Spuneam acum cateva saptamani ca imi pare rau ca am renuntat la scrima si ca n-am continuat antrenamentele pe care le-am inceput acum mai bine de 10 ani.
Saptamana trecuta am avut ocazia sa particip din nou la un antrenament de scrima, condus de Mihai Covaliu, antrenorul lotului Olimpic Roman de Scrima. I-am vazut astfel la lucru pe cei care vor reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Londra, ce vor debuta la sfarsitul acestei luni.
[divider2]
[divider2]
Inca de cand am intrat in sala si-am vazut plansele de joc intinse au inceput sa ma cuprinda emotiile. Ma simteam ca si cum n-as fi plecat niciodata. Stiam cam toate miscarile si procedeele pe care le repetau sportivii si intr-un fel ma simteam mandru ca stiam despre ce e vorba si “cu ce se mananca” acest sport.
N-am participat si noi efectiv la antrenament, ci doar am observat de pe margine, pentru a nu-i incurca pe baieti inaintea unei competitii atat de importante. Am ramas insa dupa antrenament alaturi de Mihai Covaliu (dublu medaliat Olimpic aur -Sydney 2000, bronz – Beijing 2008) care ne-a explicat cateva lucruri elementare legate de scrima in general si despre sabie in particular.
[divider2]
[divider2]
Am aflat ca fondurile alocate de Federatie pentru pregatirea sportivilor nostri sunt chiar si de 10 ori mai mici decat cele alocate pentru sportivii din Rusia, Italia sau Franta si ca in ciuda acestor mici impedimente, ai nostri reusesc sa se claseze mereu pe podiumurile Campionatelor Europene, Mondiale sau la Jocurile Olimpice.
In scrima nu exista favoriti. Chiar daca nationala Romaniei a reusit sa obtina aurul la Cupa Mondiala de la Chicago, asta nu ne garanteaza faptul ca la Londra vom reusi aceeasi performanta. Conteaza foarte mult pregatirea, pentru ca sportivii sa fie in forma pe durata competitiei.
[divider2]
[divider2]
Sper ca baietii nostri (dar si fetele, pentru ca si la fete avem sportive foarte bune) sa obtina rezultate cat mai buna la Jocurile Olimpice de la Londra si ca astfel copii vor incepe sa fie si mai mult atrasi de acest sport si ca scrima va deveni mai populara decat pana acum.
La antrenamentul de saptamana trecuta de la Busteni, am avut ocazia sa imbrac pentru prima data un echipament de scrima. Nu pot sa va descriu cum m-am simtit atunci cand am fost in sfarsit “conectat” la plansa de joc si cand am inceput prima “tragere” impotriva lui Adi.
[divider2]
[divider2]
Scrima iti da incredere de sine. Nu poti sa intri pe plansa si sa pleci de la ideea ca o sa pierzi. Evident, conteaza foarte mult cat de concentrat esti, tehnica ta si cum sa contracarezi tehnica si strategia adversarului.
Ma gandesc serios sa ma reapuc de scrima (la nivel amatoricesc, evident) pentru ca imi place si pentru ca sunt de parere ca inca mai pot invata cateva lucruri de la acest sport.
[divider2]
[divider2]
Ma bucur ca cei de la Gillette au ales sa sustina scrima in cadrul campaniei “Un start bun face diferenta”. Aceasta se desfasoara la nivel mondial, iar in cadrul acesteia Gillette colaboreaza cu olimpici din mai multe tari pentru a le asigura un start bun intr-o cariera sportiva copiilor de la cluburile sportive la care au debutat olimpicii.
Si pentru ca Mihai Covaliu este mentorul copiilor de la clubul de scrima CS Riposta din Bucuresti, Gillette le-a oferit o bursa de 10.000 de dolari, bani care vor fi investiti in echipamente sportive, astfel incat acesti copii talentati sa aiba un start bun in cariera lor sportiva.
[divider2]
[divider2]
Daca totul merge bine poate facem un #scrimatweetmeet in viitorul apropiat.