Am vazut “Dezastrul din Colectiv” si sunt dator cu niste scuze

N-am putut urmari “in direct” documentarul realizat de Discovery Channel Romania cu privire la incendiul ce a avut loc in timpul concertului Goodbye to Gravity din clubul Colectiv, dar primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns acasa a fost sa-l urmaresc online.

Privind un pic mai “la rece” acum am inteles care-a fost scopul acestui documentar. La fel ca multi altii mi-am creat singur niste asteptari mult prea mari si mi-am dorit poate mai mult decat trebuia de la el.

Pentru cei care au fost acolo sau care-au urmarit stirile de pana acum legate de acest subiect s-ar putea sa nu fie nicio informatie noua, insa e de vazut de toata lumea pentru a intelege gravitatea celor intamplate acolo.

In mare parte, din punctul meu de vedere, evenimentele au fost prezentate exact cum s-au intamplat, exceptia fiind pasajul despre Claudiu (care, pentru mine momentan nu a fost confirmat de nimeni din cei cu care-am stat in afara containerului ajutandu-i sa iasa pe cei blocati). Dar fix acest lucru m-a facut sa scriu si articolul precedent.

Apreciez faptul ca au reconstituit modul in care arata clubul, desi stalpii erau mult mai aproape de scena decat se vad in reconstituire, iar pe mijloc in fata scenei mai era o “limba”, care vad ca nu a fost “reconstituita”.

Mi-as fi dorit sa se insiste mai mult pe partea cu experimentul in care a luat foc buretele si sa specifice ca dupa plafonul fals de lemn, mai era un spatiu, iar abia apoi era si tavanul acoperit la randul lui cu burete.

Sa zicem ca sunt cateva detalii minore, dar pe care noi, cei care-am fost acolo, le sesizam mai usor.

Imi cer scuze acum ca am judecat acest documentar inainte sa-l vad si ca mi-am creat asteptari mai mari de la el. Poate ca daca nu citeam “recenziile” facute in urma avanpremierei n-as fi reactionat asa, iar parerea ar fi fost una pozitiva.

A fost mai putin emotionat decat cel realizat de Digi si asta as spune ca e un plus, pentru ca eu zic ca poate fi vizionat fara probleme de oricine. Mai putin poate de cei care chiar au fost prinsi in gramada de la iesire, pentru care aceasta reconstituire sa nu le prinda prea bine.

E insa nevoie de documentare mai ample legate de ce s-a intamplat dupa incendiu. De la modul in care s-a facut interventia, la modul in care ranitii au ajuns la spitale, la ce s-a intamplat cu ei acolo si, de ce nu, la ce se intampla cu ei acum.

In ultimele luni m-am intalnit cu destui supravietuitori, iar felul in care arata acum si povestile pe care le au din spitale sunt intr-adevar cutremuratoare.

Dar poate cineva o sa se incumete sa faca si asta la un moment dat. Pana una alta sunt bune si documentarele de genul celui facut de Discovery pentru ca macar asa se mai linistesc astia cu teoriile conspirationale.

Documentarul “Dezastrul din Colectiv” realizat de Discovery poate fi urmarit aici.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.