Au inceput Zilele Filmului Romanesc la TIFF

Cu o zi si-o ora intarziere am ajuns si eu in sfarsit la TIFF 2014. Initial ar fi trebuit sa fiu la Cluj inca de miercuri, dar o serie de intamplari neasteptate mi-au dat un pic planurile peste cap, asa ca m-am vazut in trenul spre TIFF abia miercuri seara.

De ajuns am ajuns abia joi dimineata, dupa 11 ore, intr-un tren care n-avea prize la Clasa I, ci doar la clasa a II-a. A fost un drum lung, dar pe care am reusit sa-l “pacalesc” cu episoade din House of Cards.

Asadar, ieri am ajuns la Cluj, insotit de noua mea bicicleta (am aflat ca Sophie m-a inselat cat a fost la mare fara mine, asa ca am hotarat sa ne despartim), iar dupa un bine-meritat somn de voie am inceput sa cutreier universul TIFF.

Pentru ca ieri au inceput Zilele Filmului Romanesc, prima oprire a fost la Cinematograful Florin Piersic, acolo unde am vazut filmul Closer to the Moon, in regia lui Nae Caranfil. Imi doream foarte mult sa vad acest film si eram un pic ofticat ca l-am ratat cat timp a fost in cinematografe.

Mi-a placut foarte mult acest film, dar trebuie sa recunosc ca am avut un sentiment destul de ciudat atunci cand personajele vorbeau in limba engleza, actiunea petrecandu-se in Bucuresti.

La finalul proiectiei, regizorul Nae Caranfil, ne-a explicat o situatie relativ comica legata de acest film. Initial, “Restul e tacere”, filmul regizat de el in 2008, fusese gandit ca un film romanesc in engleza, cu actori straini, dar pentru ca lucrurile nu s-au aranjat cum ar fi trebuit, a iesit un film romanesc, in limba romana, cu actori romani. Ei bine, “Closer to the Moon”, fusese gandit fix invers.

E foarte neobisnuit acest concept de film care, desi e vorbit in engleza si jucat de actori straini, reuseste sa nu fie nici romanesc, nici american.

Va las acum cu trailerul care va prezinta pe scurt actiunea din acest film.

Cel de-al doilea film romanesc pe care l-am vazut ieri a fost Cripta (The Crypt), in regia lui Corneliu Gheorghita. Mi s-a parut un film amuzant, iar in acelasi timp mi-a parut un pic rau pentru personajul principal.

Leduc, interpretat de Serge Riaboukine, este un om de afaceri francez care vrea sa renoveze un cartier din Baile Herculane. Descoperirea unei fresce romane din subsolul unei cladiri ii incurca un pic planurile, asa ca impiedica arheologii sa afle de ea, incercand sa-i dea foc.

Din nefericire pentru el, dupa acest eveniment, se gaseste captiv in curtea acelei cladiri. De-aici urmeaza un sir de evenimente mai mult sau mai putin amuzante, din incercarea lui de a iesi de-acolo.

Ramane de vazut daca va supravietui…

Seara s-a incheiat la Casa TIFF, la premiera filmului “Usturoi”. Am citit multe despre acest film al lui Radu Bazavan (aka. groparu) si eram foarte curios sa vad rezultatul final.

Se pare ca n-am fost singurul pentru ca spatiul a devenit neincapator cu o ora inainte de inceperea proiectiei. Au fost prezenti actorii, membri ai echipei de productie, bloggeri (cativa au fost chiar actori in film) si multi alti curiosi, ca si mine de altfel. S-a stat pe jos, in picioare, pe scaune, fiecare pe unde a apucat.

N-as vrea sa va stric placerea de a-l vedea spunandu-va exact ce se intampla, dar va pot spune cu mana pe inima ca o sa radeti foarte, foarte mult la acest film. Totul pare foarte natural, iar personajele principale, chiar daca nu sunt jucate de actori profesionisti, reusesc sa ofere autenticitate intregii povesti.

Va dau doar un singur spoiler: berbecul face juma’ din film :))

Astept cu nerabdare sa ajunga si in cinematografe, dar pana atunci mai are de facut cateva drumuri pe la festivalurile de film romanesti si internationale. Cu putin noroc, se poate intoarce de-acolo cu o groaza de premii.

Seara s-a incheiat cu un Hat Party marca HBO Romania, intr-o locatie foarte interesanta, impartita pe mai multe etaje. A fost plin de actori, regizori, producatori si multi alti oameni pe care nu-i cunosteam. M-am distrat oricum, iar la final am pornit pe bicicleta spre hotel…

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.