Cele mai bune campanii de prevenire a accidentelor auto vin din Noua Zeelanda

Azi vorbim despre lucruri serioase. Stiu ca probabil pe vremea asta ar trebui sa va dau sfaturi despre cum sa circulati cu masina atunci cand e viscol, dar singurul meu sfat este sa nu circulati cu masina atunci cand e viscol. E safe pentru toata lumea.

Sau daca e musai sa faceti asta, incercati sa va curatati toate geamurile si oglinzile de zapada, astfel incat sa aveti vizibilitate maxima. Ah, nu uitati nici de faruri si de stopuri.

centura de siguranta

Revenind la subiect, o sa va arat in cele ce urmeaza cateva clipuri realizate de cei din Noua Zeelanda ca parte ca campaniilor de prevenire a accidentelor rutiere. Fie ca vorbim de viteza prea mare, fie ca vorbim de neatentie sau si mai rau de condus sub influenta alcoolului sau a drogurilor, trebuie sa intelegem ca trebuie sa fim extrem de responsabili atunci cand ne urcam in “cutia de metal”.

Pe primul dintre ele l-ati tot vazut si voi in ultimele saptamani pe Facebook.  Scopul ei este sa ne faca sa intelegem ca in trafic trebuie sa fim atenti nu numai la greselile pe care am putea sa le facem noi, ci si la greselile pe care le pot face ceilalti participanti la trafic:

Urmatorul clip ne arata tot in slow motion faptul ca suntem vulnerabili si extrem de fragili oricat de sigure ar fi masinile pe care le conducem. La o viteza foarte mare, in cazul unui impact, masina se opreste, dar obiectele si persoanele din masina continua sa se miste, inclusiv organele lor.

Aici as mai adauga eu faptul ca este foarte important ca si persoanele din spate sa poarte centura de siguranta. Eu am inceput de mult timp sa aplic aceasta regula la mine in masina si nu plec la drum pana cand nu are toata lumea centura pusa. E mai sigur pentru toata lumea asa.

Trecem acum la alt capitol: consusul aflat sub influenta alcoolului sau a drogurilor. Despre alcool sincer nu stiu ce s-ar mai putea spune. Este una din principalele cauze ale accidentelor rutiere si chiar n-o sa-i inteleg niciodata pe cei care se urca bauti la volan si cum se poate sa existe persoane prinse de 10 ori (!!!) baute la volan.

Vorbim acum insa de cei fumati sau sub influenta unor droguri chiar mai puternice decat marijuana. Daca nu esti in stare sa-ti pui PIN-ul pe POS, cum poti sa crezi ca esti in stare sa conduci o masina?

Am lasat pe final preferata mea. Pentru ca se adeseaza in primul rand adolescentilor si pentru ca da, are legatura cu alcoolul la volan.

Hai sa fim toti prieteni legendari!

Toate aceste clipuri au fost difuzate in Noua Zeelanda in perioada 2011-2014 si mie personal mi se par foarte reusite. Chiar daca la ei numarul de victime in urma accidentelor este cat de cat mic (384 de decese in 2009), au reusit in 2012 sa reduca cu aproape 20% acest numar, ajungand la 308.

N-are rost sa va mai zic ca in Romania in fiecare an isi pierd viata aproximativ 28.000 de persoane din cauza accidentelor auto. Stiu ca drumurile sunt proaste, ca nu sunt idicatoare si ca n-avem zeci de autostrazi. Dar daca am merge cu totii mai linistiti fara sa depasim in curba pe linie continua atunci cand vizibilitatea este 0, poate ca statisticile ar arata mai bine.

[divider2]

Sper ca aceste clipuri sa va dea un pic de gandit si sa va determine sa conduceti cat mai prudent de-acum incolo.

[via vice]

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.