Cancerul pulmonar nu asteapta!

Astazi vorbim despre un subiect mai delicat: cancerul pulmonar, adica tipul de cancer care din pacate provoaca cele mai multe decese in Romania.

De ce acest subiect? Pentru ca am fost invitat de curand sa alerg la Baneasa Winter Trail Run pe 10 decembrie 2017 in echipa “#CancerulPulmonarNuAsteapta” pentru a ajuta la constientizarea acestei probleme.

In fiecare ora un roman moare de cancer pulmonar, iar de cele mai multe ori, cei care ajung la medic o fac atunci cand cancerul se afla in stadii foarte avansate.

Ce se doreste prin aceasta campanie este ca oamenii care sunt predispusi la o astfel de boala (in special fumatorii) sa mearga regulat la medic pentru a-si face analizele, iar in cazul in care se descopera cancerul pulmonar, tratamentul sa inceapa cat mai devreme, crescand astfel sansele de supravietuire ale bolnavului.

Unul din motivele pentru care oamenii nu merg mai devreme la medic aste pentru ca semnele cancerului pulmonar nu sunt considerate atat de grave incat sa impuna vizita la medicul specialist.

Principalele simptome sunt: tusea (cronica sau, in stadiu avansat, cu sange), respiratia ingreunata, dureri in piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei raceli) si infectiile pulmonare sau bronsitele ce reapar frecvent.

Un diagnostic timpuriu cresc sansele de supravietuire ale unui bolnav de cancer pulmonar cu pana la 55%, spre deosebire de 11% daca acesta este descoperit in stadiul al III-lea sau mai tarziu.

Din fericire medicina a evoluat foarte mult in ultimii ani, insa atat medicamentatia cat si tratamentul sunt cele mai eficiente in stadiile incipiente ale bolii.

Saptamana trecut a avut loc si-o masa rotunda in care s-a discutat mai pe larg despre acest subiect si va invit sa urmariti si clipul de mai jos (mai ales povestea domnului de la 1:26:00) Asta pe langa rugamintea de a merge mai des la medic.

Cancer Pulmonar 2017. Cum îl depistăm, îl tratăm și cum îl pre…

Care sunt simptomele cancerului pulmonar și tratamentele disponibile, explicate de recunoscuți oncologi și pneumologi. Un eveniment Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Posted by Sănătate în era digitală on Tuesday, November 28, 2017

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.