehnica, evident, astfel ca din cauza modului in care este desenat, geamurile din spate nu au cum sa coboare peste roti. Nu cred insa ca asta este un mare dezavantaj pentru ca nu stiu cat de multi chiar deschid geamurile din spate, mai ales in conditiile in care masina este echipata cu un sistem de aer conditionat bi-zona cu functie REST.
Portbagajul este foarte incapator (385litri), iar bancheta din spate se rabateaza foarte usor in caz ca este nevoie de un spatiu suplimentar. Un plus foarte util a fost prezenta prizei de 230V aflata in cotiera.
Motorizare
Varianta testata de mine era echipata cu un motor in 4 cilindri de 2.0l Hdi cu 160 de cai putere cu un cuplu maxim de 340Nm la 2000 de ture. Transmisia manuala in 6 trepte scurte favorizeaza acceleratia asa ca trebuie sa fiti foarte atenti la indicatorul de viteza pentru ca “te fura” imediat si te trezesti cu viteze peste limita admisa.
Am chinuit-o putin pe serpentinele de pe Cheia si de pe culoarul Rucar-Bran, dar rigiditate din suspensii care poate in Bucuresti nu e chiar asa incantatoare, pe drumuri serpuite confera o stabilitate foarte buna masinii chiar si in viraje mai stranse.
Viteza maxima admisa acestui model este de 212 km/h, dar nu este deloc recomandat sa ajungeti la o astfel de viteza pe drumurile de la noi din tara.
Consumul mediu a fost de a fost de 6,3% pe traseul Bucuresti – Ploiesti – Cheia – Brasov – Baile Tusnad – Lacul Sf. Ana – Baile Tusnad – Brasov – Poiana Brasov – Rasnov – Bran – Rucar – Campulung – Pitesti – Bucuresti . A fost cam cu un litru mai mult decat consumul oficial, dar avand in vedere ca nu prea am mers la consum, se explica de ce am scos atat de mult.
Tehnologie
De la clasicul CD player cu MP3, bluetooth, mufa auxiliara USB, pana la navigatie si oglinda retrovizoare electrocroma, Citroen DS4 are o groaza de “gadgeturi” menite sa faca experienta de la volanul acestuia una cat mai placuta. Mi-au placut foarte mult farurile adaptabile de tip cornering care se miscau in functie de volan pentru o vizibilitate cat mai mare in timpul virajelor. De asemenea sistemul de supraveghere al unghiului mort sau functia care te ajuta sa-ti pastrezi banda sunt si ele foarte utile.
Ce nu mi-a placut sau poate sunt eu mai old-fashioned a fost frana de mana electrica, care se activa automat daca era pornita functia de asistenta la plecarea din rampa. Nu zic ca nu e utila, dar sunt obisnuit sa trag eu de frana de mana. Nu lipsesc nici senzorii de parcare, senzorii de ploaie sau limitatorul de viteza si cruise control-ul.
Din punct de vedere al sunetului nu pot sa zic ca m-a dat pe spate, in ciuda sistemului Hi-Fi Denon. L-am testat cu noul album Muse – The 2nd law, cu deja clasicul Mylo Xyloto si evident cu Moartea Boxelor, dar nu s-a facut remarcat cu nimic in acest sens.
Siguranta
Citroen DS4 este unul din cele mai sigure modele din clasa sa, el obtinand 5 stele si un procentaj de 97% pentru protectia pasagerilor adulti la testele EuroNCAP. De asemenea eficacitatea sistemelor de siguranta i-a adus si distinctia EuroNCAP Advanced.
Acestea contin 6 airbaguri, ABS, AFU, repartitor electronic a fortei de franare, ESP cu controlul tractiunii, asistenta la plecarea din rampa si sistemul de monitorizare al unghiului mort.
Pret
Pretul unui Citroen DS4 incepe de la 19.990 euro (1.6 VTi, 120 cp – Chic), iar in functie de echipare si motorizare ajunge chiar si la 27.991 euro (1.6 T, 200 cp – Sport Chic). Modelul testat de mine are pretul de pornire de 27.340 euro (1.6 HDi, 160 cp – Sport Chic), iar cu optiunile aditionale are pretul final de 33.090 euro cu TVA.
Destul de scumput, dar daca e sa-l comparam cu “competitia”, are un pret chiar abordabil, singurul care ar avea un pret de pornire mai mic fiind Volvo C30 facelift.
Concluzii
Citroen DS4 e o masina “out of my league”, dar la volanul careia m-am simtit foarte bine. In afara de micul “dezavantaj” ca nu poti deschide geamurile de pe spate, nu i-am gasit foarte multe puncte slabe. In rest, numai de bine.
Multumesc celor de la Citroen Romania pentru oportunitatea de a testa DS4-ul, care spre deosebire de DS3, pare mai potrivit pentru barbati.
Foto: Alin Pandaru | Mai multe poze gasiti pe pagina de facebook a blogului
Salutare!
Si eu am avut aceeasi impresie despre masina asta cand am vazut-o prima oara. Conduc una in Germania de vreo luna si jumatate si nu e chiar asa de buna cum pare. Iti ia ochii cu design-ul si cam atat. Masina e inchiriata de firma la care lucrez, dar eu am primit-o cand avea 127 de km in bord, deci nou nouta. Problema e ca dupa nici 1500 de km i se intredeschide in mers usa din dreapta fata iar navigatia deja nu mai functioneaza (nici radio, nici cd-player). O alta problema ar fi suspensia, care desi este rigida si te ajuta in viraje, mi se pare totusi mult prea galagioasa, chiar si pe drumurile foarte bune de aici. Se aude un zgomot foarte deranjant la cea mai mica denivelare, de poti sa juri ca ii bate ceva pe dedesupt. Per total, mie mi se pare o masina care nu merita cumparata nici macar daca ti-o poti permite.
Varianta pe care o conduc eu este cu motor de 1,6 hdi si acelasi nivel de exhipare ca cea prezentata, insa fara piele (are doar partial), xenon si lane assist.
Numai bine!