Istoria videoclipurilor romanesti

Saptamana trecuta, in cadrul emisiunii Ca-n filme de Digi 24 a fost prezentata o scurta istorie a videoclipurilor romanesti. Am aflat cu ocazia asta cateva amanunte din culisele clipurilor de pe la inceputul anilor 2000, pe care abia asteptam sa le urmarim pe Atomic TV.

M-a surprins foarte mult Tudor Giurgiu, regizorul filmului “Despre oameni si melci”, despre care nu stiam ca a facut atat de multe videoclipuri. Se faceau la vreme aia foarte multe videoclipuri si foarte multi regizori tineri isi incercau norocul in aceasta industrie. Printre cei mai cunoscuti regizori de la acea vreme se numarau Dragos Buliga, Radu Muntean, Vali Hotea, Andreea Paduraru, Bogdan Albu, Catalin Patru si Marian Crisan.

Unele dintre ele sunt adevarate opere de arta, in vreme ce alte sunt niste kitsch-uri ordinare, dar care inca ne plac, probabil din nostalgia acelor vremuri.

Probabil cel mai bun lucru care s-a intamplat industriei muzicale romanesti a fost Atomic Tv. Chiar daca intre timp a disparut din grila de programe, iar in prezent televiziunile muzicale n-o mai duc prea bine, acest post de televiziune a ajutat foarte multe trupe sa creasca si sa ajunga acolo unde sunt acum.

Acum clipurile s-au mutat pe Youtube si au venit din urma alti regizori, iar acum majoritatea clipurilor sunt facute de Iulian Moga, Alex Ceausu , Florin Botea sau Dan Petcan. Nu trebuie neglijati nici Spike, Anthony Icuagu sau Valentin-Narcis Sturzu (CevaDeVis).

Si daca tot am vazut ca majoritatea clipurilor bune erau facute pentru trupele de hip-hop, va invit sa urmariti si o scurta poveste a acestor formatii… pe principiul ce-au fost si ce-au ajuns.

Alin Pandaru
Alin Pandaruhttps://pandutzu.com
Blogger din 2007, berbec, iubitor de muzica live, biciclist, maratonist cu acte-n regula, fotograf de concerte si, mai nou, daily vlogger!

Latest articles

Related articles

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.